Najbardziej przerażające potrawy na świecie. Mdłości na sam widok zdjęć gwarantowane
Najobrzydliwsze i najbardziej ekstremalne potrawy na świecie potrafią zaskoczyć. Pomysłowość ludzi w kwestii jedzenia zdaje się nie mieć granic. I choć niektórzy krzywią się na ich widok i zasłaniają usta dłonią, są też tacy, którzy zajadają się nimi w najlepsze. Amatorów oryginalnego jedzenia nie brakuje w żadnym zakątku świata.
23.05.2023 | aktual.: 23.05.2023 08:04
Obrzydliwe jedzenie to ogromna atrakcja - zarówno dla tych, którzy odważą się go spróbować, jak i dla tych, którzy mają odwagę wyłącznie je sfotografować. W wielu regionach świata możemy natknąć się na różnorodne smakołyki, które potrafią zszokować. Okazuje się, że robaki to tylko początek.
Najbardziej odrażające potrawy na świecie. Grillowane szczury potrafią przyprawić o ciarki
Szczur z grilla to jeden z największych przysmaków Tajlandii. Choć mogłoby się wydawać, że to szczury, które zamieszkują śmietniki, to nic bardziej mylnego. W tym kraju są to specjalnie hodowane zwierzęta, które są pewnego rodzaju odpowiednikiem naszej dziczyzny. Mięso ze szczura nie należy do najtańszych w tym kraju. Stoiska z tymi specjałami można napotkać przy drogach w pobliżu pól ryżowych, gdzie łapane są w pułapki.
Mąka ze świerszczy to przy tym pestka. Prażone insekty to istny rarytas
Prażone insekty to istny azjatycki przysmak. Chrząszcze i larwy są niezwykle chrupiące, a niektórym przypominają w smaku chipsy solone. Często przyprawiane są sosem sojowym, pieprzem bądź ostrą papryką i chilli. Można natknąć się na nie na straganach w Tajlandii, Kambodży bądź Laosie i cieszą się ogromną popularnością nie tylko wśród miejscowych, ale i wśród turystów. Najpopularniejsze są larwy i chrząszcze, jednak nie brakuje szarańczy czy świerszczy.
Stuletnie jaja - chiński przysmak. Brzmi mało zachęcająco i tak jest
Stuletnie jaja to chiński przysmak, którego można spróbować również w innych krajach azjatyckich. Nazwa jest nieco przesadzona, gdyż jajka nie mają stu lat. Są jednak przechowywane przez 100 dni w odpowiednio przygotowanej zalewie w szczelnie zamkniętym pojemniku. Takie jajka trafiają do blaszanego naczynia wypełnionego roztworem przygotowanym z gliny, niegaszonego wapna, soli, herbaty, łusek ryżowych i wody. Dzięki temu jajko zyskuje czarną barwę i galaretowatą konsystencję. Dla niektórych koneserów stuletnich jajek to jednak za mało i potrafią przechowywać je w zalewie nawet kilka bądź kilkanaście lat.
Skorpiony na patyku. Przysmak dla odważnych
Skorpiony na patyku to kolejny wyjątkowy przysmak, na który można trafić na przykład na ulicach Tajlandii. Pieczony przysmak przypomina w smaku frytki, jednak niewielu śmiałków chce przekonać się o tym na własnej skórze. Obawy dotyczą m.in. kolca jadowego. Tajowie tłumaczą jednak, że po obróbce na głębokim tłuszczu, nie jest już on niebezpieczny. Podawany jest z sosem sojowym i przyprawami. Obecnie za taki rarytas trzeba zapłacić od 30 do 50 złotych.