Puszysta jak chmurka. Dyniowe ciasto, które rozpływa się w ustach

Jesień to czas, kiedy dynia króluje na naszych stołach. Jej słodki smak i piękny, pomarańczowy kolor inspirują do tworzenia wielu pysznych wypieków. Jednym z nich jest niezwykle puszyste i aromatyczne ciasto dyniowe, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości.

Przepis na ciasto dyniowe.Przepis na ciasto dyniowe.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ciasto dyniowe to prawdziwa gratka dla podniebienia, która zachwyca zarówno smakiem, jak i lekkością. Jeśli marzysz o deserze, który jest puszysty niczym chmurka i rozpływa się w ustach, to przepis na dyniowe ciasto będzie dla ciebie strzałem w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Przepis na ciasto dyniowe – jak to zrobić?

Do przygotowania ciasta dyniowego, potrzebujesz kilku prostych składników, które być może masz już w swojej kuchni. Oto lista:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3 jajka,
  • garść orzechów włoskich,
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 16 g cukru wanilinowego,
  • 1-2 zmielone goździki,
  • garść rodzynek,
  • 2 szklanki miąższu dyni (z jednej średniej dyni).

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie dyni: Dynię obierz, usuń pestki i włókna. Następnie zetrzyj ją na tarce lub zblenduj.
  2. Masa jajeczna: Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
  3. Suche składniki: W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, goździki i sól.
  4. Łączenie składników: Na przemian dodawaj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  5. Dodatki: Dodaj do ciasta startą dynię, rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie.
  6. Pieczenie: Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut.
  7. Wykończenie: Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Jak zrobić ciasto dyniowe jeszcze lepszym?

  • Eksperymentuj z przyprawami: Oprócz cynamonu i goździków możesz dodać do ciasta inne przyprawy, takie jak imbir, gałka muszkatołowa czy kardamon.
  • Dodatki: Do ciasta możesz dodać także inne bakalie, takie jak morele, śliwki lub żurawina. Możesz również dodać kawałki czekolady lub startą skórkę pomarańczy.
  • Krem: Aby wzbogacić smak ciasta, możesz przygotować do niego krem na bazie śmietany lub serka mascarpone.
  • Dekoracja: Ciasto dyniowe możesz ozdobić kawałkami dyni, orzechami lub listkami mięty.

Ciasto dyniowe to doskonały deser na jesienne i zimowe wieczory. Jego przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Spróbuj tego przepisu i przekonaj się sama, jak pyszne może być ciasto z dyni.

Wybrane dla Ciebie

Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend