Trzy kawy, które oczarują smakiem. Oryginalne, modne i pyszne
Kawa nie musi być tylko czarna. Trzy proste przepisy na najmodniejsze napoje pozwolą odkryć jej smak na nowo.
Kawa jest bohaterką każdego poranka, ale może stać się także deserem samym w sobie. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami przyjemnie orzeźwi w ciepłe dni i zaspokoi chęć na coś pysznego i słodkiego.
Te napoje kawowe podbijają światowe kawiarnie w czasie sezonu wakacyjnego, ale ich przygotowanie w domu nie musi być wyzwaniem. Wszystko dzięki ekspresowi do kawy Jura Z10. Dzięki przystawce Sweet Foam można aromatyzować kremową, mleczną piankę, a Cold Sweet Nitro pomoże przygotować modną kawę nitro o aksamitnej, lekkiej strukturze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Cold Brew
Dla wielu kawa Cold Brew to prawdziwe objawienie – orzeźwiająca, wyrazista i niezwykle energetyczna, idealna na każdą porę dnia. Tradycyjne jej przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu, co wiele osób może odstraszyć od eksperymentów. Ziarna są macerowane w zimnej lub chłodnej wodzie przez dłuższy czas, zazwyczaj od 12 do 24 godzin.
Ekspres Jura Z10 ten czas skraca do zaledwie 90 sekund, a na dodatek możesz w nim przygotować zarówno klasyczne Cold Brew, jak i napój z dodatkiem mleka. To prawdziwa kawa, o niebo lepsza niż zwykła rozpuszczalna serwowana na zimno.
Specjalny sposób parzenia sprawia, że do napoju przedostaje się znacznie mniej kwasów i gorzkich związków, które są zazwyczaj uwalniane w wysokiej temperaturze. Dzięki temu jej smak jest delikatniejszy, bez goryczki, a kawa jest łagodniejsza dla żołądka. Dzięki serwowaniu jej na zimno świetnie sprawdzi się w upalne dni, gdy szukamy orzeźwienia.
Cold Sweet Nitro
Podstawą tej kawy jest wspomniane wcześniej Cold Brew. Przygotowana na zimno kawa wysycana jest później azotem, przez co w napoju tworzą się delikatne bąbelki, mniejsze niż w napojach gazowanych. Kawa zyskuje dzięki temu charakterystyczną, aksamitną strukturą i lekkie musowanie na języku. Dodatkowo smakowy syrop wzbogaca smak, zamieniając kawę w pyszny deser.
Pomocny w przygotowaniu będzie ekspres Jura Z10 wraz z możliwym do dokupienia zestawem Cold Sweet Nitro Kit. Słodki syrop, podpięcie przystawki do ekspresu, szklanka z kostkami lodu i kilka kliknięć wystarczy, by stworzyć pyszny napój. Ekspres sam w sobie nie nasyca azotem, a powietrzem, co pozwala na uzyskanie odpowiedniej konsystencji.
Kawa pistacjowa
Pistacje to bez wątpienia kulinarny hit ostatnich miesięcy. Zagościły również w kawie. Bazą jest podwójne espresso i pistacjowa pasta. Wystarczy wymieszać je ze sobą i dodać spienione mleko o lekkiej, piankowej konsystenci. To idealne połączenie deseru z bogatym, pełnym aromatem kawy.
Chociaż klasyki, takie jak espresso, cappuccino czy americano wciąż dla wielu osób pozostają bezkonkurencyjne, to warto czasem postawić na odrobinę pysznych innowacji. Świat kawy jest kolorowy i ciekawy, więc warto odkrywać jej smak na nowo.