Zrób ją, zanim sezon się skończy. Zupa z dyni, o której nie da się zapomnieć

Jesień pachnie ciepłem, przyprawami i pieczoną dynią, a ten krem jest jej najpyszniejszym symbolem. Gęsta, aksamitna i rozgrzewająca emulsja, łączy naturalną słodycz dyni z korzenną ostrością imbiru i delikatnym, egzotycznym aromatem mleczka kokosowego. To zupa, której smak ciężko sobie wyobrazić, bo łączy w sobie łagodność i wyrazistość oraz tworzy kompozycję, która zostaje w pamięci na bardzo długo.
Zupa dyniowaFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com

Dynia to warzywo, które idealnie wpisuje się w zdrową, lekką dietę. Zawiera dużą ilość błonnika, który wspiera trawienie i zapewnia uczucie sytości, a przy tym to warzywo ma bardzo mało kalorii. Jest bogata w witaminę A, C, E oraz z grupy B, a także w minerały takie jak potas, żelazo, magnez i cynk. Wysoka zawartość beta-karotenu nadaje jej charakterystyczny kolor i pomaga chronić wzrok oraz skórę przed starzeniem.

Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetnie pasują do nich wszystkie dodatki

Imbir dodaje kremowi wyrazisty, lekko pikantny akcent i dodatkowo wspiera odporność. W połączeniu z kurkumą i curry działa rozgrzewająco i pobudza metabolizm, dlatego ta zupa sprawdza się idealnie w chłodne dni. Mleko kokosowe łagodzi ostre nuty przypraw, nadaje potrawie kremową konsystencję i dostarcza głównie tłuszcze nasycone, które wspomagają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Zupa krem z dyni to miska koloru, ciepła i energii. Z każdą łyżką przypomina, że jesień wcale nie musi być ponura, a zdrowe jedzenie może dawać tyle samo przyjemności co ulubione danie. Jak zrobić krem dyniowy z mlekiem kokosowym? Poznaj prosty przepis na zupę krem z dyni z imbirem!

Przepis na zupę krem z dyni z nutą imbiru i kokosa

Zupa krem z dyni z nutą imbiru i kokosa przepis
Obierz i pokrój dynię

Składniki:

  • 300 g dyni,
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka kokosowego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta cynamonu,
  • ok. 3/4 szklanki wody (tyle, by sięgała do 3/4 wysokości dyni w garnku),
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyj i osusz. Następnie odkrój kawałek i pozbaw go włókien oraz pestek.
  2. Obierz ze skórki (połóż kawałek na desce i obieraj nożem do dołu) i pokrój w kilkucentymetrowe w miarę podobnej wielkości kawałki.
  3. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. 
  4. W rondelku rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Smaż przez kilka min, co chwilę mieszając. Dopraw do smaku curry, kurkumą oraz cynamonem i smaż jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. 
  5. Dodaj dynię i wlej wodę (mniej więcej do 3/4 wysokości dyni). Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na umiarkowanym ogniu do miękkości, czyli przez około 15 min.
  6. Następnie wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze 5 min. Zdejmij z ognia i dopraw solą do smaku.
  7. Rozdrobnij wszystko ręcznym blenderem. W razie potrzeby dolej trochę wody i wymieszaj. Wyłóż na talerz.
Wybrane dla Ciebie
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Dodaję 2 łyżeczki do mięsa mielonego. Kotlety po bawarsku robią furorę na stole
Dodaję 2 łyżeczki do mięsa mielonego. Kotlety po bawarsku robią furorę na stole