WAŻNE
TERAZ

Prokuratura reaguje na oburzające słowa Brauna

Trzy kawy, które oczarują smakiem. Oryginalne, modne i pyszne

Kawa nie musi być tylko czarna. Trzy proste przepisy na najmodniejsze napoje pozwolą odkryć jej smak na nowo.

Kawa to nie tylko mała czarnaKawa to nie tylko mała czarna
Źródło zdjęć: © materiały partnera
Ewa Malinowska

Kawa jest bohaterką każdego poranka, ale może stać się także deserem samym w sobie. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami przyjemnie orzeźwi w ciepłe dni i zaspokoi chęć na coś pysznego i słodkiego.

Te napoje kawowe podbijają światowe kawiarnie w czasie sezonu wakacyjnego, ale ich przygotowanie w domu nie musi być wyzwaniem. Wszystko dzięki ekspresowi do kawy Jura Z10. Dzięki przystawce Sweet Foam można aromatyzować kremową, mleczną piankę, a Cold Sweet Nitro pomoże przygotować modną kawę nitro o aksamitnej, lekkiej strukturze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Cold Brew

Dla wielu kawa Cold Brew to prawdziwe objawienie – orzeźwiająca, wyrazista i niezwykle energetyczna, idealna na każdą porę dnia. Tradycyjne jej przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu, co wiele osób może odstraszyć od eksperymentów. Ziarna są macerowane w zimnej lub chłodnej wodzie przez dłuższy czas, zazwyczaj od 12 do 24 godzin.

Ekspres Jura Z10 ten czas skraca do zaledwie 90 sekund, a na dodatek możesz w nim przygotować zarówno klasyczne Cold Brew, jak i napój z dodatkiem mleka. To prawdziwa kawa, o niebo lepsza niż zwykła rozpuszczalna serwowana na zimno.

Cold Brew to napój idealny na lato
Cold Brew to napój idealny na lato © Pyszności

Specjalny sposób parzenia sprawia, że do napoju przedostaje się znacznie mniej kwasów i gorzkich związków, które są zazwyczaj uwalniane w wysokiej temperaturze. Dzięki temu jej smak jest delikatniejszy, bez goryczki, a kawa jest łagodniejsza dla żołądka. Dzięki serwowaniu jej na zimno świetnie sprawdzi się w upalne dni, gdy szukamy orzeźwienia.

Cold Sweet Nitro

Podstawą tej kawy jest wspomniane wcześniej Cold Brew. Przygotowana na zimno kawa wysycana jest później azotem, przez co w napoju tworzą się delikatne bąbelki, mniejsze niż w napojach gazowanych. Kawa zyskuje dzięki temu charakterystyczną, aksamitną strukturą i lekkie musowanie na języku. Dodatkowo smakowy syrop wzbogaca smak, zamieniając kawę w pyszny deser.

Pomocny w przygotowaniu będzie ekspres Jura Z10 wraz z możliwym do dokupienia zestawem Cold Sweet Nitro Kit. Słodki syrop, podpięcie przystawki do ekspresu, szklanka z kostkami lodu i kilka kliknięć wystarczy, by stworzyć pyszny napój. Ekspres sam w sobie nie nasyca azotem, a powietrzem, co pozwala na uzyskanie odpowiedniej konsystencji.

Kawa pistacjowa

Pistacje to bez wątpienia kulinarny hit ostatnich miesięcy. Zagościły również w kawie. Bazą jest podwójne espresso i pistacjowa pasta. Wystarczy wymieszać je ze sobą i dodać spienione mleko o lekkiej, piankowej konsystenci. To idealne połączenie deseru z bogatym, pełnym aromatem kawy.

Kawa pistacjowa
Kawa pistacjowa © Pyszności

Chociaż klasyki, takie jak espresso, cappuccino czy americano wciąż dla wielu osób pozostają bezkonkurencyjne, to warto czasem postawić na odrobinę pysznych innowacji. Świat kawy jest kolorowy i ciekawy, więc warto odkrywać jej smak na nowo.

Płatna współpraca z marką Jura
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny