W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Zwykłe ciasto z kremem czekoladowym? Nie do końca – to idealne połączenie słodyczy z nutką owocowego przełamania. Jest tak pyszne, że nie sposób ograniczyć się do jednej porcji. A w dodatku, zrobisz je bez pieczenia.
Ciasto bez pieczenia z kremem na bazie bitej śmietany z mleczną lub gorzką czekoladą to prawdziwa rozkosz. Zwłaszcza gdy dodasz do tego sporą porcję nutelli – domowej bądź takiej ze sklepu. Co więcej, pomiędzy herbatnikami ukryty jest słodko-kwaśny dżemik, który doskonale balansuje kremową słodycz pozostałych składników.
Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie
Jak zrobić domową nutellę?
Przygotowanie własnej nutelli jest świetną alternatywą dla gotowych produktów ze sklepu. Domowy krem nie zawiera konserwantów ani oleju palmowego, a jego smak można dopasować do własnych preferencji. Najczęściej wykorzystuje się orzechy laskowe, kakao, mleko, cukier oraz olej roślinny, przy czym domowa wersja pozwala kontrolować ilość cukru i tłuszczu.
W pierwszym kroku należy uprażyć orzechy na suchej patelni, a następnie dokładnie zmiksować je przy pomocy blendera. Potem dorzucasz kolejne składniki i miksujesz, aż do uzyskania pożądanej, kremowej konsystencji. Domową nutellę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Przepis na ciasto czekoladowe z nutellą bez pieczenia
Deser możesz przygotować również na jasnych herbatnikach.
Składniki:
- 2 opakowania herbatników kakaowych,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 60 ml ciepłej wody,
- 700 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 200 g kremu typu nutella,
- 200 g dżemu porzeczkowego,
- 50 g czekolady deserowej do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Duża kwadratową lub prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki jeden obok drugiego.
- W kubeczku przygotuj żelatynę – zalej ją ciepłą wodą (to nie może być wrzątek), dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- W tym czasie roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
- Następnie ubij śmietankę mikserem na gęsty krem, po czym cienką strużką wlej przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
- Podziel krem na dwie części. Jedną wymieszaj z cukrem pudrem, a drugą – z roztopioną (i przestudzoną) czekoladą oraz nutellą.
- Na herbatniki połóż krem czekoladowy i przykryj drugą warstwą herbatników.
- Teraz rozprowadź po powierzchni warstwę dżemu porzeczkowego i ponownie przykryj herbatnikami.
- Na wierzch połóż jasny krem z bitej śmietany.
- Posyp po całości wiórkami startej czekolady deserowej.