Najgorszy rodzaj kawy. Prosta droga do miażdżycy i otyłości

Jeśli często sięgacie po ten rodzaj kawy, lepiej natychmiast z niej zrezygnować albo przynajmniej mocno ograniczyć. O jakiej kawie mowa? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

kawakawa
Źródło zdjęć: © getty images | ABC

Dania instant, czyli takie, które gotowe są chwilę po zalaniu wodą, od lat cieszą się sporą popularnością, zwłaszcza wśród studentów i osób bardzo zapracowanych. Kawa, zupki czy owsianki, to tylko niektóre z dostępnych na rynku produktów instant. Nawet ci z nas, którzy stronią od chemicznych zupek chińskich, sięgają czasem po rozpuszczalną kawę, ale skąd ta kawa wzięła się w ogóle na naszych półkach?

Kawa rozpuszczalna – historia w pigułce

Pierwsze warianty kawy rozpuszczalnej przygotowano w Wielkiej Brytanii już w drugiej połowie XVIII wieku, a niecały wiek później po drugiej stronie oceanu, Amerykańscy żołnierze zaparzali już kawę instant w postaci pasty.

Dopiero w 1901 roku, Satori Kato, Amerykański chemik japońskiego pochodzenia wynalazł i opatentował metodę produkcji kawy instant. Kawa ta zyskała na popularności podczas I Wojny Światowej, głównie za sprawą żołnierzy, którzy cenili ją za łatwość przygotowania w trudnych warunkach bojowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowy tort z naleśników, którego smaku nie zapomnisz. Idealny na letnie przyjęcia

Obecnie na polskim rynku dostępne są różne kawy instant, w tym również kawa 3 w 1 - zawierająca kawę rozpuszczalną, cukier i mleko. To właśnie spożycie takiej kawy może być dla nas najbardziej szkodliwe.

Dlaczego kawa 3 w 1 może nam szkodzić?

Kawa 3 w 1, oprócz podstawowych składników, zawiera również niezdrowe dodatki, takie jak emulgatory, tłuszcz palmowy i syrop glukozowo-fruktozowy. Do tego typu kaw dodaje się zazwyczaj bardzo dużo cukru – często jest go w składzie więcej niż samej kawy – dlatego też w nadmiarze, spożycie takiej kawy może prowadzić do rozwoju niektórych chorób cywilizacyjnych. Także ze względu na zawartość cukru, kawy tej nie powinny pić osoby chore na cukrzyce.

Spożywanie utwardzonego oleju palmowego może z kolei prowadzić do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, co po dłuższym czasie może skończyć się nawet miażdżycą. Dlatego, mimo wątpliwych walorów smakowych, znacznie lepiej wypić zwykłą kawę rozpuszczalną niż kawę 3 w 1, która ma wiele szkodliwych dodatków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀