Na weekend zrobię to pyszne ciasto. Ostatnio ciotki sprzeczały się o ostatni kawałek
Są takie ciasta, które pojawiają się na stole i natychmiast stają się gwiazdą. To przepis na jedno z nich, które urzeknie karmelowym smakiem i chrupką, cieniutką bezą.
W tym cieście wszystko gra koncertowo — jest odpowiednio słodko, odrobinę chrupiąco i tak smacznie, że ciężko poprzestać na jednym kawałku. Przygotowanie jest pracochłonne, ale deser jest wart zachodu. Na ostatniej rodzinnej imprezie rozeszło się w mgnieniu oka, a ostatni kawałek wywołał żywą dyskusję na temat tego, komu powinien przypaść w udziale.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć
Pyszne ciasto karmelowe z bezą
W tym cieście wszystko gra koncertowo, tworząc harmonijną całość. To deser słodki, rozkochujący w sobie miłośników karmelu. Podstawą jest kruchy, maślany spód, który przyjemnie kruszy się pod naciskiem widelca, kontrastując z delikatną bezą, która rozpływa się w ustach. Prawdziwą gwiazdą jest puszysty, aksamitny krem z kajmaku i bitej śmietany. Całość wieńczy lśniąca, czekoladowa polewa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, dodającymi lekko słoną nutę.
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
- 4 białka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
Krem karmelowy:
- 1 puszka masy kajmakowej,
- 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki.
Polewa i dekoracja:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki śmietanki kremówki,
- prażone orzeszki ziemne.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i posiekaj razem z mąką. Dodaj żółtka i cukier puder, zagnieć gładkie ciasto.
- Podziel je na dwie równe części, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, po 1 łyżce, dodawaj cukier, cały czas miksując, aż piana będzie lśniąca i sztywna.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadź pianę, formując prostokąt o rozmiarach formy do pieczenia ciasta (ok. 25 × 35 cm). Susz bezę w piekarniku nagrzanym do 120 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj każdą część na prostokąt o rozmiarach blachy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stop Celsjusza na około 15-20 minut, aż będą złociste. Odstaw do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj masę kajmakową, delikatnie mieszając do połączenia składników.
- Na pierwszym blacie ciasta rozsmaruj połowę kremu kajmakowego. Przykryj go upieczoną bezą, a na bezę nałóż resztę kremu. Przykryj drugim blatem ciasta.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj.
- Ostudzoną polewę rozsmaruj na wierzchu ciasta.
- Następnie posyp obficie prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego!