PoradySzczegół na etykiecie, który zdradza, czy produkt można bezpiecznie jeść "po terminie"

Szczegół na etykiecie, który zdradza, czy produkt można bezpiecznie jeść "po terminie"

Szczegół na etykiecie, który zdradza, czy produkt można bezpiecznie jeść "po terminie"
Ewa

29.08.2020 15:19, aktual.: 25.07.2022 09:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na opakowaniach z jedzeniem obowiązkowo musi znaleźć się informacja o tym, do kiedy należy dany produkt zjeść. Nawet woda i sól muszą posiadać takie informacje. Czym się różnią?

Każdy producent ma obowiązek

Bez względu na to, jaki rodzaj produktu spożywczego produkuje producent , to ma on prawny obowiązek poinformowania o trwałości danej rzeczy. Jest to regulowane przez rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

Należy spożyć do...

Wskazana po tym wyrażeniu data wskazuje na termin, po którym produkt nie nadaje się już do spożycia. Znajdziesz ją głównie na produktach, które mają krótki termin ważności, np. ryby, nabiał (poza serem żółtym), czy też mięso. Spożycie produktu po tej dacie może wiązać się z zatruciem pokarmowym i innymi przykrymi dolegliwościami zdrowotnymi.

Jeśli na opakowaniu znajduje się informacje, że po otwarciu produkt należy przechowywać w lodówce 3 dni, to bezwzględnie trzeba przestrzegać tego terminu. Nawet jeśli 3 dni mijają wcześniej niż termin "należy spożyć do".

Obraz

Należy spożyć przed.../Najlepiej spożyć przed...

Data ta informuje o tym, kiedy kończy się okres minimalnej trwałości. A jeszcze inaczej: po tej dacie produkt może tracić swoje właściwości. Mimo to zostaje wciąż zdatny do spożycia, oczywiście w granicach rozsądku.

Do takich produktów zaliczamy produkty suche, jak kasze i makarony, konserwy, oleje i mrożonki.

Obraz

Odpowiednie przechowywanie to podstawa

Jeśli chcesz, żeby Twoje jedzenie dłużej zachowało świeżość: stosuj się do instrukcji przechowywania zamieszczonej przez producenta na opakowaniu.
Produkty nabiałowe, które nie będą przechowywane w chłodzie, na pewno szybciej zepsują się niż te, które przechowywane były w lodówce.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, jak przechowywać jedzenie- przeczytaj ten artykuł.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także