Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach

Ten owoc w Polsce wciąż nie jest popularny, ale gdy tylko pojawi się na sklepowej półce, bez wahania dorzuć go do koszyka. Tamaryndowiec to tropikalny superfood, który wprowadzi do kuchni nie tylko rześki, kwaśny smak, ale także szereg wartości odżywczych.

Tamaryndowiec cieszy się małą popularnością w PolsceTamaryndowiec cieszy się małą popularnością w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tamaryndowiec indyjski to długowieczne drzewo, które pochodzi z tropikalnych regionów Afryki, ale zadomowiło się również w Azji (szczególnie w Indiach) oraz Ameryce Środkowej. Jego owoc ma niezwykle charakterystyczny wygląd – przypomina duże, nieregularne, brązowe strąki fasoli. Pod kruchą i twardą skórką kryje się lepki miąższ otaczający nasiona.

To właśnie ten miąższ jest jadalny, a jego smak jest unikatową, zbalansowaną mieszanką słodkiego karmelu z wyraźną, cytrynową kwaskowością. W krajach azjatyckich i afrykańskich roślina ta jest ceniona od setek lat, zarówno jako składnik kulinarny, jak i podstawa tradycyjnej medycyny.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa

Właściwości tamaryndowca

Tamaryndowiec jest bardzo bogaty w błonnik, co sprawia, że jest naturalnym sojusznikiem układu pokarmowego. Wspomaga trawienie, reguluje perystaltykę jelit i efektywnie oczyszcza organizm z zalegających resztek. W tradycyjnej medycynie był często stosowany jako łagodny środek przeczyszczający. Miąższ tamaryndowca jest cennym źródłem potasu, który odgrywa kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi, oraz magnezu, wspierającego funkcjonowanie mięśni, w tym mięśnia sercowego.

Tamaryndowiec to owoc, na który warto zwrócić uwagę w sklepie
Tamaryndowiec to owoc, na który warto zwrócić uwagę w sklepie © Adobe Stock

Owoce zawierają liczne przeciwutleniacze (w tym polifenole i karotenoidy), które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. W ten sposób opóźniają procesy starzenia się organizmu. Tamaryndowiec dostarcza również znaczących ilości żelaza, a w połączeniu z zawartą w nim witaminą C, żelazo jest lepiej przyswajane, co czyni go pomocnym w profilaktyce anemii.

Jak wykorzystać tamaryndowiec?

Wyjątkowy, słodko-kwaśny profil smakowy tamaryndowca jest nie do podrobienia. To nieodłączny składnik kuchni indyjskiej, tajskiej, meksykańskiej i afrykańskiej. W Polsce najłatwiej trafić na pastę z tamaryndowca. To idealna baza do marynat, a także do indyjskich sosów chutney. Dodaje także kwaśnego balansu do pikantnych, azjatyckich zup, a rozcieńczona z wodą i osłodzona tworzy orzeźwiający, tropikalny napój.

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd