W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę

Zwykłe ciasto z kremem czekoladowym? Nie do końca – to idealne połączenie słodyczy z nutką owocowego przełamania. Jest tak pyszne, że nie sposób ograniczyć się do jednej porcji. A w dodatku, zrobisz je bez pieczenia.

Ciasto z nutellą skutecznie zaspokaja apetyt na słodkieCiasto z nutellą skutecznie zaspokaja apetyt na słodkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto bez pieczenia z kremem na bazie bitej śmietany z mleczną lub gorzką czekoladą to prawdziwa rozkosz. Zwłaszcza gdy dodasz do tego sporą porcję nutelli – domowej bądź takiej ze sklepu. Co więcej, pomiędzy herbatnikami ukryty jest słodko-kwaśny dżemik, który doskonale balansuje kremową słodycz pozostałych składników.

Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie

Jak zrobić domową nutellę?

Przygotowanie własnej nutelli jest świetną alternatywą dla gotowych produktów ze sklepu. Domowy krem nie zawiera konserwantów ani oleju palmowego, a jego smak można dopasować do własnych preferencji. Najczęściej wykorzystuje się orzechy laskowe, kakao, mleko, cukier oraz olej roślinny, przy czym domowa wersja pozwala kontrolować ilość cukru i tłuszczu.

W pierwszym kroku należy uprażyć orzechy na suchej patelni, a następnie dokładnie zmiksować je przy pomocy blendera. Potem dorzucasz kolejne składniki i miksujesz, aż do uzyskania pożądanej, kremowej konsystencji. Domową nutellę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Przepis na ciasto czekoladowe z nutellą bez pieczenia

Deser możesz przygotować również na jasnych herbatnikach.

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników kakaowych,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 60 ml ciepłej wody,
  • 700 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g kremu typu nutella,
  • 200 g dżemu porzeczkowego,
  • 50 g czekolady deserowej do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Duża kwadratową lub prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki jeden obok drugiego.
  2. W kubeczku przygotuj żelatynę – zalej ją ciepłą wodą (to nie może być wrzątek), dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  3. W tym czasie roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
  4. Następnie ubij śmietankę mikserem na gęsty krem, po czym cienką strużką wlej przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
  5. Podziel krem na dwie części. Jedną wymieszaj z cukrem pudrem, a drugą – z roztopioną (i przestudzoną) czekoladą oraz nutellą.
  6. Na herbatniki połóż krem czekoladowy i przykryj drugą warstwą herbatników.
  7. Teraz rozprowadź po powierzchni warstwę dżemu porzeczkowego i ponownie przykryj herbatnikami.
  8. Na wierzch połóż jasny krem z bitej śmietany.
  9. Posyp po całości wiórkami startej czekolady deserowej.
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący