PrzepisDietaW sklepie leży obok kapusty i sałaty. Pomijamy ją, a prawie nie ma kalorii, za to pełno błonnika

W sklepie leży obok kapusty i sałaty. Pomijamy ją, a prawie nie ma kalorii, za to pełno błonnika

Pak choi, znany również jako chińska kapusta, jest jednym z kluczowych składników kuchni chińskiej od niepamiętnych czasów. Mimo że do Europy trafił dopiero kilkadziesiąt lat temu, to dopiero w ostatnim czasie zyskał na popularności i stał się powszechnie znany.

Pak choi
Pak choi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

13.02.2024 14:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Bai cai, co w tłumaczeniu na język polski oznacza "biała kapusta", to oryginalna chińska nazwa tego warzywa. Choć liście kapusty są zielone, to grube ogonki liściowe mają białą barwę. Są najważniejszym elementem warzywa, ponieważ zawierają większość smaku. Po obróbce cieplnej ogonki pozostają jędrne i chrupiące, co dodaje potrawom wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy pak choi jest zdrowy?

Pak choi to delikatna i bardzo soczysta odmiana kapusty, która ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest bogata w witaminę A i C, a także zawiera witaminę K, żelazo, kwas foliowy, magnez, miedź, fosfor i błonnik. Warzywo to ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, reguluje ciśnienie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Ponadto pak choi to źródło błonnika pokarmowego. W 100 g surowego warzywa znajdziemy ok. 1-2 g tego składnika. Warto dodać też, że kapusta ta ma niską kaloryczność, tym samym więc pak choi można uznać za warzywo idealne dla osób na diecie odchudzającej.

Pak choi
Pak choi © Pixabay

Pak choi - zastosowanie w kuchni

Pak choi jest wszechstronne w kuchni. Najprostszym i najczęściej spotykanym w kuchni chińskiej daniem jest lekkie duszenie przekrojonych wzdłuż na połówki główek kapusty, z dodatkiem oleju sezamowego i sosu sojowego. Taki dodatek do wszelkich innych dań znajdziemy praktycznie na każdym restauracyjnym stole w Kraju Środka.

Pak choi dusi się bardzo krótko, liście stają się miękkie, a ogonki jędrne i soczyste. Możemy je również wykorzystać do przeróżnych smażonych makaronów, które są znakiem rozpoznawczym kuchni Dalekiego Wschodu. Kapusta ta idealnie współgra z makaronem ryżowym i krewetkami, ale również z pikantną wołowiną czy wieprzowiną.

Oczywiście, jak każde zielone warzywo, kapusta pak choi jest doskonała do przygotowania różnych surówek i sałatek. W tym przypadku najlepiej wykorzystać młode główki. Sałatka z pak choi, pomidorów, drobno posiekanej szalotki i szczypiorku jest doskonałym wyborem. Do przygotowania dressingu potrzebujemy oleju, sosu sojowego, miodu, soli i pieprzu. Możemy też dodać szczyptę przyprawy pięciu smaków.