Puszyste i mięciutkie jak obłoczek. Jesienne ciasto zrobisz w 5 minut

Jesienne popołudnie aż prosi się o coś słodkiego. Ten prosty wypiek ze śliwkami przygotujesz szybciej, niż zdążysz zaparzyć kawę.

Biszkopt ze śliwkami zrobisz w 5 minutBiszkopt ze śliwkami zrobisz w 5 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Śliwki to jedne z najbardziej aromatycznych owoców końcówki lata i początku jesieni. Możesz z nich przygotować najróżniejsze ciasta, na przykład takie puszyste niczym chmurka. Nic dziwnego, że właśnie z nimi najlepiej smakuje puszysty biszkopt. Ten przepis jest banalnie prosty, bo wystarczy jedynie kilka składników, chwila mieszania i już po chwili w całym domu roznosi się cudowny zapach pieczonego ciasta. Biszkopt ze śliwkami to wypiek, który nie wymaga kulinarnych umiejętności, a zawsze się udaje i wychodzi przepyszny. Zrobisz go dosłownie w 5 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Przepis na biszkopt ze śliwkami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • około 500 g dojrzałych śliwek,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. W misce ubij jajka z cukrem tak, by podwoiły swoją objętość i stały się puszyste.
  2. Dodaj olej i delikatnie wmieszaj go do masy.
  3. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz składniki, mieszając krótko, tylko do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Przygotuj tortownicę, wyłóż ją papierem do pieczenia i przelej masę biszkoptową.
  5. Umyte śliwki pozbaw pestek, podziel na cząstki i rozłóż na wierzchu ciasta skórką do dołu.
  6. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz 45-50 minut, aż biszkopt będzie złocisty i sprężysty w dotyku.
  7. Po przestudzeniu oprósz wierzch cukrem pudrem i podawaj.

Dlaczego warto przygotować biszkopt ze śliwkami?

Ten wypiek to prawdziwa kwintesencja jesieni, jest prosty, a jednocześnie niezwykle aromatyczny. Puszyste ciasto w połączeniu z soczystymi śliwkami daje efekt lekko wilgotnego wnętrza, które rozpływa się w ustach. W przeciwieństwie do wielu skomplikowanych deserów tutaj nie potrzebujesz specjalnych umiejętności ani wymyślnych składników.

Biszkopt ze śliwkami świetnie sprawdzi się jako szybki deser po obiedzie, ale też jako słodki dodatek do kawy lub herbaty w gronie najbliższych. Co ważne, ciasto smakuje równie dobrze na drugi dzień pozostaje wilgotne i miękkie, a aromat owoców jeszcze bardziej się uwydatnia.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki