Na zimę robię kilka słoiczków tych cytryn. W chłodne dni herbata smakuje z nimi wybornie

Kiedy tylko pojawiają pierwsze, chłodne wieczory to znak, że czas nastawić słoiki z cytrynkami. To nieoceniony dodatek do jesiennych i zimowych herbat, który wspaniale podkręca ich smak.

Cytryny w słoikuCytryny w słoiku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Domowy syrop cytrynowy to must have w każdej kuchni, zwłaszcza zimą. Przygotowanie to naprawdę prosta sprawa, a smakują o wiele lepiej niż te kupione w sklepie. Na dodatek to znacznie tańsze rozwiązanie niż poszukiwanie gotowych cytryn w syropie. Nie wyobrażam sobie jesiennych i zimowych wieczorów bez kubka naparu z dodatkiem cytryny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przecier ogórkowy do słoików na zimę. Wystarczą cztery proste składniki

Cytryny w syropie do herbaty

Gdy tylko spróbowałam go po raz pierwszy, od razu pobiegłam do sklepu po siatkę cytryn, żeby przygotować zapas do swojej domowej spiżarni. Każdy, kto do mnie przychodzi od razy pyta, czy jak oferuję mu herbatę, to jest szansa na "te fajne cytrynki". Kupując owoce do tego przepisu, najchętniej wybieram te bio. Są niewoskowane i niepryskane, dzięki czemu lepiej sprawdzą się do słoika.

Cytryny w słoiku  - Pyszności
Cytryny w słoiku - Pyszności © Canva | peredniankina

Kiedy z drzew spadają pierwsze liście lub mróz maluje na szybach bajkowe wzory, a wiatr wyje za oknem, nic tak nie ogrzeje od środka jak kubek aromatycznej herbaty z dodatkiem domowego syropu cytrynowo-imbirowego. To naturalny i pyszny sposób na zwalczanie przeziębienia i wsparcie układu odpornościowego.

Składniki:

  • 10 cytryn,
  • ok. 100 g świeżego imbiru,
  • 500 ml wody,
  • 600 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny dokładnie umyj i wyparz.
  2. Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  3. W garnku połącz sok z dwóch cytryn, pokrojony imbir, wodę i cukier.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Słoiki i zakrętki dokładnie umyj i wyparz, aby zapewnić dłuższą świeżość syropu.
  6. Do słoików przełóż plasterki pozostałych cytryn, a następnie zalej gorącym syropem.

Zakręć słoiki i odstaw do wystygnięcia w chłodnym miejscu. Możesz dodać do syropu kilka goździków lub kawałek cynamonu dla intensywniejszego aromatu. Dodawaj do herbaty, gorącej wody, lemoniady lub ice tea. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć