Sekretny przepis azjatyckiej kuchni, który może stać się twoim hitem

Kapusta pak choi w orientalnym stylu to jedno z tych dań, które zaskakuje prostotą, a przy tym robi kulinarne wrażenie. W krajach azjatyckich to codzienność, a w Polsce wciąż jest odkrywana, choć zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi. Pak choi, nazywana również kapustą chińską to warzywo o delikatnym smaku, które doskonale chłonie aromaty przypraw i sosów. Wystarczy kilka minut na patelni, by zamienić ją w niezwykle aromatyczną, delikatną i pełną umami przekąskę lub dodatek do obiadu.
Pak ChoiPak Choi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To nie tylko smak, ponieważ pak choi ma naprawdę imponujące właściwości. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i bogata w witaminę A, C, K, wapń, potas oraz antyoksydanty wspierające odporność, skórę i układ nerwowy. Świetnie wpisuje się w dietę osób, które chcą jeść zdrowo, ale bez nudy. Można ją grillować, blanszować, dusić, a nawet jeść na surowo, jednak to właśnie w orientalnym wydaniu smakuje najlepiej.

Jeśli jeszcze jej nie znasz, to ten przepis może być początkiem nowej kulinarnej przygody. A jeśli lubisz aromatyczne dania z pak choi – sprawdź przepis na zupę chińską z pak choi. Jak przyrządzić kapustę pak choi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Kapusta pak choi w orientalnym stylu

Składniki:

  • 1 duża lub 2 średnie kapusty chińskie pak choi,
  • 1 mała cebula,
  • 1 kawałek imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • chili.
Kapusta pak choi w orientalnym stylu przepis
Dodaj pozostałe składniki i smaż

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pak choi umyj, osusz i przekrój na pół lub pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Imbir obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. 
  2. Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Dodaj szczyptę przyprawy chilli.
  3. Smaż na umiarkowanym ogniu przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj sos sojowy, syrop z agawy i pak choi.
  4. Smaż przez około 2-4 min, cały czas delikatnie mieszając i obracając kapustę na różne strony. 
  5. Przełóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.
Kapusta pak choi w orientalnym stylu przepis
Wyłóż na talerz i skrop sokiem z cytryny

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie