Na śniadanie zrób kawową owsianką z mleczną pianką. Pyszna dawka energii o poranku

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrej, świeżo zaparzonej kawy. Może się ona stać jednak nie tylko napojem wypijanym w biegu, ale również bazą do stworzenia pysznego śniadania.

Kawowa owsianka z mleczną piankąKawowa owsianka z mleczną pianką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kawa wraz z owsianką jest śniadaniowym duetem, który od lat gości w wielu domach. Połączenie ich w jedno może dać spektakularny efekt. Kawowa owsianka z mleczną pianką to idealny pomysł na to, by zacząć dzień od czegoś energetycznego i smacznego. Pełne błonnika płatki owsiane na długo uciszą burczenie w brzuchu, a zawarta w kawie kofeina doda mocy. Takie śniadanie skuteczniej zmotywuje do wstania z łóżka niż dzwoniący na szafce nocnej budzik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Kluczem do jej niezwykłego smaku jest oczywiście świeżo zaparzona kawa, a w tym przypadku, perfekcyjne espresso przygotowane w ekspresie Jura J10, który łączy w sobie elegancję designu z rewolucyjnymi możliwościami. Dzięki funkcji Sweet Foam pozwala na przygotowanie aksamitnej pianki, którą można wzbogacić ulubionym syropem – w tym przypadku karmelowym. Aromatyzowana mleczna pianka nienachalnie wprowadzi dodatkowe smaki i sprawi, że owsianka będzie bardziej puszysta i delikatna.

Ekspres Jura J10
Ekspres Jura J10 © Pyszności

Kawowa owsianka z mleczną pianką

Miłośnicy kawy będą w siódmym niebie. Ciężko nie rozpływać się w zachwytach, gdy w każdej łyżeczce wyczuć można aromatyczną kawę i delikatną piankę. Całość przełamują świeże owoce, takie jak borówki, maliny oraz mango. Możesz sięgnąć też po truskawki, porzeczki czy czereśnie.

Jeśli do tej pory owsianki kojarzyły ci się z niesmaczną breją, ten przepis szybko pozwoli zatrzeć niemiłe wrażenie. Zwykła poranna kawa szybko zamieni się w prawdziwy rytuał, a śniadanie będzie smakowało jak wizyta w najlepszej kawiarni na świecie.

Karmelowa pianka doda owsiance lekkości
Karmelowa pianka doda owsiance lekkości © Pyszności

Składniki:

  • 8 łyżek płatków owsianych błyskawicznych,
  • 200 ml mleka,
  • 60 ml espresso,
  • 60 ml mlecznej pianki karmelowej.

Do dekoracji:

  • borówki amerykańskie,
  • mango,
  • maliny,
  • listek mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki przesyp do rondelka, zalej mlekiem i gotuj, aż owsianka zgęstnieje.
  2. Dolej zaparzone espresso i wymieszaj.
  3. W ekspresie Jura J10 wybierz piankę z ulubionym syropem. Możesz dopasować intensywność słodyczy do swoich preferencji.
  4. Owsiankę przełóż do miseczki i delikatnie wyłóż na nią mleczną piankę.
  5. Dodaj świeże owoce i gotowe.
Płatna współpraca z marką Jura
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Dodałam sezonowe smaczki. Hiszpańska przekąska nabrała głębokiego koloru i wyrazu
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Pijesz gorącą kawę? Specjalista wyjaśnia, jakie mogą być skutki
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Niedoceniana ryba na polskich stołach. Smaczna i tania jak żadna inna
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Zamiast pomidorowej czy ogórkowej robię zupę z boczniaków. Lepsza od zwykłej grzybowej
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Grzybki robię z przepisu Magdy Gessler. Jej złota proporcja bardzo mi odpowiada
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy
Sernik dyniowy robię bez pieczenia. Nie żałuję aromatycznej przyprawy