Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia skradnie serca

Kawa to nie tylko niezbędny napój o poranku. Jej bogaty, głęboki aromat urozmaici smak prostego ciasta bez pieczenia.

To ciasto rozkocha w sobie miłośników kawyTo ciasto rozkocha w sobie miłośników kawy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kawowe desery to nie tylko włoskie tiramisu czy affogato. Proste ciasto bez pieczenia na herbatnikowym spodzie z dodatkiem słodkiej masy kajmakowej, warstwy kawowych biszkoptów oraz puszystego kremu kawowego oczaruje smakiem.

Nieocenionym pomocnikiem przy tworzeniu tego deseru będzie ekspres Jura C8. To właśnie precyzja i wygoda, jaką oferuje ten sprzęt, sprawiają, że przygotowanie kawy do tego przepisu jest bardzo proste, a jednocześnie gwarantuje najwyższą jakość. Dzięki możliwości zaprogramowania ulubionych napojów każdy miłośnik kawy może cieszyć się aromatycznym naparem dopasowanym do swoich potrzeb. W naszym przepisie padło na intensywne, głębokie w smaku espresso. To właśnie ono jest sercem tego ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Kawowe ciasto bez pieczenia

To świetna propozycja na wiosenne i letnie spotkania, która skradnie serca wszystkich miłośników kawy i słodkości. Na dodatek przepis jest tak prosty, że poradzi sobie nawet kuchenny amator. Wystarczy zaparzyć aromatyczną kawę, najlepiej korzystając z precyzji i wygody ekspresu do kawy Jura, wyciągnąć z lodówki kilka składników i można zabierać się do pracy.

Espresso to serce tego deseru
Espresso to serce tego deseru © Pyszności

Ciasto łączy w sobie kremową konsystencję z intensywnym kawowym smakiem, przełamanym słodyczą masy krówkowej i delikatnością herbatników oraz nasączonych w kawie biszkoptów. Co najważniejsze, nie potrzebujesz piekarnika. Dzięki temu stanie się idealnym deserem na upalne dni, kiedy nie chcesz dodatkowo nagrzewać kuchni.

Składniki:

  • 150 g herbatników,
  • 60 ml espresso,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 400 g mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 150 g podłużnych biszkoptów,
  • 120 ml espresso,
  • 50 g czekolady mlecznej do polania.

Sposób przygotowania:

  1. Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż spód z herbatników.
  2. Przygotuj espresso. Powinno wystarczyć ok. 30-40 ml, ale jeśli wolisz mocno kawowy smak, możesz dodać go nieco więcej.
  3. Do zaparzonej kawy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
  4. Śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec mascarpone. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
  5. Do masy wlej przestudzoną kawę z żelatyną oraz cukier puder. Całość zmiksuj.
  6. Wyłóż połowę masy kawowej na herbatniki i przykryj kolejną porcją ciasteczek.
  7. Następnie rozprowadź na nich delikatnie masę krówkową.
  8. Znów wyłóż herbatniki i pokryj je pozostałym kremem kawowym.
  9. Biszkopty namocz w zaparzonej kawie i ułóż na kremie.
  10. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny.

Gotowy deser możesz udekorować roztopioną czekoladą, oprószyć kakao lub cukrem pudrem. Smacznego!

Ciasto kawowe bez pieczenia
Ciasto kawowe bez pieczenia © Pyszności
Płatna współpraca z marką Jura
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej