Przechowywanie żywności – jak wydłużyć jej przydatność

W każdej kuchni można znaleźć jedzenie i dziś chcę pokazać Ci, że odpowiednie przechowywanie żywności ma ogromne znaczenie. Jeśli zrobisz to w dobry sposób, skutecznie wydłużysz jej przydatność.

No to bierzemy się do pracy! Zaraz wszystko będzie jasne ?


#1 Jogurt i śmietana



Produkty tego typu sprzedawane są zazwyczaj w plastikowych opakowaniach. Kiedy pozbędziesz się wieczka, zawsze możesz zastąpić je przy pomocy folii aluminiowej.
I jeszcze jedno, jogurty i śmietanę przechowuj z dala od cebuli, cytrusów oraz czosnku. W przeciwnym wypadku produkty mogą wchłonąć ich zapach.
#2 Pietruszka



Jeśli chcesz przechowywać pietruszkę przez dłuższy okres czasu, zawsze może ją posiekać i umieścić w foremce na lód. Następnie zalej wodą i wstaw do zamrażarki.


Już zawsze będziesz mieć ją pod ręką w razie potrzeby!
#3 Żółty ser



Ten produkt przechowuj w lodówce w odpowiednim zabezpieczeniu – owinięty w pergamin. Ponadto, jeśli chcesz uniknąć pleśni, umieść w pobliżu kostkę cukru oraz masło, dzięki czemu żółty ser nie wyschnie.


#4 Twaróg

Jak przechowywanie żywności, to i czas na twaróg, który również znajduje się w naszych lodówkach. I tu sprawa jest bardzo prosta, wystarczy przełożyć produkt do szklanej miski, umieścić na wierzchu kostkę cukru i przykryć.
#5 Marchewki

Możesz przechowywać je w lodówce na dwa sposoby. Po pierwsze, odciąć górną część warzyw i owinąć je w mokry ręcznik, po czym wstawić do lodówki.
Możesz również umieścić je w słoiku z wodą i wstawić do lodówki. To takie poste!
#6 Papryczki chilli

Aby zachować ich świeżość do dwóch tygodni, przechowuj żywność w plastikowym pojemniku.
#7 Grzyby

Kiedy kupisz grzyby, przełóż je z pojemnika do plastikowej miski. Na dnie i wierzchu pojemnika umieść ręcznik papierowy.
#8 Cebula

Jak się okazuje, przechowywanie żywności i rajstopy mają ze sobą sporo wspólnego. I chodzi tu o cebulę, którą należy umieścić w rajstopach i zawiązać supełek pomiędzy kolejnymi produktami.
W ten sposób cebula zachowa swoją świeżość do 9 miesięcy.
#9 Banany

Aby przedłużyć użyteczność bananów nawet do 5 dni, wystarczy owinąć ich trzon folią aluminiową. I pamiętaj, banany uwalniają gaz etylenowy, dlatego powinnaś trzymać je z dala od innych owoców.
Przechowywanie żywności masz już w małym palcu!
Zobacz także: Triki kulinarne, które ułatwią wiele czynności
Komentarze