Puszyste i mięciutkie jak obłoczek. Jesienne ciasto zrobisz w 5 minut

Jesienne popołudnie aż prosi się o coś słodkiego. Ten prosty wypiek ze śliwkami przygotujesz szybciej, niż zdążysz zaparzyć kawę.

Biszkopt ze śliwkami zrobisz w 5 minutBiszkopt ze śliwkami zrobisz w 5 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Śliwki to jedne z najbardziej aromatycznych owoców końcówki lata i początku jesieni. Możesz z nich przygotować najróżniejsze ciasta, na przykład takie puszyste niczym chmurka. Nic dziwnego, że właśnie z nimi najlepiej smakuje puszysty biszkopt. Ten przepis jest banalnie prosty, bo wystarczy jedynie kilka składników, chwila mieszania i już po chwili w całym domu roznosi się cudowny zapach pieczonego ciasta. Biszkopt ze śliwkami to wypiek, który nie wymaga kulinarnych umiejętności, a zawsze się udaje i wychodzi przepyszny. Zrobisz go dosłownie w 5 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Przepis na biszkopt ze śliwkami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • około 500 g dojrzałych śliwek,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. W misce ubij jajka z cukrem tak, by podwoiły swoją objętość i stały się puszyste.
  2. Dodaj olej i delikatnie wmieszaj go do masy.
  3. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz składniki, mieszając krótko, tylko do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Przygotuj tortownicę, wyłóż ją papierem do pieczenia i przelej masę biszkoptową.
  5. Umyte śliwki pozbaw pestek, podziel na cząstki i rozłóż na wierzchu ciasta skórką do dołu.
  6. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz 45-50 minut, aż biszkopt będzie złocisty i sprężysty w dotyku.
  7. Po przestudzeniu oprósz wierzch cukrem pudrem i podawaj.

Dlaczego warto przygotować biszkopt ze śliwkami?

Ten wypiek to prawdziwa kwintesencja jesieni, jest prosty, a jednocześnie niezwykle aromatyczny. Puszyste ciasto w połączeniu z soczystymi śliwkami daje efekt lekko wilgotnego wnętrza, które rozpływa się w ustach. W przeciwieństwie do wielu skomplikowanych deserów tutaj nie potrzebujesz specjalnych umiejętności ani wymyślnych składników.

Biszkopt ze śliwkami świetnie sprawdzi się jako szybki deser po obiedzie, ale też jako słodki dodatek do kawy lub herbaty w gronie najbliższych. Co ważne, ciasto smakuje równie dobrze na drugi dzień pozostaje wilgotne i miękkie, a aromat owoców jeszcze bardziej się uwydatnia.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni