Na stole postaw Kawowego Michałka. Goście będą walczyć o ostatni kawałek
Kawowy Michałek to hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych. Kiedy ląduje na stole, od razu pojawia się las chętnych rąk, które już nie mogą doczekać się tego deseru. Chrupiąca beza orzechowa, kawowy krem i czekolada to połączenie po prostu idealne.
Kawowy Michałek to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika kawy i czekolady. To świetne połączenie delikatnie chrupiących orzechów, słodkiej bezy i kremowej masy z bitej śmietany, mascarpone oraz kawy. Każdy kęs tego ciasta to prawdziwa przyjemność. Ma jednak jedną wadę — podejrzanie szybko znika z blaszki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych
Kawowy Michałek — przepis na ciasto
Cukierki Michałki znają niemal wszyscy. Połączenie chrupiących orzechów i słodkiej czekolady przeniosło się tym razem na ciasto. Delikatny krem idealnie równoważy słodycz bezy i czekolady.
Aksamitna i gładka polewa to wisienka na torcie. Nadaje ciastu elegancki wygląd i intensywny czekoladowy smak.
Składniki:
Spód orzechowy:
- 6 białek,
- 150 g cukru,
- 80 g posiekanych orzechów włoskich,
- 80 g zmielonych orzechów włoskich,
- 100 g wiórków kokosowych.
Krem kawowy:
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 500 g mascarpone,
- 1 śmietan fix,
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Pozostałe składniki:
- 100 g herbatników kakaowych,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 30 ml śmietanki 30 proc.,
- orzechy włoskie do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wbij białko i ubij je na sztywną pianę wraz z cukrem. Dodaj zmielone oraz posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe i wymieszaj. Dno blaszki o wymiarach 28 cm x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż białkową masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut.
Krok 2. Do miski przełóż mascarpone, wlej śmietankę i zacznij miksować. Dodaj śmietan fix, ekstrakt waniliowy, cukier puder oraz kawę rozpuszczalną i miksuj do uzyskania gładkiego kremu kawowego.
Krok 3. Na upieczony i przestudzony spód orzechowy przełóż krem kawowy. Następnie ułóż na nim kakaowe herbatniki.
Krok 4. Czekoladę rozpuść w śmietance i polej nią ciasto. Posyp posiekanymi orzechami i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!