Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków

Podczas grzybobrania zwykle inne gatunki trafiają na szczyt listy tych, których szukamy, co jest zupełnie niesłuszne. Po te grzyby również warto się schylić, nawet jeśli wcześniej machałeś na nie ręką z lekkim lekceważeniem.

Maślak zdecydowanie zasługuje na zdecydowanie większą uwagęMaślak zdecydowanie zasługuje na zdecydowanie większą uwagę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć wielu grzybiarzy przechodzi obok nich obojętnie, maślaki pstre, inaczej nazywane bagniakami mają do zaoferowania znacznie więcej, niż się wydaje. Spotykane w lasach iglastych, najczęściej pod sosnami, wyróżniają się jasnożółtym kapeluszem i charakterystyczną śliską skórką, którą łatwo zdjąć. Jeśli to dopiero jeden z twoich pierwszych spacerów na grzyby, maślak będzie dla ciebie idealnym celem, ponieważ jest łatwy do rozpoznania, rośnie w grupach i rzadko bywa robaczywy. Mimo że nie mają prestiżu borowików, w wielu kuchennych zastosowaniach biją je na głowę, chociażby w sosie do placków lub klusek.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Maślak, czyli niepozorny grzyb

Maślaki sprawdzają się w wielu odsłonach: duszone z cebulką, w śmietanie, marynowane oraz jako dodatek do zup czy farszów. Najlepiej smakują świeże, wtedy ich smak jest najbardziej wyrazisty. W porównaniu do podgrzybków są lżejsze, szybciej się gotują i świetnie pasują do codziennych potraw, szczególnie dla dzieci i osób starszych. Dodatkowo są mniej podatne na zanieczyszczenia środowiska, co ma duże znaczenie, jeśli zbierasz grzyby w pobliżu dróg lub terenów zurbanizowanych.

Przepis na sos z maślaków

Składniki:

  • 1 kg maślaków,
  • 180 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 cebula,
  • 20 g masła,
  • pół pęczku natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 2 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz dokładnie maślaki ze skórki, przepłucz je w osolonej wodzie.
  2. Następnie zalej wodą tak, by całkowicie je przykryła, dodaj liście laurowe i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, w międzyczasie zdejmując z powierzchni pianę.
  3. Obierz cebulę, pokrój ją w piórka i zeszklij na maśle.
  4. Ugotowane grzyby odcedź, pozostawiając połowę wywaru, następnie przełóż maślaki na patelnię z cebulą, przykryj i duś kilka minut.
  5. Dolej trochę wywaru, kontrolując gęstość sosu i duś kolejne 20 minut.
  6. W kubku zahartuj śmietanę, łącząc ją z niewielką ilością gorącego wywaru, dopraw szczyptą soli i pieprzu, wlej ją na patelnię i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
  7. Natkę pietruszki umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego i drobno posiekaj.
  8. Następnie dodaj natkę do sosu, wymieszaj raz jeszcze i zestaw patelnię z ognia.
  9. Tak przygotowany sos jedz jako dodatek do ulubionych dań, na przykład placków ziemniaczanych lub klusek śląskich.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
Żucie na zdrowie, oszczędność pieniędzy i sprytne patenty. Jesień w kuchni zapowiada się smakowicie
Żucie na zdrowie, oszczędność pieniędzy i sprytne patenty. Jesień w kuchni zapowiada się smakowicie
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Po powrocie z lasu robię tylko takie kotlety mielone. Są smaczniejsze i bardziej aromatyczne
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Inni smażą w panierce. Kuzynka zrobiła z nich pizzę, wszystkim kopara opadła
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Włosi zajadają się od dawna. Polacy nadal nie wiedzą, co z nich zrobić
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Zamiast jabłka, dodaję inny owoc. Domowy smalec wychodzi jeszcze smaczniejszy
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Polacy uznają za profanację. W Austrii zajadają się inną ogórkową
Z cukinii robię sałatkę na ciepło. Zainspirował mnie turecki przysmak
Z cukinii robię sałatkę na ciepło. Zainspirował mnie turecki przysmak
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować
Zostały ci resztki z rosołu? Nie wyrzucaj! Oto co możesz z nich przygotować