Wirtualna Polska

Przechowywanie żywności – jak wydłużyć jej przydatność

Przechowywanie żywności – jak wydłużyć jej przydatność

W każdej kuchni można znaleźć jedzenie i dziś chcę pokazać Ci, że odpowiednie przechowywanie żywności ma ogromne znaczenie. Jeśli zrobisz to w dobry sposób, skutecznie wydłużysz jej przydatność.

Wirtualna Polska

No to bierzemy się do pracy! Zaraz wszystko będzie jasne ?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#1 Jogurt i śmietana

przechowywanie żywności
pixabay.com‎
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Produkty tego typu sprzedawane są zazwyczaj w plastikowych opakowaniach. Kiedy pozbędziesz się wieczka, zawsze możesz zastąpić je przy pomocy folii aluminiowej.

I jeszcze jedno, jogurty i śmietanę przechowuj z dala od cebuli, cytrusów oraz czosnku. W przeciwnym wypadku produkty mogą wchłonąć ich zapach.

#2 Pietruszka

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
pietruszka
pixabay.com‎

Jeśli chcesz przechowywać pietruszkę przez dłuższy okres czasu, zawsze może ją posiekać i umieścić w foremce na lód. Następnie zalej wodą i wstaw do zamrażarki.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Już zawsze będziesz mieć ją pod ręką w razie potrzeby!

#3 Żółty ser

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
przechowywanie żywności
pixabay.com‎

Ten produkt przechowuj w lodówce w odpowiednim zabezpieczeniu – owinięty w pergamin. Ponadto, jeśli chcesz uniknąć pleśni, umieść w pobliżu kostkę cukru oraz masło, dzięki czemu żółty ser nie wyschnie.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

#4 Twaróg

twaróg
pixabay.com‎

Jak przechowywanie żywności, to i czas na twaróg, który również znajduje się w naszych lodówkach. I tu sprawa jest bardzo prosta, wystarczy przełożyć produkt do szklanej miski, umieścić na wierzchu kostkę cukru i przykryć.

#5 Marchewki

przechowywanie żywności
pixabay.com‎

Możesz przechowywać je w lodówce na dwa sposoby. Po pierwsze, odciąć górną część warzyw i owinąć je w mokry ręcznik, po czym wstawić do lodówki.

Możesz również umieścić je w słoiku z wodą i wstawić do lodówki. To takie poste!

#6 Papryczki chilli

papryczki chilli
pixabay.com‎

Aby zachować ich świeżość do dwóch tygodni, przechowuj żywność w plastikowym pojemniku.

#7 Grzyby

przechowywanie żywności
pixabay.com‎

Kiedy kupisz grzyby, przełóż je z pojemnika do plastikowej miski. Na dnie i wierzchu pojemnika umieść ręcznik papierowy.

#8 Cebula

cebula
pinterest.com‎

Jak się okazuje, przechowywanie żywności i rajstopy mają ze sobą sporo wspólnego. I chodzi tu o cebulę, którą należy umieścić w rajstopach i zawiązać supełek pomiędzy kolejnymi produktami.

W ten sposób cebula zachowa swoją świeżość do 9 miesięcy.

#9 Banany

przechowywanie żywności
pixabay.com‎

Aby przedłużyć użyteczność bananów nawet do 5 dni, wystarczy owinąć ich trzon folią aluminiową. I pamiętaj, banany uwalniają gaz etylenowy, dlatego powinnaś trzymać je z dala od innych owoców.

Przechowywanie żywności masz już w małym palcu!

Zobacz także: Triki kulinarne, które ułatwią wiele czynności


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×