W sklepie leży obok kapusty i sałaty. Pomijamy ją, a prawie nie ma kalorii, za to pełno błonnika

Pak choi, znany również jako chińska kapusta, jest jednym z kluczowych składników kuchni chińskiej od niepamiętnych czasów. Mimo że do Europy trafił dopiero kilkadziesiąt lat temu, to dopiero w ostatnim czasie zyskał na popularności i stał się powszechnie znany.

Pak choi Pak choi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bai cai, co w tłumaczeniu na język polski oznacza "biała kapusta", to oryginalna chińska nazwa tego warzywa. Choć liście kapusty są zielone, to grube ogonki liściowe mają białą barwę. Są najważniejszym elementem warzywa, ponieważ zawierają większość smaku. Po obróbce cieplnej ogonki pozostają jędrne i chrupiące, co dodaje potrawom wyjątkowego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składana tortilla z kurczakiem. Przepis na pyszne i zdrowe danie

Czy pak choi jest zdrowy?

Pak choi to delikatna i bardzo soczysta odmiana kapusty, która ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest bogata w witaminę A i C, a także zawiera witaminę K, żelazo, kwas foliowy, magnez, miedź, fosfor i błonnik. Warzywo to ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, reguluje ciśnienie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Ponadto pak choi to źródło błonnika pokarmowego. W 100 g surowego warzywa znajdziemy ok. 1-2 g tego składnika. Warto dodać też, że kapusta ta ma niską kaloryczność, tym samym więc pak choi można uznać za warzywo idealne dla osób na diecie odchudzającej.

Pak choi
Pak choi © Pixabay

Pak choi - zastosowanie w kuchni

Pak choi jest wszechstronne w kuchni. Najprostszym i najczęściej spotykanym w kuchni chińskiej daniem jest lekkie duszenie przekrojonych wzdłuż na połówki główek kapusty, z dodatkiem oleju sezamowego i sosu sojowego. Taki dodatek do wszelkich innych dań znajdziemy praktycznie na każdym restauracyjnym stole w Kraju Środka.

Pak choi dusi się bardzo krótko, liście stają się miękkie, a ogonki jędrne i soczyste. Możemy je również wykorzystać do przeróżnych smażonych makaronów, które są znakiem rozpoznawczym kuchni Dalekiego Wschodu. Kapusta ta idealnie współgra z makaronem ryżowym i krewetkami, ale również z pikantną wołowiną czy wieprzowiną.

Oczywiście, jak każde zielone warzywo, kapusta pak choi jest doskonała do przygotowania różnych surówek i sałatek. W tym przypadku najlepiej wykorzystać młode główki. Sałatka z pak choi, pomidorów, drobno posiekanej szalotki i szczypiorku jest doskonałym wyborem. Do przygotowania dressingu potrzebujemy oleju, sosu sojowego, miodu, soli i pieprzu. Możemy też dodać szczyptę przyprawy pięciu smaków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat