Najgorszy dodatek do żurku. Wielu z nas go wrzuca do zupy, a psuje smak i może zaszkodzić

Nareszcie nadchodzi okazja, dzięki której nikomu nie trzeba się tłumaczyć z nagotowania całego gara żuru. Ta pyszna zupa jest ściśle związana z Wielkanocą, chociaż my przyznajemy się do tego, że przyrządzamy ją znacznie częściej niż tylko raz w roku. Ma to swoje dobre, praktyczne strony. Wiemy na przykład, jaki dodatek sprawia, że żurek wielkanocny staje się po prostu niesmaczny. 

ObrazekŻurek wielkanocny - Pyszności; foto: Canva

Mówią, że praktyka czyni mistrza. Ta zasada niewątpliwie pasuje do fachu kucharskiego, gdzie, poza wiedzą przekazywaną z pokolenia na pokolenie, liczy się też czas spędzony w kuchni i eksperymenty metodą prób i błędów. Tak rodzi się postęp, a wraz z nim — idealny żurek wielkanocny. Dzisiaj wiemy już, że podczas, gdy niektóre dodatki sprawiają, że zupa ta staje się treściwsza i bardziej aromatyczna, tak inne tylko jej szkodzą.

Żurek wielkanocny straci na jakości, jeśli dodasz do nich to

Obrazek
Żurek wielkanocny - Pyszności; foto: Canva

Przede wszystkim musimy zaznaczyć, że już po pierwszej łyżce żurku można odróżnić, czy był on przygotowywany z gotowych produktów (lub, co gorsza, sklepowych "mixów" przypraw), czy były one wykonane domowymi sposobami. Mamy tu głównie na myśli zakwas, bo ten, który można kupić w supermarkecie, jest zazwyczaj naprawdę marnej jakości. Producenci ograniczają użyte do niego przyprawy do minimum, czego skutkiem jest horrendalnie kwaśny płyn bez żadnych dodatkowych nut smakowych. My zawsze robimy zakwas w domu, a jeśli chcesz dołączyć do tej praktyki, to tutaj znajdziesz idealny przepis.

Sklepowy zakwas jest więc pierwszym, ale wcale nie najgorszym dodatkiem, który źle wpłynie na żurek wielkanocny. Jednak jego zastosowanie często wiąże się z kolejnym produktem, którego podczas gotowania tej zupy należy unikać. Mając świadomość, że zakwas ze sklepu w żaden sposób nie doprawi żurku, niektórzy mogą wpaść na pomysł nadrobienia tego faktu kostką rosołową lub maggi. Jedno słowo: odradzamy.

Kostka rosołowa i maggi w żurku

Obrazek
Żurek wielkanocny - Pyszności; foto: Canva

Żurek wielkanocny można podawać jako przykład zastosowania metody "less is more" w kuchni. To właśnie jego charakterystyczny smak jest clou sukcesu. Dodawanie do żurku zbędnych przypraw tylko zniszczy cały efekt. Z całą pewnością wystarczy tu standardowy zestaw: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek i pieprz. Kostka rosołowa lub maggi (o tym, dlaczego tę przyprawę ogólnie odradzamy, przeczytasz tutaj) nie poprawią aromatu żurku, lecz nadadzą mu chemicznego smaku, zapachu i koloru.

Jeśli chcesz nadać zupie nieco więcej aromatu, to, zamiast korzystać ze sklepowej chemii, po prostu rozetrzyj w dłoniach używane do żurku zioła. Tarcie i ciepło powodują uwolnienie z majeranku czy kminku olejków eterycznych, które rozejdą się po zupie i sprawią, że będzie jeszcze lepsza, niż zwykle. Tylko tyle i aż tyle: ale na pewno żadnych kostek rosołowych!

A skoro o Wielkanocy mowa, koniecznie zobacz też test chrzanów z supermarketów. Przeprowadziliśmy go i udokumentowaliśmy w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀