To curry zachwyca smakiem. Inne przepisy pójdą w odstawkę

Wegetariańskie curry to przepis na obiad, po którym komplementy zgarniesz nawet od zagorzałych miłośników klasycznego schabowego. Odkryj smak Orientu w swojej kuchni.

Wegetariańskie curryWegetariańskie curry
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Curry to danie sycące, pożywne i po brzegi wypełnione aromatami. Nie potrzeba tutaj mięsa - słodki batat i kalafior świetnie zrównoważą wyrazisty, nieco pikantny sos. To danie nie tylko dla osób, które na co dzień unikają mięsa w diecie. Już sam zapach sprawia, że usłyszeć można burczenie w brzuchach.

Aromatyczne curry przygotowaliśmy w multicookerze Cook4Me marki Tefal. Gotowanie pod wysokim ciśnieniem skraca czas przygotowania dania. Dzięki temu po kwadransie duszenia mamy gotowy, pełen smaku obiad. Na dodatek można w nim ugotować również ryż. Cały obiad powstaje wtedy w jednym urządzeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Curry wegetariańskie, czyli genialny obiad w orientalnym wydaniu

Wegetariańskie curry z batatem i kalafiorem

Curry to danie doskonale znane w kuchni indyjskiej. Skrywa się pod nim wiele różnych przepisów z wykorzystaniem mięs oraz warzyw. W tym przepisie w aromatycznych przyprawach lądują różyczki kalafiora oraz batat. Nie może zabraknąć również rozgrzewającego imbiru i wyrazistego, pikantnego czosnku. Do tego w multicookerze lądują krojone pomidory i mleczko kokosowe. Pod wpływem duszenia zamieniają się w kremowy sos, który otula pozostałe składniki i łagodzi nieco ostrość przypraw.

Wegetariańskie curry przygotujesz w Cook4Me
Wegetariańskie curry przygotujesz w Cook4Me © Pyszności

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 4 cm korzenia imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry,
  • 400 g krojonych pomidorów,
  • 250 ml mleczka kokosowego,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 500 g obranego batata,
  • 350 kalafiora.

Dodatki:

  • biały ryż,
  • podprażone orzechy nerkowca,
  • świeża kolendra,
  • pokrojona papryczka chili.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W multicookerze Cook4Me umieść oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulkę i wybierz tryb ręczny, a następnie mocne podsmażanie. Gdy cebula się zarumieni, dorzuć posiekany czosnek oraz starty imbir. Podsmaż chwilę, dodaj przyprawy (poza solą) i wymieszaj.

Przyprawy należy chwilę podsmażyć
Przyprawy należy chwilę podsmażyć © Pyszności

Krok 2. Następnie wlej mleko kokosowe, dodaj sól oraz krojone pomidory i wymieszaj. Dorzuć pokrojone bataty oraz różyczki kalafiora. Zamknij multicookera, wybierz funkcję wysokiego ciśnienia i ustaw czas na 15 minut.

Curry z warzywami
Curry z warzywami © Pyszności

Krok 3. Po tym czasie otwórz urządzenie. Gotowe wegetariańskie curry podawaj z ryżem. Dorzuć orzechy nerkowca, świeżą kolendrę oraz papryczkę chilli. Smacznego!

Wegetariańskie curry z batatami i kalafiorem
Wegetariańskie curry z batatami i kalafiorem © Pyszności
Płatna współpraca z marką Tefal
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇