Na Wielkanoc podaj babkę z powidłami. Goście rozpłyną się w zachwytach
Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznej babki. W wersji z pysznymi powidłami śliwkowymi i rześką skórką cytrynową smakuje po prostu obłędnie. Nikt nie przejdzie obok niej obojętnie.
Babka to jeden z symboli Wielkanocy, który pojawia się niemal w każdym domu. Jedni stawiają na marmurkową z dodatkiem kakao, inni wybierają piaskową lub cytrynową. Jeszcze smaczniejszym rozwiązaniem jest babka przełożona słodkimi powidłami śliwkowymi. Ten prosty trik sprawi, że zapomnisz o zwykłych wypiekach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc
Babka z powidłami śliwkowymi
Ten przepis na wielkanocną babkę łączy w sobie wszystko to, co najlepsze. Jest tutaj tradycyjne, puszyste ciasto, które wspaniale uzupełnia warstwa powideł śliwkowych marki Herbapol. Owocowa nuta dodaje dodatkową porcję słodyczy. Nawet najwięksi przeciwnicy babek, szybko zmieniają zdanie.
Powidła węgierkowe są słodkie, gęste i wspaniale sprawdzą się w roli nadzienia do cytrynowej babki. Dzięki swojej konsystencji doskonale nawilżają ciasto, zapobiegając jego wysychaniu.
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 szklanki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego,
- skórka z połowy cytryny,
- 260 g mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych Herbapol.
Dodatkowe składniki:
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do dużej miski wbij jajka, wsyp cukier i ubij na puszystą, jasną masę. Wlewaj cienkim strumieniem olej, cały czas miksując, a następnie dorzuć startą skórkę cytrynową.
Krok 2. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną, skrobię oraz proszek do pieczenia, cały czas miksując. Formę do babki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przelej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut, aż do suchego patyczka.
Krok 3. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Wyciągnij z foremki i przekrój wzdłuż na dwie części. Posmaruj dół powidłami śliwkowymi.
Krok 4. Przykryj drugą połową ciasta i udekoruj całość cukrem pudrem. Pyszna babka wielkanocna z powidłami śliwkowymi jest już gotowa. Smacznego!