InspiracjeNa zimę robię kilka słoiczków tych cytryn. W chłodne dni herbata smakuje z nimi wybornie

Na zimę robię kilka słoiczków tych cytryn. W chłodne dni herbata smakuje z nimi wybornie

Cytryny w słoiku
Cytryny w słoiku
Źródło zdjęć: © Pyszności

07.09.2024 12:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy tylko pojawiają pierwsze, chłodne wieczory to znak, że czas nastawić słoiki z cytrynkami. To nieoceniony dodatek do jesiennych i zimowych herbat, który wspaniale podkręca ich smak.

Domowy syrop cytrynowy to must have w każdej kuchni, zwłaszcza zimą. Przygotowanie to naprawdę prosta sprawa, a smakują o wiele lepiej niż te kupione w sklepie. Na dodatek to znacznie tańsze rozwiązanie niż poszukiwanie gotowych cytryn w syropie. Nie wyobrażam sobie jesiennych i zimowych wieczorów bez kubka naparu z dodatkiem cytryny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytryny w syropie do herbaty

Gdy tylko spróbowałam go po raz pierwszy, od razu pobiegłam do sklepu po siatkę cytryn, żeby przygotować zapas do swojej domowej spiżarni. Każdy, kto do mnie przychodzi od razy pyta, czy jak oferuję mu herbatę, to jest szansa na "te fajne cytrynki". Kupując owoce do tego przepisu, najchętniej wybieram te bio. Są niewoskowane i niepryskane, dzięki czemu lepiej sprawdzą się do słoika.

Cytryny w słoiku  - Pyszności
Cytryny w słoiku - Pyszności© Canva | peredniankina

Kiedy z drzew spadają pierwsze liście lub mróz maluje na szybach bajkowe wzory, a wiatr wyje za oknem, nic tak nie ogrzeje od środka jak kubek aromatycznej herbaty z dodatkiem domowego syropu cytrynowo-imbirowego. To naturalny i pyszny sposób na zwalczanie przeziębienia i wsparcie układu odpornościowego.

Składniki:

  • 10 cytryn,
  • ok. 100 g świeżego imbiru,
  • 500 ml wody,
  • 600 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny dokładnie umyj i wyparz.
  2. Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  3. W garnku połącz sok z dwóch cytryn, pokrojony imbir, wodę i cukier.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Słoiki i zakrętki dokładnie umyj i wyparz, aby zapewnić dłuższą świeżość syropu.
  6. Do słoików przełóż plasterki pozostałych cytryn, a następnie zalej gorącym syropem.

Zakręć słoiki i odstaw do wystygnięcia w chłodnym miejscu. Możesz dodać do syropu kilka goździków lub kawałek cynamonu dla intensywniejszego aromatu. Dodawaj do herbaty, gorącej wody, lemoniady lub ice tea. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także