WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem

To danie rozgrzeje i postawi na nogi nawet po ciężkim dniu. Aromatyczny sos otulający kurczaka smakuje tak dobrze, że na talerzu nie zostanie ani kropelka.

Gruziński kurczak w sosieGruziński kurczak w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy myślimy o kuchni gruzińskiej, przed oczami pojawiają się przede wszystkim chinkali i chaczapuri. Warto jednak sięgnąć trochę głębiej i z opasłego worka smacznych przepisów z Gruzji, wybrać kurczaka po czkmerulsku. Kurczak jest najpierw smażony lub pieczony, a następnie duszony w pysznym sosie. To obiad, po którym za każdym razem słyszę mnóstwo komplementów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Kurczak po czkmerulsku

Kurczak po czkmerulsku to prawdziwa kulinarna perełka, wywodząca się z malowniczego regionu Racza, położonego w zachodniej części Gruzji. Chociaż nazwa może brzmieć egzotycznie, samo danie to doskonały przykład gruzińskiej kuchni w jej najlepszym wydaniu: prostej, a przy tym niezwykle wyrazistej i aromatycznej.

Kluczem jest tutaj sos. To właśnie on nadaje kurczakowi intensywny aromat i lekko ostry charakter. Kurczak po czkmerulsku to prawdziwa gratka dla miłośników czosnku – jest go tu sporo, ale jego dominująca ostrość jest mistrzowsko złagodzona przez dodatek mleka lub śmietany.

Kurczak po czkmerulsku
Kurczak po czkmerulsku © Adobe Stock

Sos, w którym pływa kurczak, jest tak pyszny, że aż prosi się o maczanie w nim świeżego gruzińskiego chleba (puri) lub innego pieczywa. To najlepszy sposób podania, chociaż możesz postawić także na ziemniaki, kaszę czy ryż.

Składniki:

  • 1 cały kurczak lub udka i skrzydełka,
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry (opcjonalnie).

Sos czosnkowy:

  • 10 ząbków czosnku,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry,
  • szczypta płatków chili,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka podziel na porcję i natrzyj solą, pieprzem oraz kolendrą.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso skórą do dołu, aż będzie złocista i chrupka.
  3. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś kurczaka przez około 15-20 minut, aż będzie prawie miękki i dobrze upieczony w środku.
  4. W międzyczasie, gdy kurczak się piecze, przygotuj sos. Czosnek obierz i rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli, aż powstanie pasta. Możesz też bardzo drobno go posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  5. W małym rondelku podgrzej mleko.
  6. Dodaj pastę czosnkową do ciepłego mleka. Mieszaj, aż czosnek dobrze się rozprowadzi. Dopraw szczyptą soli i płatkami chili.
  7. Dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj.
  8. Usmażonego kurczaka przełóż do głębokiej patelni lub żaroodpornego naczynia.
  9. Zalej kurczaka przygotowanym sosem czosnkowym. Sos powinien lekko przykrywać kawałki kurczaka.
  10. Wstaw patelnię z kurczakiem i sosem z powrotem na mały ogień i duś przez około 5-10 minut, aby smaki się połączyły, a sos lekko zgęstniał. Możesz także wrzucić naczynie do piekarnika i zapiekać całość w 160 stopniach przez 10-15 minut.

Kurczaka po czkmerulsku podawaj na gorąco, najlepiej prosto z patelni. Tradycyjnie podaje się go z gruzińskim chlebem puri, ryżem lub po prostu z pieczywem, które pozwoli zebrać każdy kropelkę pysznego sosu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę