WAŻNE
TERAZ

Uszkodzenie torowiska na Mazowszu. Premier reaguje

Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy

Ten przepis pokazuje, że owocowe ciasta wcale nie są domeną jedynie lata. Właśnie zaczyna się sezon na owoc, którego soczysty smak idealnie współgra z puszystym ciastem. Właśnie ono szybko może stać się hitem każdego rodzinnego spotkania.

Pyszne i puszyste ciastoPyszne i puszyste ciasto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gdy myślę o owocach do ciasta, zwykle od razu przychodzą mi na myśl truskawki czy jabłka, a mandarynki raczej chowają się w tle. A to naprawdę szkoda, bo ich soczyste, lekko kwaskowate wnętrze sprawia, że ciasto staje się wilgotne, aromatyczne i nieziemsko pyszne. Ciasto mandarynkowe z powodzeniem może stać się zimowym klasykiem w twojej kuchni.

Ciasto marchewkowo-orzechowe z budyniową wkładką. Nie zostaje po nim nawet jeden okruszek

Ciasto mandarynkowe

Sekret puszystego ciasta mandarynkowego tkwi w odpowiednim przygotowaniu składników. Wszystkie produkty najlepiej mieć w temperaturze pokojowej – dzięki temu masa łatwiej się ubije i stanie się lekka jak chmurka. Masło należy bardzo dokładnie utrzeć z cukrem, aż będzie jasne i puszyste, a jajka dodawać pojedynczo, mieszając po każdym. Pozwala to wprowadzić powietrze, które sprawia, że każdy kawałek rozpływa się w ustach. Równie istotne jest delikatne łączenie suchych i mokrych składników. Dzięki tym zasadom przygotujesz wypiek, który zawsze wychodzi puszysty, aromatyczny i idealny do rodzinnej kawy lub popołudniowego deseru.

Przepis na ciasto mandarynkowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 16 g proszku do pieczenia,
  • 3-4 mandarynki,
  • 3 jajka,
  • 1 laska wanilii lub aromat waniliowy,
  • szczypta soli,
  • cukier puder (do dekoracji).

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij jajka i masło z lodówki około 30 minut wcześniej, aby składniki nabrały temperatury pokojowej.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj formę, smarując ją masłem i lekko oprószając mąką.
  3. Obierz mandarynki, usuń pestki i zmiksuj na puree lub pokrój na bardzo drobne kawałki, a laskę wanilii przekrój i wydrąż ziarenka.
  4. W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
  5. Do masy dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym, następnie wmieszaj wanilię i szczyptę soli.
  6. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz z masą, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
  7. Na końcu dodaj puree lub kawałki mandarynek i wymieszaj całość.
  8. Przełóż ciasto do przygotowanej formy i piecz 35-40 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy.
  9. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie 10 minut, następnie wyjmij i ostudź na kratce.
  10. Na koniec oprósz ciasto cukrem pudrem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce