WAŻNE
TERAZ

Uszkodzenie torowiska na Mazowszu. Premier reaguje

Sekretny przepis azjatyckiej kuchni, który może stać się twoim hitem

Kapusta pak choi w orientalnym stylu to jedno z tych dań, które zaskakuje prostotą, a przy tym robi kulinarne wrażenie. W krajach azjatyckich to codzienność, a w Polsce wciąż jest odkrywana, choć zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi. Pak choi, nazywana również kapustą chińską to warzywo o delikatnym smaku, które doskonale chłonie aromaty przypraw i sosów. Wystarczy kilka minut na patelni, by zamienić ją w niezwykle aromatyczną, delikatną i pełną umami przekąskę lub dodatek do obiadu.
Pak ChoiPak Choi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To nie tylko smak, ponieważ pak choi ma naprawdę imponujące właściwości. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i bogata w witaminę A, C, K, wapń, potas oraz antyoksydanty wspierające odporność, skórę i układ nerwowy. Świetnie wpisuje się w dietę osób, które chcą jeść zdrowo, ale bez nudy. Można ją grillować, blanszować, dusić, a nawet jeść na surowo, jednak to właśnie w orientalnym wydaniu smakuje najlepiej.

Jeśli jeszcze jej nie znasz, to ten przepis może być początkiem nowej kulinarnej przygody. A jeśli lubisz aromatyczne dania z pak choi – sprawdź przepis na zupę chińską z pak choi. Jak przyrządzić kapustę pak choi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Kapusta pak choi w orientalnym stylu

Składniki:

  • 1 duża lub 2 średnie kapusty chińskie pak choi,
  • 1 mała cebula,
  • 1 kawałek imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • chili.
Kapusta pak choi w orientalnym stylu przepis
Dodaj pozostałe składniki i smaż

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pak choi umyj, osusz i przekrój na pół lub pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. 
  2. Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Dodaj szczyptę przyprawy chilli.
  3. Smaż na umiarkowanym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj sos sojowy, syrop z agawy i pak choi.
  4. Smaż przez około 2-4 min, cały czas delikatnie mieszając i obracając kapustę na różne strony. 
  5. Przełóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.
Kapusta pak choi w orientalnym stylu przepis
Wyłóż na talerz i skrop sokiem z cytryny
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący