Sekretny przepis azjatyckiej kuchni, który może stać się twoim hitem
Kapusta pak choi w orientalnym stylu to jedno z tych dań, które zaskakuje prostotą, a przy tym robi kulinarne wrażenie. W krajach azjatyckich to codzienność, a w Polsce wciąż jest odkrywana, choć zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi. Pak choi, nazywana również kapustą chińską to warzywo o delikatnym smaku, które doskonale chłonie aromaty przypraw i sosów. Wystarczy kilka minut na patelni, by zamienić ją w niezwykle aromatyczną, delikatną i pełną umami przekąskę lub dodatek do obiadu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
To nie tylko smak, ponieważ pak choi ma naprawdę imponujące właściwości. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i bogata w witaminę A, C, K, wapń, potas oraz antyoksydanty wspierające odporność, skórę i układ nerwowy. Świetnie wpisuje się w dietę osób, które chcą jeść zdrowo, ale bez nudy. Można ją grillować, blanszować, dusić, a nawet jeść na surowo, jednak to właśnie w orientalnym wydaniu smakuje najlepiej.
Jeśli jeszcze jej nie znasz, to ten przepis może być początkiem nowej kulinarnej przygody. A jeśli lubisz aromatyczne dania z pak choi – sprawdź przepis na zupę chińską z pak choi. Jak przyrządzić kapustę pak choi?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Kapusta pak choi w orientalnym stylu
Składniki:
- 1 duża lub 2 średnie kapusty chińskie pak choi,
- 1 mała cebula,
- 1 kawałek imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 łyżka syropu z agawy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- chili.
Sposób przygotowania:
- Kapustę pak choi umyj, osusz i przekrój na pół lub pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
- Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Dodaj szczyptę przyprawy chilli.
- Smaż na umiarkowanym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj sos sojowy, syrop z agawy i pak choi.
- Smaż przez około 2-4 min, cały czas delikatnie mieszając i obracając kapustę na różne strony.
- Przełóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.