Gdy w portfelu pustki, robię łazanki z kapustą. To proste, pyszne i tanie danie

Łazanki z kapustą to danie, które nie tylko zaspokoi głód, ale i rozgrzeje w chłodniejsze dni. To prosty, a zarazem niezwykle smaczny posiłek, który z powodzeniem przygotujesz nawet wtedy, gdy twój budżet jest ograniczony.

Przepis na łazanki z kapustą.Przepis na łazanki z kapustą.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter-JanuszRys
Marcin Michałowski

Kiedy budżet domowy nie pozwala na wykwintne dania, a jednak chcemy zjeść coś smacznego i sycącego, łazanki z kapustą stają się idealnym rozwiązaniem. To klasyka kuchni polskiej, która jest nie tylko tania, ale również prosta w przygotowaniu. Dzięki podstawowym składnikom, które zazwyczaj znajdują się w każdym domu, możemy przygotować sycący obiad dla całej rodziny bez nadwyrężania portfela.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na śniadanie podaj tortillę. Sprawdzi się lepiej niż naleśniki

Jak przygotować łazanki z kapustą?

Aby stworzyć idealne łazanki z kapustą, potrzebujemy zaledwie kilku prostych składników, które prawdopodobnie już masz w kuchni. Oto lista potrzebnych produktów:

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g makaronu łazanki,
  • 1 główka białej kapusty (ok. 300 g),
  • 1 cebula (ok. 100 g),
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 30 ml),
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę oczyść, poszatkuj i zeszklij na oleju wraz z posiekaną cebulą. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Duś pod przykryciem, aż będzie miękka.
  2. Ugotuj łazanki według przepisu na opakowaniu.
  3. Odcedzone łazanki dodaj do duszonej kapusty. Delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.

Wariacje na temat łazanek z kapustą

Podstawowy przepis na łazanki z kapustą można modyfikować w zależności od swoich preferencji. Oto kilka pomysłów:

  • Łazanki z kiełbasą: Dodaj do kapusty podsmażoną kiełbasę pokrojoną w kostkę.
  • Łazanki z grzybami: Zamiast mięsa dodaj podsmażone pieczarki lub leśne grzyby.
  • Łazanki z boczkiem: Zeszklij cebulę z boczkiem, a następnie dodaj kapustę.
  • Łazanki z dodatkiem jabłek: Dla słodko-kwaśnego smaku dodaj do kapusty pokrojone w kostkę jabłka.
  • Łazanki z dodatkiem suszonych owoców: Suszone śliwki, morele lub żurawina dodadzą potrawie słodyczy.

Łazanki z kapustą to prosty, szybki i ekonomiczny sposób na przygotowanie pysznego obiadu. To danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dzięki swojej uniwersalności, łazanki z kapustą mogą być podstawą wielu wariacji smakowych.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥