Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
To zupa mało znana w Polsce, ale zdecydowanie zasługuje na uwagę. Zajadają się nią Szerpowie i nadeszła pora, by podbiła i nasze kubki smakowe.
Rildok to esencja kuchni wysokogórskiej: proste składniki, maksymalna wartość odżywcza i właściwości rozgrzewające. Zupa ta, tradycyjnie przygotowywana przez Szerpów, jest idealnym posiłkiem na zimne dni. To danie, które powstało z konieczności maksymalnego wykorzystania dostępnych w trudnym klimacie produktów. Są to głównie ziemniaki i lokalne przyprawy, które po odpowiednim przygotowaniu stają się prawdziwym rarytasem.
Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru
Nepalska zupa ziemniaczana
Sekretem zupy Rildok jest jej konsystencja. Baza to często prosta zupa na wodzie z dodatkiem pomidorów, czosnku, cebuli, masła (tradycyjnie masła z mleka jaków) oraz lokalnych przypraw. W wywarze zanurzone są ziemniaczane kuleczki. Ugotowane ziemniaki są ubijane lub ugniatane w moździerzu, aż uwolniona skrobia nada masie niezwykłą, kleistą i elastyczną konsystencję, przypominającą nieco roztopiony ser. Dzięki temu małe kulki nie rozpadają się podczas gotowania, a stają się miękkie i delikatne.
Składniki:
Kuleczki ziemniaczane
- 500 g ziemniaków mącznych typu C (np. Irys, Bryza),
- pół łyżeczki soli,
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczane.
Na bulion:
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody,
- 150 g pomidorów krojonych z puszki,
- pół cebuli,
- 2-3 ząbki czosnki,
- pół papryczki chilli,
- 1 łyżka masła,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego,
- sól do smaku.
- zielona cebulka i kolendra do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a następnie obierz, póki są gorące. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Przełóż ziemniaki do miski i ugniataj je tłuczkiem do ziemniaków, a następnie ręką lub widelcem, aż masa stanie się kleista i elastyczna. W razie potrzeby dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Zwilż dłonie wodą i formuj z masy malutkie, nieregularne kuleczki lub kluseczki. Odłóż na bok.
- W garnku rozgrzej olej lub masło. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj pokrojony czosnek i chili, smaż przez minutę, uważając, by czosnek się nie przypalił.
- Dodaj pomidory, kurkumę i pieprz syczuański. Smaż, aż pomidory się rozpadną.
- Wlej wodę lub bulion. Doprowadź do wrzenia i dopraw solą. Gotuj na małym ogniu przez 5−7 minut.
- Zmniejsz ogień i dorzuć kuleczki ziemniaczane.
- Gotuj przez ok. 3-5 minut.
Zupę rildok podawaj gorącą. Każdą porcję obficie posyp świeżą kolendrą i zieloną cebulką. Smacznego!