Wołowina za 2200 zł i białe trufle za 15 tysięcy. Oto najdroższe jedzenie świata
Najdroższe jedzenie na świecie, na które pozwolić sobie mogą tylko nieliczni. Ekskluzywne, trudno dostępne i absurdalnie drogie produkty.
08.11.2022 17:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Najdroższe jedzenie na świecie
Chociaż ceny w sklepach sprawiają, że czasem możemy poczuć się jak na najdroższym bazarze świata, to są produkty, które inflacji się nie boją. Drogie były od zawsze i tylko nielicznych stać na to, aby w ogóle pomyśleć o ich zakupie. Ich wyjątkowo wysoka cena to pochodna kilku czynników: dostępności, trudności wyhodowania i pozyskania oraz samej popularności i tworzenia otoczki "ekskluzywności", która zdecydowanie winduje cenę. Dziś mamy dla Ciebie siedem najdroższych produktów spożywczych na świecie. Lepiej usiądź- te ceny mogą zwalić Cię z nóg!
#1 Wołowina Wagyu- 2200 zł/kg
Legendarna już wołowina, najczęściej wykorzystywana do steków, carpaccio lub sashimi, pochodzi ze szczepu japońskiego czarnego bydła Tajima. Hodowana jest w japońskiej prefekturze Hyōgo zgodnie z zasadami określonymi przez Stowarzyszenie Kobe Beef Marketing and Distribution Promotion Association.
#2 Szafran- 25 000 zł/ kg
Tym razem nie najdroższe jedzenie świata, a najdroższa przyprawa. Pochodzi on z Azji Środkowej i jest uzyskiwany ze znamion kwiatu Crocus Sativus. Aby wyprodukować około pół kilograma przyprawy, należy zebrać 50 000-75000 kwiatów. Najdroższe jedzenie na świecie z najdroższą przyprawą? Kto bogatemu zabroni.
#3 Ziemniaki La Bonnotte- 2400 zł/kg
Mogłoby się wydawać, że ziemniaki to tylko ziemniaki i nie ma w nich nic wyjątkowego. Jest jednak pewna specjalna odmiana, której cena powala. Uprawiane są one na wyspie Ile de Noirmoutier znajdującej się na atlantyckim wybrzeżu Francji. Ich wyjątkowość polega na specjalnych warunkach hodowli: podlewane są wodą morską i nawożone algami morskimi wyrzucanymi przez morze na brzeg wyspy. Podobno są kruche, delikatnie słone i mają lekką nutę cytrusów.
#4 Białe trufle 15 200 zł/kg
Jeśli na widok ceny już ubierałeś buty i pędziłeś do lasu- lepiej zostań w domu. Białe trufle nie rosną w Polsce, ich główny ośrodek zbioru to Włochy. Rosną w dzikich, kompletnie nieprzewidywalnych miejscach.
#5 Melon Yubari King- 35 000 zł/sztuka
Jest to hybryda dwóch gatunków melonów. Rolnicy muszą nosić kilka par białych rękawiczek, żeby polerować te owoce. Uprawiany jest tylko w prefekturze Shizuoka w środkowej Japonii. Zdarzają się okazje, na których owoc można kupić już za 1000 zł, ale na aukcjach sięga ona nawet 70000-80000 zł za parę, więc śmiało można określić je, jako najdroższe jedzenie świata.
#6 Woda Kona Nigari- 1200 zł/l
Pewnie zastanawiasz się, skąd tak horrendalnie wysoka cena wody. Sekret tkwi oczywiście w jej pochodzeniu i wydobywaniu. Kona Nigari to mieszanka koncentratu alg i odsolonej, oczyszczonej wody z oceanicznych głębin z rejonu Hawajów. Producent twierdzi, że pomaga w odchudzaniu i łagodzi stres.
#7 Herbata Panda Dung- 270 000 zł/kg
Zostańmy na koniec w wątku napojów. Wysoka cena herbaty to również pochodna jej sposobu uprawy. Jako nawóz służą tylko i wyłącznie odchody pandy. Żywi się ona głównie bambusem, co podobno ma wpływ na aromat wyhodowanej herbaty.
Zapraszamy do obejrzenia filmu na naszym kanale YouTube, w którym zdradzamy jak zrobić najlepszą deskę serów: