Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa

Gdy tradycyjne zupy zaczynają się nudzić, warto sięgnąć po inspiracje z innych zakątków świata. Indyjska zupa wniesie do twojej kuchni azjatycki akcent i odrobinę nowych, interesujących smaków.

Ta zupa jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa jesieniąTa zupa jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa jesienią
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock

Kuchnia indyjska słynie z intensywnych smaków i bogatego użycia przypraw, a jedną z ich wyjątkowych potraw jest zupa tak gęsta, że niektórzy mogą ją nawet nazwać gulaszem. To właśnie sambar — zupa pełna składników i różnorodnych aromatów, które razem tworzą niepowtarzalne danie, głównie dzięki charakterystycznej przyprawie o tej samej nazwie co zupa.

Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować

Zupa sambar

Sambar to tradycyjna potrawa z południowych Indii, przygotowywana na bazie żółtej soczewicy i różnorodnych warzyw. Mimo że nie zawiera mięsa, jest bardzo sycąca i doskonale rozgrzewa, zwłaszcza w chłodne dni. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza mieszance przypraw, takich jak sambar, tamaryndowiec, gorczyca i kozieradka.

To danie uniwersalne, które świetnie smakuje na śniadanie, obiad czy kolację, najczęściej podawane z ryżem lub naleśnikami dosa. Na szczęście przygotowanie sambar jest proste, a przyprawę można łatwo znaleźć w sklepach z kuchniami świata.

Przepis na zupę sambar

Składniki:

  • 500 ml wody lub bulionu warzywnego,
  • 250 ml mleczka kokosowego,
  • 200 g soczewicy,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 bakłażan,
  • 1 pomidor,
  • 60 g fasolki szparagowej,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki przyprawy sambar,
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca,
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy,
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki nasion kozieradki,
  • kilka suszonych papryczek chili lub szczypta płatków chili,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz dokładnie soczewicę pod wodą, a następnie ugotuj ją w osolonej wodzie, aż będzie miękka.
  2. W międzyczasie rozgrzej olej w garnku, dodaj nasiona gorczycy i kozieradki, suszony czosnek oraz chili i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż zaczną intensywnie pachnieć.
  3. Obierz warzywa.
  4. Dodaj drobno posiekaną cebulę i usmaż ją.
  5. Potem wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora i smaż, aż się rozpadnie i połączy z cebulą.
  6. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, bakłażana oraz fasolkę szparagową, wsyp przyprawę sambar i dodaj szczyptę soli.
  7. Wymieszaj wszystko dokładnie i duś pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
  8. Następnie dołóż ugotowaną soczewicę oraz pastę z tamaryndowca.
  9. Wlej wodę i mleczko kokosowe, wymieszaj całość i zagotuj, po czym zmniejsz ogień.
  10. Gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone, a warzywa miękkie, co jakiś czas mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯