Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Chociaż pierogi bez wątpienia są smaczne, to ich przygotowanie potrafi pochłonąć całe popołudnie. Jest jednak sposób na to, by przemycić ich smak, a przy tym nie narobić się za dużo.
Pierogi ruskie to niezaprzeczalna klasyka, którą Polacy kochają od pokoleń. Mało kto jednak ma czas i chęci na żmudne i czasochłonne lepienie ciasta po całym dniu pracy. Istnieje na szczęście sprytny i niezwykle smaczny sposób na obejście tego problemu – naleśniki ruskie. Ten sam, uwielbiany przez wszystkich, aksamitny farsz z ziemniaków, twarogu i aromatycznej cebulki, zamknięty został w prostym cieście.
Schabowe zawijańce z pieczarkami, boczkiem i wędzonym serem. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Naleśniki ruskie
Trzy proste składnik do farszu, chwila smażenia i na talerzach ląduje obiad, po którym nie milkną echa próśb o dokładkę. Naleśniki ruskie to idealny kompromis między tradycyjnym smakiem a wygodą.
Przygotowanie ciasta naleśnikowego zajmuje dosłownie kilka minut, a usmażenie czterech placów nie trwa dłużej niż 10 minut. W tym samym czasie, gdy ciasto odpoczywa, można zrobić ruski farsz. Nie ma potrzeby wałkowania, wykrawania kółek i, co najbardziej zniechęcające, starannego zlepiania brzegów, aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania. Zamiast tego, po prostu rozsmarowujemy farsz na gotowym naleśniku i zawijamy go w schludną kopertę.
Składniki:
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Farsz:
- 200 g ziemniaków,
- 140 g twarogu półtłustego,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieść w misce i dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstaw na 15 minut.
- Usmaż naleśniki na patelni posmarowanej odrobiną oleju.
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, aż zacznie się rumienic.
- Ugotowane ziemniaki przestudź, rozgnieć tłuczkiem.
- Dodaj pokruszony twaróg, cebulkę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Przygotowany farsz ruski wykładaj na usmażone naleśniki.
- Złóż w kopertę.
Tak przygotowane naleśniki podsmażyć na prawdziwym maśle i podawać na gorąco. Świetnie smakują z kleksem kwaśnej śmietany lub okrasą z cebulki. Smacznego!