Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
To danie rozgrzeje i postawi na nogi nawet po ciężkim dniu. Aromatyczny sos otulający kurczaka smakuje tak dobrze, że na talerzu nie zostanie ani kropelka.
Kiedy myślimy o kuchni gruzińskiej, przed oczami pojawiają się przede wszystkim chinkali i chaczapuri. Warto jednak sięgnąć trochę głębiej i z opasłego worka smacznych przepisów z Gruzji, wybrać kurczaka po czkmerulsku. Kurczak jest najpierw smażony lub pieczony, a następnie duszony w pysznym sosie. To obiad, po którym za każdym razem słyszę mnóstwo komplementów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki
Kurczak po czkmerulsku
Kurczak po czkmerulsku to prawdziwa kulinarna perełka, wywodząca się z malowniczego regionu Racza, położonego w zachodniej części Gruzji. Chociaż nazwa może brzmieć egzotycznie, samo danie to doskonały przykład gruzińskiej kuchni w jej najlepszym wydaniu: prostej, a przy tym niezwykle wyrazistej i aromatycznej.
Kluczem jest tutaj sos. To właśnie on nadaje kurczakowi intensywny aromat i lekko ostry charakter. Kurczak po czkmerulsku to prawdziwa gratka dla miłośników czosnku – jest go tu sporo, ale jego dominująca ostrość jest mistrzowsko złagodzona przez dodatek mleka lub śmietany.
Sos, w którym pływa kurczak, jest tak pyszny, że aż prosi się o maczanie w nim świeżego gruzińskiego chleba (puri) lub innego pieczywa. To najlepszy sposób podania, chociaż możesz postawić także na ziemniaki, kaszę czy ryż.
Składniki:
- 1 cały kurczak lub udka i skrzydełka,
- 2-3 łyżki oleju do smażenia,
- sól i pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry (opcjonalnie).
Sos czosnkowy:
- 10 ząbków czosnku,
- 200 ml mleka,
- 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry,
- szczypta płatków chili,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka podziel na porcję i natrzyj solą, pieprzem oraz kolendrą.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso skórą do dołu, aż będzie złocista i chrupka.
- Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś kurczaka przez około 15-20 minut, aż będzie prawie miękki i dobrze upieczony w środku.
- W międzyczasie, gdy kurczak się piecze, przygotuj sos. Czosnek obierz i rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli, aż powstanie pasta. Możesz też bardzo drobno go posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- W małym rondelku podgrzej mleko.
- Dodaj pastę czosnkową do ciepłego mleka. Mieszaj, aż czosnek dobrze się rozprowadzi. Dopraw szczyptą soli i płatkami chili.
- Dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj.
- Usmażonego kurczaka przełóż do głębokiej patelni lub żaroodpornego naczynia.
- Zalej kurczaka przygotowanym sosem czosnkowym. Sos powinien lekko przykrywać kawałki kurczaka.
- Wstaw patelnię z kurczakiem i sosem z powrotem na mały ogień i duś przez około 5-10 minut, aby smaki się połączyły, a sos lekko zgęstniał. Możesz także wrzucić naczynie do piekarnika i zapiekać całość w 160 stopniach przez 10-15 minut.
Kurczaka po czkmerulsku podawaj na gorąco, najlepiej prosto z patelni. Tradycyjnie podaje się go z gruzińskim chlebem puri, ryżem lub po prostu z pieczywem, które pozwoli zebrać każdy kropelkę pysznego sosu. Smacznego!