Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia skradnie serca
Kawa to nie tylko niezbędny napój o poranku. Jej bogaty, głęboki aromat urozmaici smak prostego ciasta bez pieczenia.
Kawowe desery to nie tylko włoskie tiramisu czy affogato. Proste ciasto bez pieczenia na herbatnikowym spodzie z dodatkiem słodkiej masy kajmakowej, warstwy kawowych biszkoptów oraz puszystego kremu kawowego oczaruje smakiem.
Nieocenionym pomocnikiem przy tworzeniu tego deseru będzie ekspres Jura C8. To właśnie precyzja i wygoda, jaką oferuje ten sprzęt, sprawiają, że przygotowanie kawy do tego przepisu jest bardzo proste, a jednocześnie gwarantuje najwyższą jakość. Dzięki możliwości zaprogramowania ulubionych napojów każdy miłośnik kawy może cieszyć się aromatycznym naparem dopasowanym do swoich potrzeb. W naszym przepisie padło na intensywne, głębokie w smaku espresso. To właśnie ono jest sercem tego ciasta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Kawowe ciasto bez pieczenia
To świetna propozycja na wiosenne i letnie spotkania, która skradnie serca wszystkich miłośników kawy i słodkości. Na dodatek przepis jest tak prosty, że poradzi sobie nawet kuchenny amator. Wystarczy zaparzyć aromatyczną kawę, najlepiej korzystając z precyzji i wygody ekspresu do kawy Jura, wyciągnąć z lodówki kilka składników i można zabierać się do pracy.
Ciasto łączy w sobie kremową konsystencję z intensywnym kawowym smakiem, przełamanym słodyczą masy krówkowej i delikatnością herbatników oraz nasączonych w kawie biszkoptów. Co najważniejsze, nie potrzebujesz piekarnika. Dzięki temu stanie się idealnym deserem na upalne dni, kiedy nie chcesz dodatkowo nagrzewać kuchni.
Składniki:
- 150 g herbatników,
- 60 ml espresso,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 400 g mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 150 g podłużnych biszkoptów,
- 120 ml espresso,
- 50 g czekolady mlecznej do polania.
Sposób przygotowania:
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż spód z herbatników.
- Przygotuj espresso. Powinno wystarczyć ok. 30-40 ml, ale jeśli wolisz mocno kawowy smak, możesz dodać go nieco więcej.
- Do zaparzonej kawy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
- Śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec mascarpone. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
- Do masy wlej przestudzoną kawę z żelatyną oraz cukier puder. Całość zmiksuj.
- Wyłóż połowę masy kawowej na herbatniki i przykryj kolejną porcją ciasteczek.
- Następnie rozprowadź na nich delikatnie masę krówkową.
- Znów wyłóż herbatniki i pokryj je pozostałym kremem kawowym.
- Biszkopty namocz w zaparzonej kawie i ułóż na kremie.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny.
Gotowy deser możesz udekorować roztopioną czekoladą, oprószyć kakao lub cukrem pudrem. Smacznego!