Nie ma lepszego sposobu na obieranie orzechów. Bez brudnych rąk i marnowania czasu
Orzechy włoskie są nieodłącznym składnikiem wielu świątecznych potraw. Stoi za tym ich symbolika i cenne właściwości zdrowotne. Jednak cały efekt może popsuć smak gorzkiej skórki. Jest na to prosty sposób.
Kształt budzący skojarzenia z ludzkim mózgiem mocno działa na wyobraźnię i słusznie. Wpływ orzechów włoskich na pracę mózgu ma uzasadnienie naukowe. Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, więc pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie neuronów. Antyoksydanty hamują rozwój wolnych rodników. Witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w produkcji neuroprzekaźników. Ponadto orzechy zawierają magnez, który poprawia pamięć i koncentrację. To także naturalny antydepresant, który zwyczajnie polepsza nastrój.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mini Snickersy w słoiczkach to hit każdej imprezy. Nie zostaje ani jeden
Jak usunąć skórkę z orzecha?
Zanim dodasz orzechy do kutii, makowca lub codziennej owsianki, warto pozbyć się niezbyt smacznej błonki. Znajduje się ona pod twardą łupiną i ciasno okala słodki środek. Żmudne obieranie nożykiem nie wchodzi w grę, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy piętrzą się obowiązki, a jeszcze trzeba znaleźć czas na grudniowe spotkania w gronie przyjaciół lub dalszych znajomych.
Najprostszą metodą jest blanszowanie. Sprawi, że pozbędziesz się gorzkiej skórki w kilku prostych krokach. Jak to zrobić? Orzechy wrzucasz do garnka z wrzącą wodą. Gotujesz przez 1 minutę, a następnie wyjmujesz przy pomocy łyżki cedzakowej po kilka sztuk naraz. Lekko przestudzone, ale jeszcze ciepłe orzechy, obierasz ze skórki przy pomocy małego nożyka.
Blanszowanie orzechów jest szybkie i banalnie proste. Wrzątek zmiękcza skórkę, która praktycznie odchodzi sama.
Inne sposoby na obieranie orzechów włoskich
Alternatywną metodą jest wrzucenie orzechów do piekarnika. Ustawiasz temperaturę na 200°C. Orzechy rozkładasz równomiernie na papierze do pieczenia i wstawiasz na 15 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu przekładasz je na czystą ściereczkę i pocierasz o siebie. Skórka odskakuje sama, pozostaje tylko oddzielić ją od słodkiego miąższu.
Orzechy możesz także gotować w kuchence mikrofalowej, przy czym należy pamiętać o tym, aby użyć odpowiedniego pojemnika. Na dnie układasz orzechy i zalewasz je zimną wodą. Gdy zacznie bulgotać, wyjmujesz pojemnik z mikrofalówki. Orzechy studzisz i zdejmujesz z nich skórkę, tak samo jak w przypadku klasycznego blanszowania.
Sięgając po orzechy włoskie – nie tylko podczas przygotowywania świątecznych wypieków – warto pamiętać o tym, że z ich łupin i skórek możesz przygotować wartościowy nawóz do roślin doniczkowych.
Blanszowanie orzechów vs. prażenie na patelni
Szukając sposobu na usunięcie skórki z orzechów włoskich, możesz się natknąć na jeszcze jedną metodę z wykorzystaniem patelni. Również jest skuteczna, jednak wymaga wcześniejszego gotowania orzechów przez ok. 30 min. Następnie osuszenia i prażenia na patelni do momentu aż skórka zacznie pękać.