Szparagi - najczęstsze błędy podczas przechowywania i przyrządzania

Szparagi są zdrowe i pyszne, ale tylko wtedy, gdy są świeże i właściwie przygotowane. Bardzo często popełniamy wiele błędów w ich przygotowaniu. Czego unikać by wyszły idealne?

ObrazekSzparagi - Pyszności
Paulina

Jeśli chcemy, by nasze danie wyszło pyszne, to potrzebny jest dobrej jakości produkt. W przypadku szparagów warto zwrócić uwagę na ich kolor i świeżość. Dodatkowo warto zaś kilka kulinarnych zasad, by uniknąć nieprzyjemnego zapachu. Pierwszym krokiem nie jest jednak gotowanie, tylko wybór produktu. Kupuj tylko te dostępne w sezonie, od maja do czerwca. Główki szparagów powinny być mocno domknięte. Warto zwrócić uwagę na ich kolor, jasnozielony jest oznaką tego, że warzywo jest świeże. Końce nie mogą być suche ani brązowe.

zielone szparagi

Nie przechowuj szparagów bez wody

Po wybraniu szparagów należy odpowiednio je przechowywać. Potraktuj szparagi podobnie jak żywe kwiaty. Umieść je w wodzie i przetrzymuje w pionowej pozycji. Szparagi najlepiej przechowywać w lodówce. Idealnym miejscem jest dolna półka w drzwiach lodówki. Jeśli nie macie miejsca w lodówkowych drzwiach, to po prostu postawcie je na dolnej półce.

Obrazek

Szparagi - jak obierać?

Nie wszystkie z nich wymagają obierania, wszystko zależy od rodzaju. Białe szparagi lekko skrobiemy obieraczka, zielone nie wymagają takiego zabiegu. Natomiast w obu przypadkach koniecznie odłam twarde końcówki szparagów- wystarczy, że trzymając szparaga w dłoni, spróbujesz złamać go drugą. Twarda część sama odłamie się w odpowiednim miejscu. Wtedy mamy gwarancje, że szparagi nie będą twarde po ugotowaniu.

Obrazek

Nie rozgotuj szparagów

Szparagi najlepiej smakują wprost z wody, w której spędziły tylko chwilę. Gotuj je 8 - 15 minut. Zazwyczaj jednak wystarczy 5-10 minut. Tylko wyjątkowo grube szparagi gotują się dłużej. Zdecydowanie lepszym wyborem są te dużo cieńsze, ponieważ smakują najlepiej i nie potrzebują tak długiego czasu gotowania.

Jak piec szparagi?

Pieczenie szparagów to naprawdę szybka forma na ich przygotowanie. Warzywa odpowiednio umyj, odłam końce i umieść na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem, polej je oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C, nie mniej ani więcej, jeśli nie chcesz jeść spalonych warzyw.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy