Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Rosół to fundament polskiej kuchni i baza do wielu smacznych eksperymentów. Zamiast po raz kolejny robić pomidorówkę, postaw na pożywną i sycącą zupę klopsikową. Po takiej porcji nikt nie będzie domagał się drugiego dania.
To danie, które otula przyjemnym ciepłem i ucisza burczenie w brzuchu po powrocie do domu. Świetnie smakuje po odgrzaniu, więc to sprawdzony przepis na obiad na dwa dni. Bazą jest rosół, ale równie dobrze może być to po prostu bulion warzywny lub mięsny. Przygotowanie jest ekspresowe, wystarczy ukulać klopsiki, przygotować warzywa i zajadać. To hit na jesienne dni, który wygryzie zwykły rosół.
Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru
Zupa klopsikowa
To zupa, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Klopsiki ugotowane bezpośrednio w rosole oddają mu swój aromat, wzbogacając jego smak. Kiedy dołożymy do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i delikatne zabielenie śmietanką, zupa zyskuje wyjątkowy smak. Możesz dodatkowo dorzucić do niej starty korzeń pietruszki lub posiekany koperek, ale i bez tych dodatków smakuje naprawdę wyjątkowo. To połączenie zupy i jednogarnkowego dania, które przyjemnie syci, bez uczucia ciężkości. Na jesienną niepogodę będzie jak znalazł.
Składniki:
Klopsiki
- 500 g mięsa mielonego z łopatki,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,
- 2-3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia masy.
Dodatkowo:
- ok. 3 litry rosołu lub bulionu,
- 4-5 ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 100 ml śmietanki kremówki.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski przełóż mięso mielone z łopatki. Dodaj jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą.
- Wyrabiaj mięsną masę ręką, aż wszystkie składniki się połączą i masa stanie się kleista.
- Zwilż dłonie wodą i formuj małe, zgrabne klopsiki o średnicy ok. 2−3 cm. Odłóż na talerz.
- Ziemniaki i marchewkę obierz.
- Ziemniaki pokrój w średnią kostkę, a marchewki zetrzyj na tarce.
- Zagotuj rosół.
- Dodaj klopsiki i gotuj przez ok. 10 minut.
- Dorzuć startą marchewkę oraz pokrojone ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie.
- Na koniec dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową zupę serwuj na gorąco, możesz ją dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!