WAŻNE
TERAZ

Uszkodzenie torowiska na Mazowszu. Premier reaguje

Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć

Jak pogodzić ochotę na słodkie ze zdrową dietą? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Jeśli zamiast słodkich batoników ze sklepu, sięgniesz po domowe łakocie z prostym składem, dostarczysz do organizmu pełno dobrej energii, bez ryzyka przybrania na wadze.

Orzechy w czekoladzie podjadam do kawy w pracyOrzechy w czekoladzie podjadam do kawy w pracy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nie musisz kupować bombonierki, żeby cieszyć się pyszną czekoladką, w sam raz do kawy lub herbaty pomiędzy zadaniami w pracy. Domowe pralinki, z o wiele lepszym składem, przygotujesz w domu dosłownie w 15 minut. W czekoladzie mlecznej, gorzkiej lub deserowej możesz obtoczyć zarówno owoce, jak i orzechy, które przy pracy umysłowej są na wagę złota.

WZ-tka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem

Orzechy w czekoladzie na przerwę w pracy

Sięgnij po orzechy włoskie, które mają idealny kształt na pralinkę, a przy tym są bogate w wartości odżywcze. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, dzięki którym dodają energii, ale nie powodują nagłego skoku glukozy we krwi. Orzechy są także źródłem witamin z grupy B, magnezu i cynku, dzięki czemu wspierają układ nerwowy, w tym pracę mózgu.

Z kolei czekolada, a zwłaszcza gorzka, zawiera przeciwutleniacze i magnez, wspierając dobrą kondycję organizmu. Jednak trzeba pamiętać o tym, że połączenie orzechów z czekoladą stanowi niemałą porcję kalorii i tłuszczu, dlatego należy je spożywać z umiarem.

Jak zrobić orzechy włoskie w czekoladzie?

Postaraj się wyjąć orzechy z łupinek w całości albo chociaż w połówkach. Możesz, ale nie musisz ich obierać z cienkiej, brązowej skórki. Jednak musisz liczyć się z tym, że jeśli ją pozostawisz, w pralinkach będzie wyczuwalna delikatna goryczka.

Składniki:

  • 50 g obranych z łupin orzechów włoskich,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • 2 łyżki śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy zalej wrzątkiem i pozostaw na 2–3 minuty. Następnie wyjmij je na durszlak i obierz ze skórek.
  2. W kąpieli wodnej roztop tabliczkę czekolady i wymieszaj ze śmietanką. Mieszaj do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
  3. Wrzuć orzechy do czekolady i delikatnie wymieszaj, aby w całości się nią pokryły. Następnie przełóż je na tacę wyłożoną folią spożywczą. Rozłóż jeden obok drugiego i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Po przestudzeniu włóż tacę z orzechami do lodówki, aby czekolada całkowicie zastygła.
  5. Gdy zrobi się twarda, możesz przełożyć pralinki do miseczki.
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący