Najprostsze, co możesz ugotować z pak choi. A smakuje jak z azjatyckiej knajpy
Ta chińska zupa na bazie bulionu warzywnego wyróżnia się intensywnym aromatem czosnku i świeżego imbiru, czyli składników, które znane są nie tylko ze swojego smaku, ale też z właściwości pobudzających, rozgrzewających i wspierających odporność. Dodatek sosu sojowego i odrobiny cukru równoważy smaki i tworzy charakterystyczny, głęboki wywar w stylu umami.
Kapusta pak choi nadaje zupie świeżość, a przy okazji dostarcza witaminę A, C i K, kwas foliowy oraz wapń i żelazo. Można ją wzbogacić ulubionymi dodatkami, np. makaronem ryżowym, udonem, a nawet pierożkami lub kluseczkami. To doskonałe danie na zabiegane dni, ale też wtedy, gdy potrzebujesz czegoś lekkiego, oczyszczającego i pełnego smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Zrobisz ją w kilkanaście minut, a efekt naprawdę zaskakuje, nawet jeśli to twój pierwszy raz z pak choi w kuchni. Jeśli lubisz aromatyczne dania z pak choi – sprawdź przepis na kapustę pak choi w orientalnym stylu. Jak zrobić zupę z pak choi?
Zupa chińska z pak choi
Składniki:
- 1 średnia kapusta pak choi,
- 1 kostka bulionu warzywnego,
- 1 kawałek imbiru świeżego,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Obierz czosnek i lekko rozgnieć, a imbir pokrój w cienkie plasterki. W garnku zagotuj bulion warzywny lub odpowiednią ilość wody (według zaleceń znajdujących się na opakowaniu kostki) i wrzuć kostkę bulionową.
- Dodaj czosnek, imbir, sos sojowy oraz cukier. Nałóż pokrywkę i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez około 5-10 min, aby wywar nabrał aromatu.
- Umyj i osusz liście kapusty (możesz je odciąć od głąba lub zostawić w całości). Pod koniec gotowania wyjmij czosnek i imbir, po czym zanurz kapustę w wywarze, by ją sparzyć.
- Na koniec posmakuj i ewentualnie dopraw solą.