Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem

To danie rozgrzeje i postawi na nogi nawet po ciężkim dniu. Aromatyczny sos otulający kurczaka smakuje tak dobrze, że na talerzu nie zostanie ani kropelka.

Gruziński kurczak w sosieGruziński kurczak w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy myślimy o kuchni gruzińskiej, przed oczami pojawiają się przede wszystkim chinkali i chaczapuri. Warto jednak sięgnąć trochę głębiej i z opasłego worka smacznych przepisów z Gruzji, wybrać kurczaka po czkmerulsku. Kurczak jest najpierw smażony lub pieczony, a następnie duszony w pysznym sosie. To obiad, po którym za każdym razem słyszę mnóstwo komplementów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Kurczak po czkmerulsku

Kurczak po czkmerulsku to prawdziwa kulinarna perełka, wywodząca się z malowniczego regionu Racza, położonego w zachodniej części Gruzji. Chociaż nazwa może brzmieć egzotycznie, samo danie to doskonały przykład gruzińskiej kuchni w jej najlepszym wydaniu: prostej, a przy tym niezwykle wyrazistej i aromatycznej.

Kluczem jest tutaj sos. To właśnie on nadaje kurczakowi intensywny aromat i lekko ostry charakter. Kurczak po czkmerulsku to prawdziwa gratka dla miłośników czosnku – jest go tu sporo, ale jego dominująca ostrość jest mistrzowsko złagodzona przez dodatek mleka lub śmietany.

Kurczak po czkmerulsku
Kurczak po czkmerulsku © Adobe Stock

Sos, w którym pływa kurczak, jest tak pyszny, że aż prosi się o maczanie w nim świeżego gruzińskiego chleba (puri) lub innego pieczywa. To najlepszy sposób podania, chociaż możesz postawić także na ziemniaki, kaszę czy ryż.

Składniki:

  • 1 cały kurczak lub udka i skrzydełka,
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry (opcjonalnie).

Sos czosnkowy:

  • 10 ząbków czosnku,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry,
  • szczypta płatków chili,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka podziel na porcję i natrzyj solą, pieprzem oraz kolendrą.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso skórą do dołu, aż będzie złocista i chrupka.
  3. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś kurczaka przez około 15-20 minut, aż będzie prawie miękki i dobrze upieczony w środku.
  4. W międzyczasie, gdy kurczak się piecze, przygotuj sos. Czosnek obierz i rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli, aż powstanie pasta. Możesz też bardzo drobno go posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  5. W małym rondelku podgrzej mleko.
  6. Dodaj pastę czosnkową do ciepłego mleka. Mieszaj, aż czosnek dobrze się rozprowadzi. Dopraw szczyptą soli i płatkami chili.
  7. Dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj.
  8. Usmażonego kurczaka przełóż do głębokiej patelni lub żaroodpornego naczynia.
  9. Zalej kurczaka przygotowanym sosem czosnkowym. Sos powinien lekko przykrywać kawałki kurczaka.
  10. Wstaw patelnię z kurczakiem i sosem z powrotem na mały ogień i duś przez około 5-10 minut, aby smaki się połączyły, a sos lekko zgęstniał. Możesz także wrzucić naczynie do piekarnika i zapiekać całość w 160 stopniach przez 10-15 minut.

Kurczaka po czkmerulsku podawaj na gorąco, najlepiej prosto z patelni. Tradycyjnie podaje się go z gruzińskim chlebem puri, ryżem lub po prostu z pieczywem, które pozwoli zebrać każdy kropelkę pysznego sosu. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯