Wystarczą 4 składniki. Takie ciasteczka możesz jeść nawet na diecie

Ciastka z cieciorki i marchewki to przykład, że kuchnia może zaskakiwać nawet wtedy, gdy wydaje się, że nic nowego nie da się już wymyślić. Połączenie tych dwóch składników nie brzmi jak standardowy przepis na deser, a jednak efekt jest znakomity. Powstają z niego delikatnie słodkie ciasteczka z przyjemną, lekko orzechową nutką, które nie tylko smakują, ale też odżywiają.
Ciasteczka z cieciorki i marchewki zaskakują smakiemCiasteczka z cieciorki i marchewki zaskakują smakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cieciorka, zwykle kojarzona jest z daniami wytrawnymi, ale w tej wersji ujawnia swoje łagodniejsze oblicze. Dostarcza pełnowartościowe białko roślinne, błonnik oraz żelazo, magnez i kwas foliowy, dzięki czemu pomaga utrzymać energię i sytość na dłużej. W połączeniu z naturalną słodyczą daktyli i banana staje się doskonałą bazą do zdrowego wypieku bez dodatku cukru.

Marchewka wprowadza do ciastek wilgotność i subtelną, ciepłą słodycz, a przy okazji dostarcza beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A wspierającą wzrok, skórę i odporność. Wraz z witaminami C, E i K oraz minerałami, takimi jak potas i wapń, tworzy składnik, który nadaje deserowi lekkość i wartości odżywcze.

Kruche ciasteczka z aksamitną polewą czekoladową. Rozpływają się w ustach

Przepis na ciastka z cieciorki i marchewki

To ciastka, które pokazują, że zdrowe wypieki mogą zadziwiać pomysłem i smakiem. Dwa składniki, które niby do siebie nie pasują, tworzą duet tak zgrany, że po pierwszym kęsie trudno uwierzyć, z czego naprawdę powstały. Jak zrobić ciastka z ciecierzycy? Poznaj prosty przepis na wegańskie ciastka z cieciorki!

Składniki (około 12-15 sztuk):

  • ok. 1 szkl. cieciorki konserwowej (160 g),
  • 1 mały banan (100 g),
  • 1 mała marchew (60 g),
  • 5 suszonych daktyli (40 g).

Sposób przygotowania:

Ciastka z cieciorki i marchewki przepis
Daktyle pokrój w paski i zalej wrzątkiem

Krok 1. Daktyle (bez pestek) pokrój w paseczki i umieść w miseczce. Następnie zalej wrzątkiem i odstaw na około 5-10 minut, aby lekko zmiękły. Ilość wody dostosuj tak, aby delikatnie przykryć wszystkie daktyle. Wody nie powinno być jednak zbyt dużo. W tym czasie zacznij przygotowywać resztę składników.

Ciastka z cieciorki i marchewki przepis
Zblenduj cieciorkę, banana i daktyle

Krok 2. Banana umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. W pojemniku do blendera umieść odcedzoną z zalewy cieciorkę, banana i daktyle razem z wodą. Zblenduj na gładką masę. 

Ciastka z cieciorki i marchewki przepis
Marchew zetrzyj i dodaj do masy

Krok 3. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodaj ją do masy i dokładnie wymieszaj.

Ciastka z cieciorki i marchewki przepis
Wykładaj masę na blachę i formuj ciastka. Wstaw do piekarnika

Krok 4. Wykładaj po około 1 łyżce masy (na 1 ciastko) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowuj odstęp między każdym ciastkiem. Delikatnie rozpłaszczaj i formuj każde ciastko. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz do zarumienienia, czyli przez około 25-30 minut. Po upływie wskazanego czasu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw w piekarniku do lekkiego przestudzenia.

Ciastka z cieciorki i marchewki przepis
Wyciągnij gotowe ciastka z piekarnika

Krok 5. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący