Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa

Gdy tradycyjne zupy zaczynają się nudzić, warto sięgnąć po inspiracje z innych zakątków świata. Indyjska zupa wniesie do twojej kuchni azjatycki akcent i odrobinę nowych, interesujących smaków.

Ta zupa jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa jesieniąTa zupa jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa jesienią
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock

Kuchnia indyjska słynie z intensywnych smaków i bogatego użycia przypraw, a jedną z ich wyjątkowych potraw jest zupa tak gęsta, że niektórzy mogą ją nawet nazwać gulaszem. To właśnie sambar — zupa pełna składników i różnorodnych aromatów, które razem tworzą niepowtarzalne danie, głównie dzięki charakterystycznej przyprawie o tej samej nazwie co zupa.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Zupa sambar

Sambar to tradycyjna potrawa z południowych Indii, przygotowywana na bazie żółtej soczewicy i różnorodnych warzyw. Mimo że nie zawiera mięsa, jest bardzo sycąca i doskonale rozgrzewa, zwłaszcza w chłodne dni. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza mieszance przypraw, takich jak sambar, tamaryndowiec, gorczyca i kozieradka.

To danie uniwersalne, które świetnie smakuje na śniadanie, obiad czy kolację, najczęściej podawane z ryżem lub naleśnikami dosa. Na szczęście przygotowanie sambar jest proste, a przyprawę można łatwo znaleźć w sklepach z kuchniami świata.

Przepis na zupę sambar

Składniki:

  • 500 ml wody lub bulionu warzywnego,
  • 250 ml mleczka kokosowego,
  • 200 g soczewicy,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 bakłażan,
  • 1 pomidor,
  • 60 g fasolki szparagowej,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki przyprawy sambar,
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca,
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy,
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki nasion kozieradki,
  • kilka suszonych papryczek chili lub szczypta płatków chili,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz dokładnie soczewicę pod wodą, a następnie ugotuj ją w osolonej wodzie, aż będzie miękka.
  2. W międzyczasie rozgrzej olej w garnku, dodaj nasiona gorczycy i kozieradki, suszony czosnek oraz chili i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż zaczną intensywnie pachnieć.
  3. Obierz warzywa.
  4. Dodaj drobno posiekaną cebulę i usmaż ją.
  5. Potem wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora i smaż, aż się rozpadnie i połączy z cebulą.
  6. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, bakłażana oraz fasolkę szparagową, wsyp przyprawę sambar i dodaj szczyptę soli.
  7. Wymieszaj wszystko dokładnie i duś pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
  8. Następnie dołóż ugotowaną soczewicę oraz pastę z tamaryndowca.
  9. Wlej wodę i mleczko kokosowe, wymieszaj całość i zagotuj, po czym zmniejsz ogień.
  10. Gotuj pod przykryciem około 20 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone, a warzywa miękkie, co jakiś czas mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad
Do kaszy dorzucam sezonowe warzywo. Wychodzi pyszny, jesienny obiad