Na wigilię podaję tego karpia. Mięso mięciutkie, a sos to poezja
Karp to symbol wigilijnej kolacji i od lat pozycja obowiązkowa na stole. Wystarczy dodać do niego pyszny sos, by oczarować bliskich na nowo wyjątkowym smakiem.
Tradycyjnie karp trafia do panierki, ale zapach smażonej ryby i duża ilość tłuszczu sprawiają, że coraz więcej osób rezygnuje z serwowania karpia podczas wigilijnej wieczerzy. Często też smażenie prowadzi do utraty delikatności mięsa, które staje się wtedy suche i mniej smaczne. Czas zatem na małą rewolucję w świątecznym menu.
Pieczony karp w sosie majonezowo-chrzanowym to prosta i elegancka forma podania kultowego dania. Taka ryba nie tylko smakuje wybornie, ale też zachowuje swoją soczystość. Na dodatek przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co zdecydowanie docenimy w napiętym, przedświątecznym harmonogramie prac w kuchni.
Karp w sosie majonezowo-chrzanowym. Idealny na kolację wigilijną
Sekretem karpia, który nie jest suchy ani mulisty, jest krótki czas pieczenia w odpowiedniej temperaturze oraz otulający go sos. Już samo skropienie kawałków ryby sokiem ze świeżej cytryny sprawia, że mięso mięknie i nabiera delikatności, neutralizując przy tym charakterystyczny aromat karpia.
Krótkie pieczenie pozwala zachować soczystość i jędrną teksturę mięsa. Nie ma tu ryzyka przesuszenia ani konieczności używania dużej ilości tłuszczu, bo wystarczą cztery łyżki oleju roślinnego, aby karp pięknie się zezłocił w naczyniu żaroodpornym. Po wyjęciu z piekarnika dzwonka karpia dekoruje się aksamitnym sosem, który dodaje potrawie finalnego, świątecznego charakteru.
Sercem tego dania jest bez wątpienia sos. Powinien być on jednocześnie delikatny, ale i wyrazisty, aby przełamać smak karpia. Najlepszą bazą będzie gęsty Majonez Kielecki. W połączeniu z Chrzanem Luksusowym śmietankowym, który dodaje wyrazistej, świątecznej ostrości, oraz świeżym koperkiem, tworzy idealne dopełnienie pieczonego karpia.
Karp w sosie majonezowo-chrzanowym
Karp w sosie to danie, które cieszy wzrok, nie obciąża żołądka tak jak smażona ryba i świetnie wpisuje się w klimat wigilijnej kolacji. Ryba jest gotowa do serwowania prosto z żaroodpornego naczynia.
Składniki:
- 6 dzwonków z karpia,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sos:
- 200 g śmietany 18 proc.,
- 150 ml Majonezu Kieleckiego,
- 1 łyżeczka Chrzanu Luksusowego śmietankowego,
- 1/3 szkl. posiekanego koperku,
- sok z połowy cytryny.
Do dekoracji:
- 30 g kiełków rzodkiewki,
- świeża żurawina.
Sposób przygotowania:
- Rybę skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.
- Ułóż dzwonka w żaroodpornym naczyniu i polej olejem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut.
- W miseczce połącz śmietanę, majonez, chrzan, posiekany koperek oraz sok z cytryny.
- Powstałym sosem polej upieczonego karpia.
- Udekoruj kiełkami rzodkiewki oraz świeżą żurawiną.