Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa

W Polsce uwielbiamy klasyczne placki z ziemniaków czy cukinii, ale w Grecji zajadają się takimi z zupełnie innego warzywa. U nas najczęściej trafia ono do sałatek, ale w formie placków też sprawdza się doskonale. Nawet jeśli nie zastąpią na stałe tradycyjnej wersji, wprowadzą powiew świeżości do twojej kuchni.

Greckie placuszkiGreckie placuszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli w twojej kuchni zalegają pomidory i nie masz pomysłu jak je wykorzystać, greckie placuszki przychodzą z pomocą. Ta śródziemnomorska perełka udowadnia że pomidory to nie tylko dodatek do sałatek czy baza sosów, ale także doskonały składnik mniej oczywistych dań. W formie placków z powodzeniem zastąpią dobrze znane w Polsce klasyki z ziemniaków czy cukinii, nawet jeśli na samym początku ten pomysł sprawia, że marszczysz brwi ze zdziwienia i nie wydajesz się przekonany do tego pomysłu.

Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji

Greckie placki z pomidorów

Pomidory nie wydają się najbardziej oczywistym składnikiem placków, ale po wymieszaniu z resztą składników i usmażeniu wychodzą naprawdę pyszne. Dzięki dodatkowi sera fety ich grecki charakter wybija się na pierwszy plan. Gotowe placuszki idealnie komponują się z greckim sosem tzatziki, ale jeśli zależy ci na bardziej polskim akcencie, możesz spokojnie dodać gulasz, sos pieczarkowy albo ulubioną surówkę. Placuszki nie mają w sobie dodatku mięsa, więc jeśli ci na nim zależy, możesz podać je jako dodatek do ulubionego mięsa albo z souvlakami, czyli mięsnymi szaszłykami, żeby zachować grecki klimat posiłku.

Przepis na greckie placki z pomidorów

Składniki:

  • 500 g pomidorów,
  • 200 g sera feta,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • garść liści bazylii,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • oliwka z oliwek lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, usuwając szypułki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Natkę pietruszki i liście bazylii opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
  4. Do miski wrzuć pomidory, cebulę, pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła.
  5. Wsyp mąkę pszenną, dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gęsta masa.
  6. Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia.
  7. Nakładaj łyżką porcje ciasta i formuj placki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  8. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  9. Podawaj od razu, z ulubionymi dodatkami, na przykład z sosem pieczarkowym, albo z greckimi tzatzikami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥