Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy

Gulasz wieprzowy jest dla wielu osób klasykiem kuchni – mięsny, wyrazisty i sycący, idealnie pasuje do pieczywa lub kaszy. Gdy nadchodzą chłodniejsze, jesienno-zimowe miesiące, to właśnie on powoli wysuwa się na pierwszy plan. Do tej nieocenionej klasyki warto dorzucić kilka dodatków, które wprowadzą do obiadu sezonowy akcent.

Dodatek dyni i fasoli sprawi, że twój gulasz wyjdzie smaczniejszDodatek dyni i fasoli sprawi, że twój gulasz wyjdzie smaczniejszy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gdy myślimy o warzywach w gulaszu, na myśl przychodzi raczej cebula, papryka czy marchewka, a nie dynia, chociaż zupełnie niesłusznie. Dynia, podobnie jak marchew, ma delikatnie słodki smak i świetnie dopełnia całą potrawę. Z kolei fasola wzbogaca danie w białko roślinne i błonnik, a przy okazji zwiększa udział warzyw w codziennym posiłku.

Zakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniu

Dodatki do gulaszu

Jest kilka kulinarnych symboli jesieni, a jednym z nich bez wątpienia jest dynia. Warto korzystać z niej, póki trwa sezon. Pokrojona i dodana do gulaszu wnosi przyjemny, nienachalny akcent. Jej delikatna słodycz łagodzi intensywny smak mięsa, a kremowa struktura doskonale łączy się z gęstym sosem. To gulasz, który syci, rozgrzewa i przemyca więcej wartości odżywczych w każdej łyżce. Dynia, fasola i wieprzowina dobrze się uzupełniają, a dodatek czerwonego wina podbija smak, sprawiając, że całość staje się jeszcze bardziej aromatyczna.

Gulasz wieprzowy z dodatkiem dyni i fasoli

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 400 g krojonych pomidorów,
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 g dyni hokkaido,
  • 1 duża cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 125 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki kminku,
  • 1/4 łyżeczki płatków ostrej papryki,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej.
  2. Wrzuć mielone mięso i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż się zarumieni i straci surowość.
  3. Mięso powinno się lekko podsmażyć, ale nie wysuszyć.
  4. Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek, smaż całość kilka minut, aż cebula zmięknie i zacznie się szklić.
  5. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i duś przez kolejne 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  6. Wsyp wszystkie przyprawy: paprykę słodką, ostrą, kminek, pieprz, sól oraz dodaj liście laurowe.
  7. Wlej czerwone wino, zamieszaj i gotuj bez przykrycia przez 6–8 minut, aż alkohol odparuje, a aromat będzie głęboki.
  8. Dorzuć dynię pokrojoną w drobną kostkę, wlej pomidory z puszki razem z sokiem, bulion oraz dodaj przepłukaną i odsączoną fasolę.
  9. Całość dobrze wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, aż dynia będzie miękka, a smaki się połączą.
  10. Na koniec spróbuj i ewentualnie dopraw.
  11. Podawaj gorące, z ulubionymi dodatkami, na przykład z kromką świeżego chleba.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd
We Włoszech spróbowałam arancini. Zajadałam się nimi przez cały wyjazd