Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa

W Polsce uwielbiamy klasyczne placki z ziemniaków czy cukinii, ale w Grecji zajadają się takimi z zupełnie innego warzywa. U nas najczęściej trafia ono do sałatek, ale w formie placków też sprawdza się doskonale. Nawet jeśli nie zastąpią na stałe tradycyjnej wersji, wprowadzą powiew świeżości do twojej kuchni.

Greckie placuszkiGreckie placuszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli w twojej kuchni zalegają pomidory i nie masz pomysłu jak je wykorzystać, greckie placuszki przychodzą z pomocą. Ta śródziemnomorska perełka udowadnia że pomidory to nie tylko dodatek do sałatek czy baza sosów, ale także doskonały składnik mniej oczywistych dań. W formie placków z powodzeniem zastąpią dobrze znane w Polsce klasyki z ziemniaków czy cukinii, nawet jeśli na samym początku ten pomysł sprawia, że marszczysz brwi ze zdziwienia i nie wydajesz się przekonany do tego pomysłu.

Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji

Greckie placki z pomidorów

Pomidory nie wydają się najbardziej oczywistym składnikiem placków, ale po wymieszaniu z resztą składników i usmażeniu wychodzą naprawdę pyszne. Dzięki dodatkowi sera fety ich grecki charakter wybija się na pierwszy plan. Gotowe placuszki idealnie komponują się z greckim sosem tzatziki, ale jeśli zależy ci na bardziej polskim akcencie, możesz spokojnie dodać gulasz, sos pieczarkowy albo ulubioną surówkę. Placuszki nie mają w sobie dodatku mięsa, więc jeśli ci na nim zależy, możesz podać je jako dodatek do ulubionego mięsa albo z souvlakami, czyli mięsnymi szaszłykami, żeby zachować grecki klimat posiłku.

Przepis na greckie placki z pomidorów

Składniki:

  • 500 g pomidorów,
  • 200 g sera feta,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • garść liści bazylii,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • oliwka z oliwek lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, usuwając szypułki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Natkę pietruszki i liście bazylii opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
  4. Do miski wrzuć pomidory, cebulę, pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła.
  5. Wsyp mąkę pszenną, dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gęsta masa.
  6. Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia.
  7. Nakładaj łyżką porcje ciasta i formuj placki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  8. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  9. Podawaj od razu, z ulubionymi dodatkami, na przykład z sosem pieczarkowym, albo z greckimi tzatzikami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd