Najgorszy rodzaj kawy. Prosta droga do miażdżycy i otyłości

Jeśli często sięgacie po ten rodzaj kawy, lepiej natychmiast z niej zrezygnować albo przynajmniej mocno ograniczyć. O jakiej kawie mowa? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

kawakawa
Źródło zdjęć: © getty images | ABC

Dania instant, czyli takie, które gotowe są chwilę po zalaniu wodą, od lat cieszą się sporą popularnością, zwłaszcza wśród studentów i osób bardzo zapracowanych. Kawa, zupki czy owsianki, to tylko niektóre z dostępnych na rynku produktów instant. Nawet ci z nas, którzy stronią od chemicznych zupek chińskich, sięgają czasem po rozpuszczalną kawę, ale skąd ta kawa wzięła się w ogóle na naszych półkach?

Kawa rozpuszczalna – historia w pigułce

Pierwsze warianty kawy rozpuszczalnej przygotowano w Wielkiej Brytanii już w drugiej połowie XVIII wieku, a niecały wiek później po drugiej stronie oceanu, Amerykańscy żołnierze zaparzali już kawę instant w postaci pasty.

Dopiero w 1901 roku, Satori Kato, Amerykański chemik japońskiego pochodzenia wynalazł i opatentował metodę produkcji kawy instant. Kawa ta zyskała na popularności podczas I Wojny Światowej, głównie za sprawą żołnierzy, którzy cenili ją za łatwość przygotowania w trudnych warunkach bojowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowy tort z naleśników, którego smaku nie zapomnisz. Idealny na letnie przyjęcia

Obecnie na polskim rynku dostępne są różne kawy instant, w tym również kawa 3 w 1 - zawierająca kawę rozpuszczalną, cukier i mleko. To właśnie spożycie takiej kawy może być dla nas najbardziej szkodliwe.

Dlaczego kawa 3 w 1 może nam szkodzić?

Kawa 3 w 1, oprócz podstawowych składników, zawiera również niezdrowe dodatki, takie jak emulgatory, tłuszcz palmowy i syrop glukozowo-fruktozowy. Do tego typu kaw dodaje się zazwyczaj bardzo dużo cukru – często jest go w składzie więcej niż samej kawy – dlatego też w nadmiarze, spożycie takiej kawy może prowadzić do rozwoju niektórych chorób cywilizacyjnych. Także ze względu na zawartość cukru, kawy tej nie powinny pić osoby chore na cukrzyce.

Spożywanie utwardzonego oleju palmowego może z kolei prowadzić do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, co po dłuższym czasie może skończyć się nawet miażdżycą. Dlatego, mimo wątpliwych walorów smakowych, znacznie lepiej wypić zwykłą kawę rozpuszczalną niż kawę 3 w 1, która ma wiele szkodliwych dodatków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką