Nie ma lepszego sposobu na obieranie orzechów. Bez brudnych rąk i marnowania czasu

Orzechy włoskie są nieodłącznym składnikiem wielu świątecznych potraw. Stoi za tym ich symbolika i cenne właściwości zdrowotne. Jednak cały efekt może popsuć smak gorzkiej skórki. Jest na to prosty sposób.

Orzechy włoskie mają wiele prozdrowotnych właściwościOrzechy włoskie mają wiele prozdrowotnych właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kształt budzący skojarzenia z ludzkim mózgiem mocno działa na wyobraźnię i słusznie. Wpływ orzechów włoskich na pracę mózgu ma uzasadnienie naukowe. Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, więc pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie neuronów. Antyoksydanty hamują rozwój wolnych rodników. Witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w produkcji neuroprzekaźników. Ponadto orzechy zawierają magnez, który poprawia pamięć i koncentrację. To także naturalny antydepresant, który zwyczajnie polepsza nastrój.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini Snickersy w słoiczkach to hit każdej imprezy. Nie zostaje ani jeden

Jak usunąć skórkę z orzecha?

Zanim dodasz orzechy do kutii, makowca lub codziennej owsianki, warto pozbyć się niezbyt smacznej błonki. Znajduje się ona pod twardą łupiną i ciasno okala słodki środek. Żmudne obieranie nożykiem nie wchodzi w grę, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy piętrzą się obowiązki, a jeszcze trzeba znaleźć czas na grudniowe spotkania w gronie przyjaciół lub dalszych znajomych.

Najprostszą metodą jest blanszowanie. Sprawi, że pozbędziesz się gorzkiej skórki w kilku prostych krokach. Jak to zrobić? Orzechy wrzucasz do garnka z wrzącą wodą. Gotujesz przez 1 minutę, a następnie wyjmujesz przy pomocy łyżki cedzakowej po kilka sztuk naraz. Lekko przestudzone, ale jeszcze ciepłe orzechy, obierasz ze skórki przy pomocy małego nożyka.

Blanszowanie orzechów jest szybkie i banalnie proste. Wrzątek zmiękcza skórkę, która praktycznie odchodzi sama.

Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego
Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego © Pixabay

Inne sposoby na obieranie orzechów włoskich

Alternatywną metodą jest wrzucenie orzechów do piekarnika. Ustawiasz temperaturę na 200°C. Orzechy rozkładasz równomiernie na papierze do pieczenia i wstawiasz na 15 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu przekładasz je na czystą ściereczkę i pocierasz o siebie. Skórka odskakuje sama, pozostaje tylko oddzielić ją od słodkiego miąższu.

Orzechy możesz także gotować w kuchence mikrofalowej, przy czym należy pamiętać o tym, aby użyć odpowiedniego pojemnika. Na dnie układasz orzechy i zalewasz je zimną wodą. Gdy zacznie bulgotać, wyjmujesz pojemnik z mikrofalówki. Orzechy studzisz i zdejmujesz z nich skórkę, tak samo jak w przypadku klasycznego blanszowania.

Sięgając po orzechy włoskie – nie tylko podczas przygotowywania świątecznych wypieków – warto pamiętać o tym, że z ich łupin i skórek możesz przygotować wartościowy nawóz do roślin doniczkowych.

Blanszowanie orzechów vs. prażenie na patelni

Szukając sposobu na usunięcie skórki z orzechów włoskich, możesz się natknąć na jeszcze jedną metodę z wykorzystaniem patelni. Również jest skuteczna, jednak wymaga wcześniejszego gotowania orzechów przez ok. 30 min. Następnie osuszenia i prażenia na patelni do momentu aż skórka zacznie pękać.

Wybrane dla Ciebie

Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Kiedy skosztowałem jej w Bułgarii, wiedziałem, że muszę poznać przepis. Teraz sam robię co jakiś czas
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie