W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę

Zwykłe ciasto z kremem czekoladowym? Nie do końca – to idealne połączenie słodyczy z nutką owocowego przełamania. Jest tak pyszne, że nie sposób ograniczyć się do jednej porcji. A w dodatku, zrobisz je bez pieczenia.

Ciasto z nutellą skutecznie zaspokaja apetyt na słodkieCiasto z nutellą skutecznie zaspokaja apetyt na słodkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciasto bez pieczenia z kremem na bazie bitej śmietany z mleczną lub gorzką czekoladą to prawdziwa rozkosz. Zwłaszcza gdy dodasz do tego sporą porcję nutelli – domowej bądź takiej ze sklepu. Co więcej, pomiędzy herbatnikami ukryty jest słodko-kwaśny dżemik, który doskonale balansuje kremową słodycz pozostałych składników.

Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie

Jak zrobić domową nutellę?

Przygotowanie własnej nutelli jest świetną alternatywą dla gotowych produktów ze sklepu. Domowy krem nie zawiera konserwantów ani oleju palmowego, a jego smak można dopasować do własnych preferencji. Najczęściej wykorzystuje się orzechy laskowe, kakao, mleko, cukier oraz olej roślinny, przy czym domowa wersja pozwala kontrolować ilość cukru i tłuszczu.

W pierwszym kroku należy uprażyć orzechy na suchej patelni, a następnie dokładnie zmiksować je przy pomocy blendera. Potem dorzucasz kolejne składniki i miksujesz, aż do uzyskania pożądanej, kremowej konsystencji. Domową nutellę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Przepis na ciasto czekoladowe z nutellą bez pieczenia

Deser możesz przygotować również na jasnych herbatnikach.

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników kakaowych,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 60 ml ciepłej wody,
  • 700 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g kremu typu nutella,
  • 200 g dżemu porzeczkowego,
  • 50 g czekolady deserowej do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Duża kwadratową lub prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ułóż herbatniki jeden obok drugiego.
  2. W kubeczku przygotuj żelatynę – zalej ją ciepłą wodą (to nie może być wrzątek), dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  3. W tym czasie roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
  4. Następnie ubij śmietankę mikserem na gęsty krem, po czym cienką strużką wlej przestudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
  5. Podziel krem na dwie części. Jedną wymieszaj z cukrem pudrem, a drugą – z roztopioną (i przestudzoną) czekoladą oraz nutellą.
  6. Na herbatniki połóż krem czekoladowy i przykryj drugą warstwą herbatników.
  7. Teraz rozprowadź po powierzchni warstwę dżemu porzeczkowego i ponownie przykryj herbatnikami.
  8. Na wierzch połóż jasny krem z bitej śmietany.
  9. Posyp po całości wiórkami startej czekolady deserowej.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki