PoradyNie wiedziałam, gdzie trzymać orzechy włoskie. Z tą radą wytrzymają nawet kilka lat

Nie wiedziałam, gdzie trzymać orzechy włoskie. Z tą radą wytrzymają nawet kilka lat

Orzechy włoskie to naturalny skarb w kuchni. Pełne wartościowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów są doskonałym dodatkiem praktycznie do każdego posiłku. Dostarczają energii, regulują pracę serca, dbają o sprawność mózgu. Jeśli jesienne zbiory dopisały, możesz cieszyć się nimi przez długi czas.

Miseczka orzechów włoskich
Miseczka orzechów włoskich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leonid Iastremskyi

12.11.2024 11:08

Najwięcej orzechów schodzi do świątecznych wypieków. Możesz więc spokojnie obrać je już z łupin. Czego nie zużyjesz do makiełek czy kutii, przyda ci się do owsianki lub sałatki z burakiem i kozim serem. To mit, że nie możesz rozłupać wszystkich orzechów od razu. Bez skorupek przetrwają nawet dłużej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najczęstsze błędy przy przechowywaniu orzechów 

Orzechy w łupinach nie powinny być narażone na działanie wilgoci i promieni słonecznych. Wilgoć sprzyja powstawaniu pleśni, a zbyt wysoka temperatura prowadzi do jełczenia. Orzechy włoskie zawierają dużo kwasów tłuszczowych, więc proces ten może postępować szybko.

Przede wszystkim zadbaj o to, aby były suche. Jednak nie rozkładaj ich na kaloryferze i nie susz w piekarniku. Tracą wtedy walory smakowe.

Jak przechowywać orzechy włoskie w całości?

Dobrym pomysłem jest przesypanie ich do wiklinowego kosza lub pojemnika wykonanego z naturalnej tkaniny, która przepuszcza powietrze. Idealnym środowiskiem do przechowywania orzechów jest domowa piwniczka lub spiżarka. Pod warunkiem, że jest to miejsce, w którym nie ma wilgoci.

Orzechy możesz przechowywać w spiżarni w koszu lub materiałowym worku maksymalnie przez pół roku. Warto przemieszać je raz na jakiś czas, aby nie spleśniały te, które znajdują się niżej.

Sposób na przechowywanie obranych orzechów

Jeśli lubisz sobie ułatwiać życie, możesz na jeden rzut rozłupać cały zapas zgromadzonych orzechów. Zdejmij z nich osłonki, a następnie przełóż do zamykanego pojemnika lub woreczka strunowego. Ten drugi wariant jest nawet lepszy. Przy pomocy słomki możesz wyssać ze środka zawartość powietrza, aby mieć 100% pewności, że z orzechami nie stanie się nic złego.

Szczelnie zamknięte orzechy bez łupin możesz przechowywać w lodówce przez 12 miesięcy, a w zamrażarce nawet przez 2 lata. Jeśli twoje zapasy są naprawdę duże, podziel je na mniejsze porcje, które spożytkujesz w ciągu kilku kolejnych dni. Raz rozmrożonych orzechów nie możesz ponownie zamrażać.

Wybrane dla Ciebie