WAŻNE
TERAZ

Akty dywersji na kolei. Sąd podjął decyzję wobec Ukraińców

Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki

Rosół to fundament polskiej kuchni i baza do wielu smacznych eksperymentów. Zamiast po raz kolejny robić pomidorówkę, postaw na pożywną i sycącą zupę klopsikową. Po takiej porcji nikt nie będzie domagał się drugiego dania.

Pyszna i pożywna zupa klopsikowaPyszna i pożywna zupa klopsikowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To danie, które otula przyjemnym ciepłem i ucisza burczenie w brzuchu po powrocie do domu. Świetnie smakuje po odgrzaniu, więc to sprawdzony przepis na obiad na dwa dni. Bazą jest rosół, ale równie dobrze może być to po prostu bulion warzywny lub mięsny. Przygotowanie jest ekspresowe, wystarczy ukulać klopsiki, przygotować warzywa i zajadać. To hit na jesienne dni, który wygryzie zwykły rosół.

Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru

Zupa klopsikowa

To zupa, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Klopsiki ugotowane bezpośrednio w rosole oddają mu swój aromat, wzbogacając jego smak. Kiedy dołożymy do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i delikatne zabielenie śmietanką, zupa zyskuje wyjątkowy smak. Możesz dodatkowo dorzucić do niej starty korzeń pietruszki lub posiekany koperek, ale i bez tych dodatków smakuje naprawdę wyjątkowo. To połączenie zupy i jednogarnkowego dania, które przyjemnie syci, bez uczucia ciężkości. Na jesienną niepogodę będzie jak znalazł.

Składniki:

Klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,
  • 2-3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia masy.

Dodatkowo:

  • ok. 3 litry rosołu lub bulionu,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przełóż mięso mielone z łopatki. Dodaj jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą.
  2. Wyrabiaj mięsną masę ręką, aż wszystkie składniki się połączą i masa stanie się kleista.
  3. Zwilż dłonie wodą i formuj małe, zgrabne klopsiki o średnicy ok. 2−3 cm. Odłóż na talerz.
  4. Ziemniaki i marchewkę obierz.
  5. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę, a marchewki zetrzyj na tarce.
  6. Zagotuj rosół.
  7. Dodaj klopsiki i gotuj przez ok. 10 minut.
  8. Dorzuć startą marchewkę oraz pokrojone ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie.
  9. Na koniec dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
  10. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę serwuj na gorąco, możesz ją dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥