Odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców

Tym razem przychodzę z przydatnymi trikami, dzięki którym przechowywanie warzyw i owoców będzie przebiegać w Twoim domu prawidłowo.

Obrazek
Frania

Nie tylko nie zmarnuje się żaden owoc, ani warzywo. Ale też zachowasz ich świeżość na dłużej. Tym bardziej, że jest to bajecznie proste!

#1 Nie lubią wilgoci

przechowywanie warzyw i owoców

Nadmierna wilgoć spowoduje jedynie, że zarówno owoce, jak warzywa, zaczną szybciej się "starzeć". Dlatego warto umieścić w pojemniku, w którym przechowujemy tego typu produktu, kawałek ręcznika papierowego.

Nasza ochrona skutecznie pochłonie namiar wilgoci, a co za tym idzie, wydłuży okres przydatności przechowywanych składników.

#2 Pokrojone i obrane warzywa przechowuj w wodzie

Świeżo pokrojone lub obrane warzywa jak: marchewka i seler, należy przechowywać w lodówce. Pamiętaj jednak, o bardzo ważnym fakcie.

Warzywa w takiej postaci umieść w pojemniku z niewielką ilością wody.

#3 Nie myj warzyw i owoców tuż po zakupie

triki z przechowywaniem warzyw i owowców

Wiem, początkowo może wydawać się to dziwne, ale warto dowiedzieć się jakie korzyści niesie ze sobą taki sposób postępowania.

Jeśli zamierzasz przechowywać warzywa, czy też owoce przez dłuższy czas w lodówce zanim je użyjesz, lepiej powstałe zabrudzenia wytrzeć suchą ścierką lub ręcznikiem papierowym. Mycie tuż po zakupie, może pozbawić te produkty naturalnej warstwy ochronnej, bez której mogą szybciej zacząć się psuć.

#4 Nie wszystkie owoce i warzywa należy przechowywać w lodówce

przechowywanie w lodówce

Należy pamiętać, że zarówno papryka, pomidory, jak i ogórki lubią temperaturę pokojową. Dlatego ich "wizyta" w lodówce może skończyć się bardzo źle.

#5 Awokado

jak przechowywać awokado

Niedojrzałe awokado powinnaś przechowywać w temperaturze pokojowej, zabezpieczone przy pomocy papierowej torby lub starej gazety.

Kiedy dojrzeje, przenieś je do plastikowej torby i przechowuj w lodówce.

#6 Trzymaj je w cieplejszej części lodówki

przechowywanie warzyw i owoców

Pamiętaj, że im niższa temperatura, tym trudniej zachować świeżość warzyw oraz owoców. Dlatego jeśli chcesz odpowiednio o nie zadbać, przechowuj je w tej części lodówki, gdzie temperatura jest trochę wyższa.

#7 Niektóre owoce i warzywa nie powinny być przechowywane razem

przechowywanie warzyw i owoców

Takie owoce jak banany, morele, gruszki, śliwki, czy pomidory, w trakcie dojrzewania zaczynają wydzielać etylen.

A jak się okazuje jest i cała grupa owoców oraz warzyw, którym etylen w ogóle nie służy. Mowa tu o brokułach, marchewce, jabłkach, ziemniakach, arbuzie oraz bakłażanach. Najlepiej więc przechowywać je z dala od siebie.

#8 Czosnek i cebula kochają ciemności

przechowywanie cebuli i czosnku

Jak się okazuje, czosnek i cebula lubią ciemności. Dlatego warto włożyć je do papierowych toreb z otworami i umieścić w nieoświetlonym miejscu. I to wszystko!

#9 Ziemniaki również nie przepadają za słońcem

przechowywanie ziemniaków

Kolejne warzywa, którym nie służy przechowywanie na słońcu, to ziemniaki. W takich warunkach mogą znacznie szybciej zacząć gnić. Dlatego też warto przechowywać je w ciemnym i suchym miejscu.

#10 Jabłka i ziemniaki

jabłka jak je przechowywać

Dobrze wiedzieć, że dodając do przechowywanych ziemniaków 1-2 jabłka, w znaczny sposób wydłużasz termin ich przydatności.

#11 Seler

jak przechowywać selera

Aby wydłużyć termin przydatności selera, wystarczy, że owiniesz go folią aluminiową i umieścisz w lodówce. Banalnie proste i skutecznie jednocześnie!

#12 Szparagi lubią wodę

Z kolei szparagi należy przechowywać w pojemniku z wodą. Świetnie sprawdzi się w tej roli słoik, albo zwykła szklanka.

A może Ty znasz jakieś przydatne triki na przechowywanie warzyw i owoców, które mogłyby znaleźć się na tej liście?

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek