Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach

Ten owoc w Polsce wciąż nie jest popularny, ale gdy tylko pojawi się na sklepowej półce, bez wahania dorzuć go do koszyka. Tamaryndowiec to tropikalny superfood, który wprowadzi do kuchni nie tylko rześki, kwaśny smak, ale także szereg wartości odżywczych.

Tamaryndowiec cieszy się małą popularnością w PolsceTamaryndowiec cieszy się małą popularnością w Polsce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Tamaryndowiec indyjski to długowieczne drzewo, które pochodzi z tropikalnych regionów Afryki, ale zadomowiło się również w Azji (szczególnie w Indiach) oraz Ameryce Środkowej. Jego owoc ma niezwykle charakterystyczny wygląd – przypomina duże, nieregularne, brązowe strąki fasoli. Pod kruchą i twardą skórką kryje się lepki miąższ otaczający nasiona.

To właśnie ten miąższ jest jadalny, a jego smak jest unikatową, zbalansowaną mieszanką słodkiego karmelu z wyraźną, cytrynową kwaskowością. W krajach azjatyckich i afrykańskich roślina ta jest ceniona od setek lat, zarówno jako składnik kulinarny, jak i podstawa tradycyjnej medycyny.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa

Właściwości tamaryndowca

Tamaryndowiec jest bardzo bogaty w błonnik, co sprawia, że jest naturalnym sojusznikiem układu pokarmowego. Wspomaga trawienie, reguluje perystaltykę jelit i efektywnie oczyszcza organizm z zalegających resztek. W tradycyjnej medycynie był często stosowany jako łagodny środek przeczyszczający. Miąższ tamaryndowca jest cennym źródłem potasu, który odgrywa kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi, oraz magnezu, wspierającego funkcjonowanie mięśni, w tym mięśnia sercowego.

Tamaryndowiec to owoc, na który warto zwrócić uwagę w sklepie
Tamaryndowiec to owoc, na który warto zwrócić uwagę w sklepie © Adobe Stock

Owoce zawierają liczne przeciwutleniacze (w tym polifenole i karotenoidy), które chronią komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. W ten sposób opóźniają procesy starzenia się organizmu. Tamaryndowiec dostarcza również znaczących ilości żelaza, a w połączeniu z zawartą w nim witaminą C, żelazo jest lepiej przyswajane, co czyni go pomocnym w profilaktyce anemii.

Jak wykorzystać tamaryndowiec?

Wyjątkowy, słodko-kwaśny profil smakowy tamaryndowca jest nie do podrobienia. To nieodłączny składnik kuchni indyjskiej, tajskiej, meksykańskiej i afrykańskiej. W Polsce najłatwiej trafić na pastę z tamaryndowca. To idealna baza do marynat, a także do indyjskich sosów chutney. Dodaje także kwaśnego balansu do pikantnych, azjatyckich zup, a rozcieńczona z wodą i osłodzona tworzy orzeźwiający, tropikalny napój.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki