Po tym rozpoznasz, czy kapusta jest zepsuta. To charakterystyczny znak
Kapusta kiszona może się zepsuć, mimo że proces fermentacji jest zamierzony. Wtedy nie dość, że wygląda podejrzanie, to również jej zapach oraz smak pozostawiają wiele do życzenia. Zobacz, jak rozpoznać, że kapusta kiszona się zepsuła.
08.10.2024 19:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiszenie kapusty możemy nazwać kontrolowanym procesem jej psucia. Dzięki temu, że w wyniku fermentacji powstaje kwas mlekowy, warzywo nabiera unikatowych walorów smakowych oraz prozdrowotnych. Niestety kapusta kiszona może ulec zepsuciu, a najczęstszymi powodami takiego stanu rzeczy są: naruszenia technologii przetwarzania, użycie warzyw niskiej jakości oraz niewłaściwe przechowywanie. Spożycie zepsutej kapusty kiszonej grozi zatruciami pokarmowymi, objawiającymi się wymiotami, nudnościami oraz bólami głowy, dlatego tak ważne jest umiejętne jej rozpoznanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak rozpoznać, że kapusta kiszona zepsuła się?
Charakterystyczne dla zepsutej kiszonej kapusty jest to, że staje się ona szara. Ponadto cuchnie - jej zapach zupełnie nie przypomina lekko kwaśnego aromatu kojarzonego z kiszonką. Warto też zwrócić uwagę na wygląd zalewy: obecność pleśni oraz piany i bąbelków w podnoszącym się płynie sugerują, że kiszonka może być zepsuta. Zmiana konsystencji na miękką i rozmoczoną również wskazuje na jej zepsucie.
Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie "nietypowe" symptomy mogą oznaczać, że kapusta kiszona jest zepsuta. Jeśli kapusta jest przekwaszona, można ją odcisnąć z solanki i wypłukać, a do zbyt gorzkiej dodać suszoną śliwkę. Te cechy nie świadczą o jej zepsuciu. Także cienki kożuch na powierzchni kiszonki jest naturalny – wystarczy go zebrać, aby nie wpływał na smak. Jednak brak izolacji takiej kapusty od zanieczyszczeń, wilgoci i wysokiej temperatury może spowodować rozwój pleśni.
Jak prawidłowo przechowywać kiszoną kapustę?
Kapusta kiszona zachowa swoje właściwości i będzie bezpieczna do spożycia, jeśli jest przechowywana w warunkach sprzyjających dalszej fermentacji, a jednocześnie chroniących przed zepsuciem. Kluczowe jest, aby kiszonki trzymać w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Optymalna temperatura przechowywania wynosi od 4 do 8 st. C. Ważne jest również zachowanie higieny - pojemniki i narzędzia powinny być zawsze czyste i suche, aby zapobiec rozwojowi niepożądanych bakterii.
W lodówce kapusta kiszona powinna być umieszczona w pojemniku i dociążona, na przykład talerzem. Dzięki temu nacisk wyciśnie z niej solankę, która stworzy warstwę ochronną na kapuście, zabezpieczając ją przed psuciem. Równie istotne jest unikanie dostępu światła, zwłaszcza promieni UV, które mogą negatywnie wpłynąć na jakość i smak kiszonki.