Nie wiedziałam, gdzie trzymać orzechy włoskie. Z tą radą wytrzymają nawet kilka lat

Orzechy włoskie to naturalny skarb w kuchni. Pełne wartościowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów są doskonałym dodatkiem praktycznie do każdego posiłku. Dostarczają energii, regulują pracę serca, dbają o sprawność mózgu. Jeśli jesienne zbiory dopisały, możesz cieszyć się nimi przez długi czas.

Miseczka orzechów włoskichMiseczka orzechów włoskich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leonid Iastremskyi
Anna Galuhn

Najwięcej orzechów schodzi do świątecznych wypieków. Możesz więc spokojnie obrać je już z łupin. Czego nie zużyjesz do makiełek czy kutii, przyda ci się do owsianki lub sałatki z burakiem i kozim serem. To mit, że nie możesz rozłupać wszystkich orzechów od razu. Bez skorupek przetrwają nawet dłużej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe ciasteczka lotus. Pokocha je cała rodzina

Najczęstsze błędy przy przechowywaniu orzechów

Orzechy w łupinach nie powinny być narażone na działanie wilgoci i promieni słonecznych. Wilgoć sprzyja powstawaniu pleśni, a zbyt wysoka temperatura prowadzi do jełczenia. Orzechy włoskie zawierają dużo kwasów tłuszczowych, więc proces ten może postępować szybko.

Przede wszystkim zadbaj o to, aby były suche. Jednak nie rozkładaj ich na kaloryferze i nie susz w piekarniku. Tracą wtedy walory smakowe.

Jak przechowywać orzechy włoskie w całości?

Dobrym pomysłem jest przesypanie ich do wiklinowego kosza lub pojemnika wykonanego z naturalnej tkaniny, która przepuszcza powietrze. Idealnym środowiskiem do przechowywania orzechów jest domowa piwniczka lub spiżarka. Pod warunkiem, że jest to miejsce, w którym nie ma wilgoci.

Orzechy możesz przechowywać w spiżarni w koszu lub materiałowym worku maksymalnie przez pół roku. Warto przemieszać je raz na jakiś czas, aby nie spleśniały te, które znajdują się niżej.

Sposób na przechowywanie obranych orzechów

Jeśli lubisz sobie ułatwiać życie, możesz na jeden rzut rozłupać cały zapas zgromadzonych orzechów. Zdejmij z nich osłonki, a następnie przełóż do zamykanego pojemnika lub woreczka strunowego. Ten drugi wariant jest nawet lepszy. Przy pomocy słomki możesz wyssać ze środka zawartość powietrza, aby mieć 100% pewności, że z orzechami nie stanie się nic złego.

Szczelnie zamknięte orzechy bez łupin możesz przechowywać w lodówce przez 12 miesięcy, a w zamrażarce nawet przez 2 lata. Jeśli twoje zapasy są naprawdę duże, podziel je na mniejsze porcje, które spożytkujesz w ciągu kilku kolejnych dni. Raz rozmrożonych orzechów nie możesz ponownie zamrażać.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟