Zjedz 3 morele dziennie i poczuj różnicę. Tak wpływają na organizm

Sezon na morele zbliża się wielkimi krokami i już w lipcu będzie można raczyć się nimi do woli. Dlatego teraz jest dobry moment na zapoznanie się z ich właściwościami. Latem warto nastawić się nie tylko na świeżą przekąskę, ale także na produkcję domowych przetworów, które pozwolą czerpać z wartości prozdrowotnych moreli, gdy już skończy się lato.

Dodaj morele do sałatki, deseru lub przerób na pyszne powidłaDodaj morele do sałatki, deseru lub przerób na pyszne powidła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zarówno świeże, jak suszone morele, korzystnie wpływają na ogólną kondycję organizmu, ale tylko wtedy, gdy trzymasz się rozsądnych ilości. W świeżych sezonowych owocach znajduje się dużo cukru, który w nadmiarze jest szkodliwy dla zdrowia. Z kolei suszone morele zawierają dużą ilość kalorii, co również warto kontrolować. Jednocześnie są one cennym źródłem błonnika, który wspiera pracę jelit i na długo pozostawia uczucie sytości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placek z morelami. Prosty w przygotowaniu i pyszny jak u mamy

Bogactwo witamin i minerałów

Świeże morele są przede wszystkim bogate w pektyny, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Są także źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, w tym niacyny – niezbędnej do prawidłowej pracy układu nerwowego. Już jedna szklanka soku morelowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a jeśli zjesz owoce ze skórką, dostarczysz do organizmu także potrzebną porcję błonnika. W morelach znajdują się również minerały takie jak żelazo, sód, potas, fosfor i wapń.

Wpływ moreli na układ pokarmowy i skórę

Regularne spożywanie moreli może przynieść wiele korzyści, bez względu na stosowaną dietę. Zwłaszcza suszone owoce wspomagają regulację kwasów żółciowych i mają działanie zasadotwórcze, co przynosi ulgę przy nadkwasocie. Morele po strawieniu pozostawiają w organizmie składniki mineralne, które pomagają w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

Ich właściwości lecznicze to nie wszystko – letnie owoce wpływają także na kondycję skóry, opóźniając procesy starzenia. To zasługa beta-karotenu, który poprawia koloryt skóry i działa jako silny przeciwutleniacz, hamując szkodliwe działanie wolnych rodników. Beta-karoten dba nie tylko o zdrową skórę, ale także o nasze oczy.

Dlaczego tylko 3 morele dziennie?

Co prawda dietetycy nie podają konkretnej zalecanej ilości, ale warto polegać na własnym rozsądku i przede wszystkim słuchać swojego ciała, które zawsze daje znać, gdy coś mu nie służy. Z artykułów dostępnych na Medonecie wynika, że już 3-4 świeże morele dziennie wystarczą, aby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość beta-karotenu. Podobnego limitu warto trzymać się również w przypadku suszonych moreli ze względu na ich wysoką kaloryczność.

Zbyt duża ilość świeżych, jak suszonych moreli może działać przeczyszczająco. Zazwyczaj nieprzyjemne dolegliwości pojawiają się po zjedzeniu powyżej 10 sztuk w krótkim czasie, ale trzeba pamiętać o tym, że każdy organizm inaczej reaguje błonnik, sorbitol i fruktozę, które są zawarte w owocach.

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis