To curry zachwyca smakiem. Inne przepisy pójdą w odstawkę

Wegetariańskie curry to przepis na obiad, po którym komplementy zgarniesz nawet od zagorzałych miłośników klasycznego schabowego. Odkryj smak Orientu w swojej kuchni.

Wegetariańskie curryWegetariańskie curry
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Curry to danie sycące, pożywne i po brzegi wypełnione aromatami. Nie potrzeba tutaj mięsa - słodki batat i kalafior świetnie zrównoważą wyrazisty, nieco pikantny sos. To danie nie tylko dla osób, które na co dzień unikają mięsa w diecie. Już sam zapach sprawia, że usłyszeć można burczenie w brzuchach.

Aromatyczne curry przygotowaliśmy w multicookerze Cook4Me marki Tefal. Gotowanie pod wysokim ciśnieniem skraca czas przygotowania dania. Dzięki temu po kwadransie duszenia mamy gotowy, pełen smaku obiad. Na dodatek można w nim ugotować również ryż. Cały obiad powstaje wtedy w jednym urządzeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Curry wegetariańskie, czyli genialny obiad w orientalnym wydaniu

Wegetariańskie curry z batatem i kalafiorem

Curry to danie doskonale znane w kuchni indyjskiej. Skrywa się pod nim wiele różnych przepisów z wykorzystaniem mięs oraz warzyw. W tym przepisie w aromatycznych przyprawach lądują różyczki kalafiora oraz batat. Nie może zabraknąć również rozgrzewającego imbiru i wyrazistego, pikantnego czosnku. Do tego w multicookerze lądują krojone pomidory i mleczko kokosowe. Pod wpływem duszenia zamieniają się w kremowy sos, który otula pozostałe składniki i łagodzi nieco ostrość przypraw.

Wegetariańskie curry przygotujesz w Cook4Me
Wegetariańskie curry przygotujesz w Cook4Me © Pyszności

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 4 cm korzenia imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • 400 g krojonych pomidorów,
  • 250 ml mleczka kokosowego,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 500 g obranego batata,
  • 350 kalafiora.

Dodatki:

  • biały ryż,
  • podprażone orzechy nerkowca,
  • świeża kolendra,
  • pokrojona papryczka chili.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W multicookerze Cook4Me umieść oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulkę i wybierz tryb ręczny, a następnie mocne podsmażanie. Gdy cebula się zarumieni, dorzuć posiekany czosnek oraz starty imbir. Podsmaż chwilę, dodaj przyprawy (poza solą) i wymieszaj.

Przyprawy należy chwilę podsmażyć
Przyprawy należy chwilę podsmażyć © Pyszności

Krok 2. Następnie wlej mleko kokosowe, dodaj sól oraz krojone pomidory i wymieszaj. Dorzuć pokrojone bataty oraz różyczki kalafiora. Zamknij multicookera, wybierz funkcję wysokiego ciśnienia i ustaw czas na 15 minut.

Curry z warzywami
Curry z warzywami © Pyszności

Krok 3. Po tym czasie otwórz urządzenie. Gotowe wegetariańskie curry podawaj z ryżem. Dorzuć orzechy nerkowca, świeżą kolendrę oraz papryczkę chilli. Smacznego!

Wegetariańskie curry z batatami i kalafiorem
Wegetariańskie curry z batatami i kalafiorem © Pyszności
Płatna współpraca z marką Tefal
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa