Zjedz 3 morele dziennie i poczuj różnicę. Tak wpływają na organizm
Sezon na morele zbliża się wielkimi krokami i już w lipcu będzie można raczyć się nimi do woli. Dlatego teraz jest dobry moment na zapoznanie się z ich właściwościami. Latem warto nastawić się nie tylko na świeżą przekąskę, ale także na produkcję domowych przetworów, które pozwolą czerpać z wartości prozdrowotnych moreli, gdy już skończy się lato.
Zarówno świeże, jak suszone morele, korzystnie wpływają na ogólną kondycję organizmu, ale tylko wtedy, gdy trzymasz się rozsądnych ilości. W świeżych sezonowych owocach znajduje się dużo cukru, który w nadmiarze jest szkodliwy dla zdrowia. Z kolei suszone morele zawierają dużą ilość kalorii, co również warto kontrolować. Jednocześnie są one cennym źródłem błonnika, który wspiera pracę jelit i na długo pozostawia uczucie sytości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Bogactwo witamin i minerałów
Świeże morele są przede wszystkim bogate w pektyny, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Są także źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, w tym niacyny – niezbędnej do prawidłowej pracy układu nerwowego. Już jedna szklanka soku morelowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a jeśli zjesz owoce ze skórką, dostarczysz do organizmu także potrzebną porcję błonnika. W morelach znajdują się również minerały takie jak żelazo, sód, potas, fosfor i wapń.
Wpływ moreli na układ pokarmowy i skórę
Regularne spożywanie moreli może przynieść wiele korzyści, bez względu na stosowaną dietę. Zwłaszcza suszone owoce wspomagają regulację kwasów żółciowych i mają działanie zasadotwórcze, co przynosi ulgę przy nadkwasocie. Morele po strawieniu pozostawiają w organizmie składniki mineralne, które pomagają w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
Ich właściwości lecznicze to nie wszystko – letnie owoce wpływają także na kondycję skóry, opóźniając procesy starzenia. To zasługa beta-karotenu, który poprawia koloryt skóry i działa jako silny przeciwutleniacz, hamując szkodliwe działanie wolnych rodników. Beta-karoten dba nie tylko o zdrową skórę, ale także o nasze oczy.
Dlaczego tylko 3 morele dziennie?
Co prawda dietetycy nie podają konkretnej zalecanej ilości, ale warto polegać na własnym rozsądku i przede wszystkim słuchać swojego ciała, które zawsze daje znać, gdy coś mu nie służy. Z artykułów dostępnych na Medonecie wynika, że już 3-4 świeże morele dziennie wystarczą, aby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość beta-karotenu. Podobnego limitu warto trzymać się również w przypadku suszonych moreli ze względu na ich wysoką kaloryczność.
Zbyt duża ilość świeżych, jak suszonych moreli może działać przeczyszczająco. Zazwyczaj nieprzyjemne dolegliwości pojawiają się po zjedzeniu powyżej 10 sztuk w krótkim czasie, ale trzeba pamiętać o tym, że każdy organizm inaczej reaguje błonnik, sorbitol i fruktozę, które są zawarte w owocach.