Najgorszy rodzaj kawy. Prosta droga do miażdżycy i otyłości

kawa
kawa
Źródło zdjęć: © getty images | ABC

11.08.2023 12:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli często sięgacie po ten rodzaj kawy, lepiej natychmiast z niej zrezygnować albo przynajmniej mocno ograniczyć. O jakiej kawie mowa? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Dania instant, czyli takie, które gotowe są chwilę po zalaniu wodą, od lat cieszą się sporą popularnością, zwłaszcza wśród studentów i osób bardzo zapracowanych. Kawa, zupki czy owsianki, to tylko niektóre z dostępnych na rynku produktów instant. Nawet ci z nas, którzy stronią od chemicznych zupek chińskich, sięgają czasem po rozpuszczalną kawę, ale skąd ta kawa wzięła się w ogóle na naszych półkach?

Kawa rozpuszczalna – historia w pigułce

Pierwsze warianty kawy rozpuszczalnej przygotowano w Wielkiej Brytanii już w drugiej połowie XVIII wieku, a niecały wiek później po drugiej stronie oceanu, Amerykańscy żołnierze zaparzali już kawę instant w postaci pasty.

Dopiero w 1901 roku, Satori Kato, Amerykański chemik japońskiego pochodzenia wynalazł i opatentował metodę produkcji kawy instant. Kawa ta zyskała na popularności podczas I Wojny Światowej, głównie za sprawą żołnierzy, którzy cenili ją za łatwość przygotowania w trudnych warunkach bojowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obecnie na polskim rynku dostępne są różne kawy instant, w tym również kawa 3 w 1 - zawierająca kawę rozpuszczalną, cukier i mleko. To właśnie spożycie takiej kawy może być dla nas najbardziej szkodliwe.

Dlaczego kawa 3 w 1 może nam szkodzić?

Kawa 3 w 1, oprócz podstawowych składników, zawiera również niezdrowe dodatki, takie jak emulgatory, tłuszcz palmowy i syrop glukozowo-fruktozowy. Do tego typu kaw dodaje się zazwyczaj bardzo dużo cukru – często jest go w składzie więcej niż samej kawy – dlatego też w nadmiarze, spożycie takiej kawy może prowadzić do rozwoju niektórych chorób cywilizacyjnych. Także ze względu na zawartość cukru, kawy tej nie powinny pić osoby chore na cukrzyce.

Spożywanie utwardzonego oleju palmowego może z kolei prowadzić do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, co po dłuższym czasie może skończyć się nawet miażdżycą. Dlatego, mimo wątpliwych walorów smakowych, znacznie lepiej wypić zwykłą kawę rozpuszczalną niż kawę 3 w 1, która ma wiele szkodliwych dodatków.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl