Na Wielkanoc podaj babkę z powidłami. Goście rozpłyną się w zachwytach

Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznej babki. W wersji z pysznymi powidłami śliwkowymi i rześką skórką cytrynową smakuje po prostu obłędnie. Nikt nie przejdzie obok niej obojętnie.

Tradycyjna babka z powidłamiTradycyjna babka z powidłami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Babka to jeden z symboli Wielkanocy, który pojawia się niemal w każdym domu. Jedni stawiają na marmurkową z dodatkiem kakao, inni wybierają piaskową lub cytrynową. Jeszcze smaczniejszym rozwiązaniem jest babka przełożona słodkimi powidłami śliwkowymi. Ten prosty trik sprawi, że zapomnisz o zwykłych wypiekach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc

Babka z powidłami śliwkowymi

Ten przepis na wielkanocną babkę łączy w sobie wszystko to, co najlepsze. Jest tutaj tradycyjne, puszyste ciasto, które wspaniale uzupełnia warstwa powideł śliwkowych marki Herbapol. Owocowa nuta dodaje dodatkową porcję słodyczy. Nawet najwięksi przeciwnicy babek, szybko zmieniają zdanie.

Babka z powidłami
Babka z powidłami © Pyszności

Powidła węgierkowe są słodkie, gęste i wspaniale sprawdzą się w roli nadzienia do cytrynowej babki. Dzięki swojej konsystencji doskonale nawilżają ciasto, zapobiegając jego wysychaniu.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego,
  • skórka z połowy cytryny,
  • 260 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych Herbapol.

Dodatkowe składniki:

  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do dużej miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij na puszystą, jasną masę. Wlewaj cienkim strumieniem olej, cały czas miksując, a następnie dorzuć startą skórkę cytrynową.

Masa jajeczna z cukrem
Masa jajeczna z cukrem © Pyszności

Krok 2. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną, skrobię oraz proszek do pieczenia, cały czas miksując. Formę do babki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przelej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut, aż do suchego patyczka.

Babka cytrynowa gotowa do pieczenia
Babka cytrynowa gotowa do pieczenia © Pyszności

Krok 3. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Wyciągnij z foremki i przekrój wzdłuż na dwie części. Posmaruj dół powidłami śliwkowymi.

Babka z powidłami
Babka z powidłami © Pyszności

Krok 4. Przykryj drugą połową ciasta i udekoruj całość cukrem pudrem. Pyszna babka wielkanocna z powidłami śliwkowymi jest już gotowa. Smacznego!

Babka z powidłami
Babka z powidłami © Pyszności
Płatna współpraca z marką Herbapol
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej