Na weekend zrobię to pyszne ciasto. Ostatnio ciotki sprzeczały się o ostatni kawałek

Są takie ciasta, które pojawiają się na stole i natychmiast stają się gwiazdą. To przepis na jedno z nich, które urzeknie karmelowym smakiem i chrupką, cieniutką bezą.

Ciasto z karmelem i beząCiasto z karmelem i bezą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W tym cieście wszystko gra koncertowo — jest odpowiednio słodko, odrobinę chrupiąco i tak smacznie, że ciężko poprzestać na jednym kawałku. Przygotowanie jest pracochłonne, ale deser jest wart zachodu. Na ostatniej rodzinnej imprezie rozeszło się w mgnieniu oka, a ostatni kawałek wywołał żywą dyskusję na temat tego, komu powinien przypaść w udziale.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Pyszne ciasto karmelowe z bezą

W tym cieście wszystko gra koncertowo, tworząc harmonijną całość. To deser słodki, rozkochujący w sobie miłośników karmelu. Podstawą jest kruchy, maślany spód, który przyjemnie kruszy się pod naciskiem widelca, kontrastując z delikatną bezą, która rozpływa się w ustach. Prawdziwą gwiazdą jest puszysty, aksamitny krem z kajmaku i bitej śmietany. Całość wieńczy lśniąca, czekoladowa polewa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, dodającymi lekko słoną nutę.

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 4 białka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Krem karmelowy:

  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki.

Polewa i dekoracja:

  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki śmietanki kremówki,
  • prażone orzeszki ziemne.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i posiekaj razem z mąką. Dodaj żółtka i cukier puder, zagnieć gładkie ciasto.
  2. Podziel je na dwie równe części, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo, po 1 łyżce, dodawaj cukier, cały czas miksując, aż piana będzie lśniąca i sztywna.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadź pianę, formując prostokąt o rozmiarach formy do pieczenia ciasta (ok. 25 × 35 cm). Susz bezę w piekarniku nagrzanym do 120 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj każdą część na prostokąt o rozmiarach blachy.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stop Celsjusza na około 15-20 minut, aż będą złociste. Odstaw do ostygnięcia.
  7. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj masę kajmakową, delikatnie mieszając do połączenia składników.
  8. Na pierwszym blacie ciasta rozsmaruj połowę kremu kajmakowego. Przykryj go upieczoną bezą, a na bezę nałóż resztę kremu. Przykryj drugim blatem ciasta.
  9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj.
  10. Ostudzoną polewę rozsmaruj na wierzchu ciasta.
  11. Następnie posyp obficie prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje