To curry zachwyca smakiem. Inne przepisy pójdą w odstawkę
Wegetariańskie curry to przepis na obiad, po którym komplementy zgarniesz nawet od zagorzałych miłośników klasycznego schabowego. Odkryj smak Orientu w swojej kuchni.
Curry to danie sycące, pożywne i po brzegi wypełnione aromatami. Nie potrzeba tutaj mięsa - słodki batat i kalafior świetnie zrównoważą wyrazisty, nieco pikantny sos. To danie nie tylko dla osób, które na co dzień unikają mięsa w diecie. Już sam zapach sprawia, że usłyszeć można burczenie w brzuchach.
Aromatyczne curry przygotowaliśmy w multicookerze Cook4Me marki Tefal. Gotowanie pod wysokim ciśnieniem skraca czas przygotowania dania. Dzięki temu po kwadransie duszenia mamy gotowy, pełen smaku obiad. Na dodatek można w nim ugotować również ryż. Cały obiad powstaje wtedy w jednym urządzeniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Curry wegetariańskie, czyli genialny obiad w orientalnym wydaniu
Wegetariańskie curry z batatem i kalafiorem
Curry to danie doskonale znane w kuchni indyjskiej. Skrywa się pod nim wiele różnych przepisów z wykorzystaniem mięs oraz warzyw. W tym przepisie w aromatycznych przyprawach lądują różyczki kalafiora oraz batat. Nie może zabraknąć również rozgrzewającego imbiru i wyrazistego, pikantnego czosnku. Do tego w multicookerze lądują krojone pomidory i mleczko kokosowe. Pod wpływem duszenia zamieniają się w kremowy sos, który otula pozostałe składniki i łagodzi nieco ostrość przypraw.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 4 cm korzenia imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ziaren kolendry,
- 400 g krojonych pomidorów,
- 250 ml mleczka kokosowego,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 500 g obranego batata,
- 350 kalafiora.
Dodatki:
- biały ryż,
- podprażone orzechy nerkowca,
- świeża kolendra,
- pokrojona papryczka chili.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W multicookerze Cook4Me umieść oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulkę i wybierz tryb ręczny, a następnie mocne podsmażanie. Gdy cebula się zarumieni, dorzuć posiekany czosnek oraz starty imbir. Podsmaż chwilę, dodaj przyprawy (poza solą) i wymieszaj.
Krok 2. Następnie wlej mleko kokosowe, dodaj sól oraz krojone pomidory i wymieszaj. Dorzuć pokrojone bataty oraz różyczki kalafiora. Zamknij multicookera, wybierz funkcję wysokiego ciśnienia i ustaw czas na 15 minut.
Krok 3. Po tym czasie otwórz urządzenie. Gotowe wegetariańskie curry podawaj z ryżem. Dorzuć orzechy nerkowca, świeżą kolendrę oraz papryczkę chilli. Smacznego!