Nie wiedziałam, gdzie trzymać orzechy włoskie. Z tą radą wytrzymają nawet kilka lat

Orzechy włoskie to naturalny skarb w kuchni. Pełne wartościowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów są doskonałym dodatkiem praktycznie do każdego posiłku. Dostarczają energii, regulują pracę serca, dbają o sprawność mózgu. Jeśli jesienne zbiory dopisały, możesz cieszyć się nimi przez długi czas.

Miseczka orzechów włoskichMiseczka orzechów włoskich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leonid Iastremskyi
Anna Galuhn

Najwięcej orzechów schodzi do świątecznych wypieków. Możesz więc spokojnie obrać je już z łupin. Czego nie zużyjesz do makiełek czy kutii, przyda ci się do owsianki lub sałatki z burakiem i kozim serem. To mit, że nie możesz rozłupać wszystkich orzechów od razu. Bez skorupek przetrwają nawet dłużej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe ciasteczka lotus. Pokocha je cała rodzina

Najczęstsze błędy przy przechowywaniu orzechów

Orzechy w łupinach nie powinny być narażone na działanie wilgoci i promieni słonecznych. Wilgoć sprzyja powstawaniu pleśni, a zbyt wysoka temperatura prowadzi do jełczenia. Orzechy włoskie zawierają dużo kwasów tłuszczowych, więc proces ten może postępować szybko.

Przede wszystkim zadbaj o to, aby były suche. Jednak nie rozkładaj ich na kaloryferze i nie susz w piekarniku. Tracą wtedy walory smakowe.

Jak przechowywać orzechy włoskie w całości?

Dobrym pomysłem jest przesypanie ich do wiklinowego kosza lub pojemnika wykonanego z naturalnej tkaniny, która przepuszcza powietrze. Idealnym środowiskiem do przechowywania orzechów jest domowa piwniczka lub spiżarka. Pod warunkiem, że jest to miejsce, w którym nie ma wilgoci.

Orzechy możesz przechowywać w spiżarni w koszu lub materiałowym worku maksymalnie przez pół roku. Warto przemieszać je raz na jakiś czas, aby nie spleśniały te, które znajdują się niżej.

Sposób na przechowywanie obranych orzechów

Jeśli lubisz sobie ułatwiać życie, możesz na jeden rzut rozłupać cały zapas zgromadzonych orzechów. Zdejmij z nich osłonki, a następnie przełóż do zamykanego pojemnika lub woreczka strunowego. Ten drugi wariant jest nawet lepszy. Przy pomocy słomki możesz wyssać ze środka zawartość powietrza, aby mieć 100% pewności, że z orzechami nie stanie się nic złego.

Szczelnie zamknięte orzechy bez łupin możesz przechowywać w lodówce przez 12 miesięcy, a w zamrażarce nawet przez 2 lata. Jeśli twoje zapasy są naprawdę duże, podziel je na mniejsze porcje, które spożytkujesz w ciągu kilku kolejnych dni. Raz rozmrożonych orzechów nie możesz ponownie zamrażać.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku