Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
W Polsce uwielbiamy klasyczne placki z ziemniaków czy cukinii, ale w Grecji zajadają się takimi z zupełnie innego warzywa. U nas najczęściej trafia ono do sałatek, ale w formie placków też sprawdza się doskonale. Nawet jeśli nie zastąpią na stałe tradycyjnej wersji, wprowadzą powiew świeżości do twojej kuchni.
Jeśli w twojej kuchni zalegają pomidory i nie masz pomysłu jak je wykorzystać, greckie placuszki przychodzą z pomocą. Ta śródziemnomorska perełka udowadnia że pomidory to nie tylko dodatek do sałatek czy baza sosów, ale także doskonały składnik mniej oczywistych dań. W formie placków z powodzeniem zastąpią dobrze znane w Polsce klasyki z ziemniaków czy cukinii, nawet jeśli na samym początku ten pomysł sprawia, że marszczysz brwi ze zdziwienia i nie wydajesz się przekonany do tego pomysłu.
Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji
Greckie placki z pomidorów
Pomidory nie wydają się najbardziej oczywistym składnikiem placków, ale po wymieszaniu z resztą składników i usmażeniu wychodzą naprawdę pyszne. Dzięki dodatkowi sera fety ich grecki charakter wybija się na pierwszy plan. Gotowe placuszki idealnie komponują się z greckim sosem tzatziki, ale jeśli zależy ci na bardziej polskim akcencie, możesz spokojnie dodać gulasz, sos pieczarkowy albo ulubioną surówkę. Placuszki nie mają w sobie dodatku mięsa, więc jeśli ci na nim zależy, możesz podać je jako dodatek do ulubionego mięsa albo z souvlakami, czyli mięsnymi szaszłykami, żeby zachować grecki klimat posiłku.
Przepis na greckie placki z pomidorów
Składniki:
- 500 g pomidorów,
- 200 g sera feta,
- 170 g mąki pszennej,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- garść liści bazylii,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- oliwka z oliwek lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, usuwając szypułki.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Natkę pietruszki i liście bazylii opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
- Do miski wrzuć pomidory, cebulę, pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła.
- Wsyp mąkę pszenną, dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gęsta masa.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia.
- Nakładaj łyżką porcje ciasta i formuj placki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj od razu, z ulubionymi dodatkami, na przykład z sosem pieczarkowym, albo z greckimi tzatzikami.