Zrób ją, zanim sezon się skończy. Zupa z dyni, o której nie da się zapomnieć
Dynia to warzywo, które idealnie wpisuje się w zdrową, lekką dietę. Zawiera dużą ilość błonnika, który wspiera trawienie i zapewnia uczucie sytości, a przy tym to warzywo ma bardzo mało kalorii. Jest bogata w witaminę A, C, E oraz z grupy B, a także w minerały takie jak potas, żelazo, magnez i cynk. Wysoka zawartość beta-karotenu nadaje jej charakterystyczny kolor i pomaga chronić wzrok oraz skórę przed starzeniem.
Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetnie pasują do nich wszystkie dodatki
Imbir dodaje kremowi wyrazisty, lekko pikantny akcent i dodatkowo wspiera odporność. W połączeniu z kurkumą i curry działa rozgrzewająco i pobudza metabolizm, dlatego ta zupa sprawdza się idealnie w chłodne dni. Mleko kokosowe łagodzi ostre nuty przypraw, nadaje potrawie kremową konsystencję i dostarcza głównie tłuszcze nasycone, które wspomagają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Zupa krem z dyni to miska koloru, ciepła i energii. Z każdą łyżką przypomina, że jesień wcale nie musi być ponura, a zdrowe jedzenie może dawać tyle samo przyjemności co ulubione danie. Jak zrobić krem dyniowy z mlekiem kokosowym? Poznaj prosty przepis na zupę krem z dyni z imbirem!
Przepis na zupę krem z dyni z nutą imbiru i kokosa
Składniki:
- 300 g dyni,
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cm kawałek świeżego imbiru,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- szczypta cynamonu,
- ok. 3/4 szklanki wody (tyle, by sięgała do 3/4 wysokości dyni w garnku),
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dynię umyj i osusz. Następnie odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek.
- Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu) i pokrój w kilkucentymetrowe w miarę podobnej wielkości kawałki.
- Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- W rondelku rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Smaż przez kilka min, co chwilę mieszając. Dopraw do smaku curry, kurkumą oraz cynamonem i smaż jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając.
- Dodaj dynię i wlej wodę (mniej więcej do 3/4 wysokości dyni). Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na umiarkowanym ogniu do miękkości, czyli przez około 15 min.
- Następnie wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 min. Zdejmij z ognia i dopraw solą do smaku.
- Rozdrobnij wszystko ręcznym blenderem. W razie potrzeby dolej trochę wody i wymieszaj. Wyłóż na talerz.