Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia skradnie serca

Kawa to nie tylko niezbędny napój o poranku. Jej bogaty, głęboki aromat urozmaici smak prostego ciasta bez pieczenia.

To ciasto rozkocha w sobie miłośników kawyTo ciasto rozkocha w sobie miłośników kawy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kawowe desery to nie tylko włoskie tiramisu czy affogato. Proste ciasto bez pieczenia na herbatnikowym spodzie z dodatkiem słodkiej masy kajmakowej, warstwy kawowych biszkoptów oraz puszystego kremu kawowego oczaruje smakiem.

Nieocenionym pomocnikiem przy tworzeniu tego deseru będzie ekspres Jura C8. To właśnie precyzja i wygoda, jaką oferuje ten sprzęt, sprawiają, że przygotowanie kawy do tego przepisu jest bardzo proste, a jednocześnie gwarantuje najwyższą jakość. Dzięki możliwości zaprogramowania ulubionych napojów każdy miłośnik kawy może cieszyć się aromatycznym naparem dopasowanym do swoich potrzeb. W naszym przepisie padło na intensywne, głębokie w smaku espresso. To właśnie ono jest sercem tego ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Kawowe ciasto bez pieczenia

To świetna propozycja na wiosenne i letnie spotkania, która skradnie serca wszystkich miłośników kawy i słodkości. Na dodatek przepis jest tak prosty, że poradzi sobie nawet kuchenny amator. Wystarczy zaparzyć aromatyczną kawę, najlepiej korzystając z precyzji i wygody ekspresu do kawy Jura, wyciągnąć z lodówki kilka składników i można zabierać się do pracy.

Espresso to serce tego deseru
Espresso to serce tego deseru © Pyszności

Ciasto łączy w sobie kremową konsystencję z intensywnym kawowym smakiem, przełamanym słodyczą masy krówkowej i delikatnością herbatników oraz nasączonych w kawie biszkoptów. Co najważniejsze, nie potrzebujesz piekarnika. Dzięki temu stanie się idealnym deserem na upalne dni, kiedy nie chcesz dodatkowo nagrzewać kuchni.

Składniki:

  • 150 g herbatników,
  • 60 ml espresso,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 400 g mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 150 g podłużnych biszkoptów,
  • 120 ml espresso,
  • 50 g czekolady mlecznej do polania.

Sposób przygotowania:

  1. Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż spód z herbatników.
  2. Przygotuj espresso. Powinno wystarczyć ok. 30-40 ml, ale jeśli wolisz mocno kawowy smak, możesz dodać go nieco więcej.
  3. Do zaparzonej kawy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
  4. Śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec mascarpone. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
  5. Do masy wlej przestudzoną kawę z żelatyną oraz cukier puder. Całość zmiksuj.
  6. Wyłóż połowę masy kawowej na herbatniki i przykryj kolejną porcją ciasteczek.
  7. Następnie rozprowadź na nich delikatnie masę krówkową.
  8. Znów wyłóż herbatniki i pokryj je pozostałym kremem kawowym.
  9. Biszkopty namocz w zaparzonej kawie i ułóż na kremie.
  10. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny.

Gotowy deser możesz udekorować roztopioną czekoladą, oprószyć kakao lub cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto kawowe bez pieczenia
Ciasto kawowe bez pieczenia © Pyszności
Płatna współpraca z marką Jura

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu