Ciasto ze śliwkami siostry Anastazji jest mięciutkie jak gąbeczka. Cała blacha znika w kwadrans
Siostra Anastazja wie, jak oczarować domowymi wypiekami. Jej ucierane ciasto ze śliwkami znika ekspresowo ze stołu, zbierając lawinę komplementów. Sekret tkwi w idealnie wyważonych proporcjach składników, które sprawiają, że ciasto jest niezwykle delikatne, odpowiednio słodkie i wilgotne.
Sezon na śliwki w pełni, więc warto w pełni wykorzystać smak tych owoców. Świetnie sprawdzą się w ucieranym cieście, w szczególności tym przygotowanym według przepisu siostry Anastazji. To prawdziwa królowa wypieków, która na swoim koncie ma wiele książek kucharskich, niektóre z nich zyskały nawet tytuł bestsellera. Od lat jej receptury goszczą w polskich domach, a ich prostota i niezawodność sprawiają, że nawet początkujący cukiernicy mogą cieszyć się pysznymi wypiekami. To ciasto jest tak uniwersalne, że doskonale pasuje na każdą okazję – od codziennego deseru po specjalne okazje. Wystarczy jeden kęs, aby poczuć smak lata, zamknięty w idealnie miękkiej, owocowej strukturze z dodatkiem chrupkiej, maślanej kruszonki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą
Ciasto ucierane ze śliwkami
To przepis na tyle uniwersalny, że po zakończeniu sezonu na śliwki, możesz sięgnąć również po inne owoce, takie jak brzoskwinie, morele czy wiśnie. Możesz użyć także mrożonych owoców, ale nie rozmrażaj ich wcześniej, wystarczy lekko obtoczyć je w mące przed ułożeniem na cieście.
Składniki
- 520 g mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 200 g cukru,
- 150 ml oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 300 g śliwek.
Kruszonka:
- 100 g mąki,
- 60 g masła w temperaturze pokojowej,
- 60 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij mikserem, aż powstanie puszysta, jasna masa.
- Stopniowo dolewaj olej, cały czas miksując.
- Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj.
- Do masy jajecznej stopniowo przesypuj suche składniki, cały czas ucierając masę mikserem.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej przygotowane ciasto.
- Śliwki umyj, osusz i pokrój na połówki lub na ósemki, usuwając ze środka pestkę.
- Wyłóż owoce na ciasto, lekko wciskając je w masę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
- Masło rozetrzyj wraz z cukrem oraz mąką, tworząc kruszonkę.
- Posyp nią podpieczone ciasto.
- Piecz jeszcze przez około 25-30 minut, aż do suchego patyczka.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź. Możesz dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!