Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki

Rosół to fundament polskiej kuchni i baza do wielu smacznych eksperymentów. Zamiast po raz kolejny robić pomidorówkę, postaw na pożywną i sycącą zupę klopsikową. Po takiej porcji nikt nie będzie domagał się drugiego dania.

Pyszna i pożywna zupa klopsikowaPyszna i pożywna zupa klopsikowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To danie, które otula przyjemnym ciepłem i ucisza burczenie w brzuchu po powrocie do domu. Świetnie smakuje po odgrzaniu, więc to sprawdzony przepis na obiad na dwa dni. Bazą jest rosół, ale równie dobrze może być to po prostu bulion warzywny lub mięsny. Przygotowanie jest ekspresowe, wystarczy ukulać klopsiki, przygotować warzywa i zajadać. To hit na jesienne dni, który wygryzie zwykły rosół.

Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru

Zupa klopsikowa

To zupa, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Klopsiki ugotowane bezpośrednio w rosole oddają mu swój aromat, wzbogacając jego smak. Kiedy dołożymy do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i delikatne zabielenie śmietanką, zupa zyskuje wyjątkowy smak. Możesz dodatkowo dorzucić do niej starty korzeń pietruszki lub posiekany koperek, ale i bez tych dodatków smakuje naprawdę wyjątkowo. To połączenie zupy i jednogarnkowego dania, które przyjemnie syci, bez uczucia ciężkości. Na jesienną niepogodę będzie jak znalazł.

Składniki:

Klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,
  • 2-3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia masy.

Dodatkowo:

  • ok. 3 litry rosołu lub bulionu,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski przełóż mięso mielone z łopatki. Dodaj jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą.
  2. Wyrabiaj mięsną masę ręką, aż wszystkie składniki się połączą i masa stanie się kleista.
  3. Zwilż dłonie wodą i formuj małe, zgrabne klopsiki o średnicy ok. 2−3 cm. Odłóż na talerz.
  4. Ziemniaki i marchewkę obierz.
  5. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę, a marchewki zetrzyj na tarce.
  6. Zagotuj rosół.
  7. Dodaj klopsiki i gotuj przez ok. 10 minut.
  8. Dorzuć startą marchewkę oraz pokrojone ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie.
  9. Na koniec dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj.
  10. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę serwuj na gorąco, możesz ją dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
Żucie na zdrowie, oszczędność pieniędzy i sprytne patenty. Jesień w kuchni zapowiada się smakowicie
Żucie na zdrowie, oszczędność pieniędzy i sprytne patenty. Jesień w kuchni zapowiada się smakowicie
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne