Porządek w kuchni w zasięgu ręki, dzięki szybkim trikom

Porządek w kuchni to podstawa, dlatego już za chwilę dowiesz się, jak w łatwy i szybki sposób zapanować nad bałaganem.

Obrazek
Frania

A wszystko to dzięki sprytnym trikom, które przyśpieszą codzienne czynności. I jak się okazuje, to wcale nie musi być takie trudne.

Wystarczy, że wprowadzisz w życie poniższe sztuczki, a zmieni się naprawdę bardzo wiele!

#1 Obieranie jajek przy pomocy łyżki

W szybki i łatwy sposób obierzesz ugotowane jajka, tak aby wyglądały idealne. Przydatna w tym przypadku okaże się zwykła łyżka, która ułatwi cały proces.

#2 Kostka lodu przyda się podczas przygotowania jajek na patelni

Topniejący lód natychmiast wytworzy parę, dzięki której jajka będą gotowe znacznie szybciej. I to wszystko!

#3 Podczas gotowania makaronu przyda się drewniana łyżka

Dzięki niej przygotowanie makaronu będzie bajecznie proste, a do tego nie będziesz musiała obawiać się, że narobisz dookoła ogromnego bałaganu.

#4 Jak najlepiej przechowywać ananasy

Jak się okazuje, przed spożyciem warto przez kilkanaście minut przechowywać je w lodówce do góry nogami. A wszystko to dlatego, że cały cukier osiada na dole ananasa. Więc jeśli chcesz cieszyć się prawdziwym smakiem owocu, zawsze pamiętaj o tej sztuce.

#5 Kostki z koncentratem pomidorowym

Jeśli zostanie Ci trochę tego produktu w słoiku, nie wyrzucaj go. Lepiej zrobisz, jeśli przeniesiesz go do foremek na kostki lodu i zamrozisz. Będziesz mogła wykorzystać je w razie potrzeby.

#6 Powyższy trik przyda się również w przypadku żółtek

Kiedy w przepisie potrzebne są tylko białka, żółtka zawsze możesz umieścić w foremce na kostki lodu. Na pewno przydadzą się w przyszłości.

#7 Gotowanie makaronu i brokułów razem

To sprytny trik, dzięki któremu przyśpieszysz cały proces przyrządzenia pysznego dania. Co więcej, dzięki brokułom nie musisz obawiać się, że gotująca się woda zaleje pół kuchenki.

#8 Tortillowa lasagne

Podczas przygotowania ulubionego dania okazuje się, że nie masz makaronu? Nic straconego. Zawsze możesz wykorzystać tortillę w zastępstwie. I to wszystko!

#9 Blaszka do pieczenia pomoże zachować porządek

Możesz umieścić w niej deskę do krojenia, dzięki czemu wszystkie odpadki dookoła posprzątasz w mgnieniu oka!

#10 Wydłuż czas przydatności bananów

W tym przypadku wystarczy zwykły kawałek folii spożywczej, którym owiniesz łodygi. Zabieg ten skutecznie opóźni proces dojrzewania.

#11 Miarka przyda się przy tworzeniu sosów

Z pewnością wiesz, że warto zostawić odrobinę wody z ugotowanego makaronu i dodać ją do sosu. Co jednak zrobić, aby nie zapomnieć o niej podczas odcedzania makaronu? Najlepiej umieścić w durszlaku miarkę, w której zawsze zostanie trochę wody po ugotowanym makaronie.

Ty również uwielbiasz, kiedy w kuchni panuje idealny porządek?

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek