Zjedz 3 morele dziennie i poczuj różnicę. Tak wpływają na organizm

Sezon na morele zbliża się wielkimi krokami i już w lipcu będzie można raczyć się nimi do woli. Dlatego teraz jest dobry moment na zapoznanie się z ich właściwościami. Latem warto nastawić się nie tylko na świeżą przekąskę, ale także na produkcję domowych przetworów, które pozwolą czerpać z wartości prozdrowotnych moreli, gdy już skończy się lato.

Dodaj morele do sałatki, deseru lub przerób na pyszne powidłaDodaj morele do sałatki, deseru lub przerób na pyszne powidła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Zarówno świeże, jak suszone morele, korzystnie wpływają na ogólną kondycję organizmu, ale tylko wtedy, gdy trzymasz się rozsądnych ilości. W świeżych sezonowych owocach znajduje się dużo cukru, który w nadmiarze jest szkodliwy dla zdrowia. Z kolei suszone morele zawierają dużą ilość kalorii, co również warto kontrolować. Jednocześnie są one cennym źródłem błonnika, który wspiera pracę jelit i na długo pozostawia uczucie sytości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Bogactwo witamin i minerałów

Świeże morele są przede wszystkim bogate w pektyny, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Są także źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B, w tym niacyny – niezbędnej do prawidłowej pracy układu nerwowego. Już jedna szklanka soku morelowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a jeśli zjesz owoce ze skórką, dostarczysz do organizmu także potrzebną porcję błonnika. W morelach znajdują się również minerały takie jak żelazo, sód, potas, fosfor i wapń.

Wpływ moreli na układ pokarmowy i skórę

Regularne spożywanie moreli może przynieść wiele korzyści, bez względu na stosowaną dietę. Zwłaszcza suszone owoce wspomagają regulację kwasów żółciowych i mają działanie zasadotwórcze, co przynosi ulgę przy nadkwasocie. Morele po strawieniu pozostawiają w organizmie składniki mineralne, które pomagają w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

Ich właściwości lecznicze to nie wszystko – letnie owoce wpływają także na kondycję skóry, opóźniając procesy starzenia. To zasługa beta-karotenu, który poprawia koloryt skóry i działa jako silny przeciwutleniacz, hamując szkodliwe działanie wolnych rodników. Beta-karoten dba nie tylko o zdrową skórę, ale także o nasze oczy.

Dlaczego tylko 3 morele dziennie?

Co prawda dietetycy nie podają konkretnej zalecanej ilości, ale warto polegać na własnym rozsądku i przede wszystkim słuchać swojego ciała, które zawsze daje znać, gdy coś mu nie służy. Z artykułów dostępnych na Medonecie wynika, że już 3-4 świeże morele dziennie wystarczą, aby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość beta-karotenu. Podobnego limitu warto trzymać się również w przypadku suszonych moreli ze względu na ich wysoką kaloryczność.

Zbyt duża ilość świeżych, jak suszonych moreli może działać przeczyszczająco. Zazwyczaj nieprzyjemne dolegliwości pojawiają się po zjedzeniu powyżej 10 sztuk w krótkim czasie, ale trzeba pamiętać o tym, że każdy organizm inaczej reaguje błonnik, sorbitol i fruktozę, które są zawarte w owocach.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Wygląda jak kasza, ale nią nie jest. Ten włoski makaron genialnie chłonie sosy
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega