Szczegół na etykiecie, który zdradza, czy produkt można bezpiecznie jeść "po terminie"

Na opakowaniach z jedzeniem obowiązkowo musi znaleźć się informacja o tym, do kiedy należy dany produkt zjeść. Nawet woda i sól muszą posiadać takie informacje. Czym się różnią?

Obrazek
Ewa

Każdy producent ma obowiązek

Bez względu na to, jaki rodzaj produktu spożywczego produkuje producent , to ma on prawny obowiązek poinformowania o trwałości danej rzeczy. Jest to regulowane przez rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

Należy spożyć do...

Wskazana po tym wyrażeniu data wskazuje na termin, po którym produkt nie nadaje się już do spożycia. Znajdziesz ją głównie na produktach, które mają krótki termin ważności, np. ryby, nabiał (poza serem żółtym), czy też mięso. Spożycie produktu po tej dacie może wiązać się z zatruciem pokarmowym i innymi przykrymi dolegliwościami zdrowotnymi.

Jeśli na opakowaniu znajduje się informacje, że po otwarciu produkt należy przechowywać w lodówce 3 dni, to bezwzględnie trzeba przestrzegać tego terminu. Nawet jeśli 3 dni mijają wcześniej niż termin "należy spożyć do".

Obrazek

Należy spożyć przed.../Najlepiej spożyć przed...

Data ta informuje o tym, kiedy kończy się okres minimalnej trwałości. A jeszcze inaczej: po tej dacie produkt może tracić swoje właściwości. Mimo to zostaje wciąż zdatny do spożycia, oczywiście w granicach rozsądku.

Do takich produktów zaliczamy produkty suche, jak kasze i makarony, konserwy, oleje i mrożonki.

Obrazek

Odpowiednie przechowywanie to podstawa

Jeśli chcesz, żeby Twoje jedzenie dłużej zachowało świeżość: stosuj się do instrukcji przechowywania zamieszczonej przez producenta na opakowaniu.
Produkty nabiałowe, które nie będą przechowywane w chłodzie, na pewno szybciej zepsują się niż te, które przechowywane były w lodówce.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, jak przechowywać jedzenie- przeczytaj ten artykuł.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka