Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta

Masz ochotę na smak ruskich pierogów, ale na samą myśl o lepieniu opadają ci ręce? Jest sposób, dzięki któremu zrobisz coś równie pysznego, taniego i sycącego, a piekarnik wykona za ciebie 90 procent roboty. To klasyk, który potrafi nakarmić całą rodzinę bez wielkiego zachodu.

Baba ruska sprawi, że rodzina naje się do sytaBaba ruska sprawi, że rodzina naje się do syta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Pierogi ruskie to świętość polskiej kuchni, ale umówmy się, ich przygotowanie to sport dla cierpliwych. Farsz robi się szybko, ale lepienie każdej sztuki potrafi wyssać energię. Dlatego babka ruska staje się dla wielu wybawieniem; wszystko mieszasz w jednej misce, wrzucasz do formy, a resztę robi piekarnik.

A wiesz, co jest najlepsze? Smak jest praktycznie identyczny jak pierogów ruskich, tylko nieco bardziej kremowy dzięki tłustemu twarogowi i ziemniakom. To danie jest tanie, sycące, pełne aromatu i co najważniejsze nie wymaga stania godzinami przy stole.

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Babka ruska - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych),
  • 600 g tłustego twarogu w kostce,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 jajka,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • około 100 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • smalec do natłuszczenia formy,
  • kwaśna śmietana, ewentualnie sos grzybowy do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj, dobrze odparuj i utłucz na gładkie purée. Jeśli korzystasz z ziemniaków z poprzedniego dnia, to po prostu je zmiel.
  2. Boczek pokrój drobno i wytapiaj na suchej patelni. Gdy zacznie się rumienić, dorzuć posiekaną cebulę. Podsmażaj, aż będzie miękka i zarumieniona.
  3. W oddzielnej misce połącz ziemniaki, twaróg, jajka oraz boczek z cebulą. Dopraw solą (ale nie przesadzaj, bo składniki już są słone) i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Mieszaj ręką lub łyżką, jednocześnie dosypując po trochu mąki pszennej, ale tylko tyle, by masa była zwarta. Jeśli będzie zbyt lejąca, dodaj mąkę ziemniaczaną.
  5. Formę posmaruj smalcem i włóż do niej masę. Piecz w 180°C przez około godzinę, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu zostaw babkę na kilka minut w uchylonym piekarniku.

Podawaj na ciepło. Najlepiej smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany lub z sosem grzybowym. Baba ruska nieco przypomina babkę ziemniaczaną, ale dodatek twarogu sprawia, że to danie jest niesamowicie kremowe i sycące.

Wybrane dla Ciebie
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka