Po tym rozpoznasz, czy kapusta jest zepsuta. To charakterystyczny znak

Kapusta kiszona może się zepsuć, mimo że proces fermentacji jest zamierzony. Wtedy nie dość, że wygląda podejrzanie, to również jej zapach oraz smak pozostawiają wiele do życzenia. Zobacz, jak rozpoznać, że kapusta kiszona się zepsuła.

Jak rozpoznać zepsutą kiszoną kapustę? Jak rozpoznać zepsutą kiszoną kapustę?
Źródło zdjęć: © Canva | Hana-Photo

Kiszenie kapusty możemy nazwać kontrolowanym procesem jej psucia. Dzięki temu, że w wyniku fermentacji powstaje kwas mlekowy, warzywo nabiera unikatowych walorów smakowych oraz prozdrowotnych. Niestety kapusta kiszona może ulec zepsuciu, a najczęstszymi powodami takiego stanu rzeczy są: naruszenia technologii przetwarzania, użycie warzyw niskiej jakości oraz niewłaściwe przechowywanie. Spożycie zepsutej kapusty kiszonej grozi zatruciami pokarmowymi, objawiającymi się wymiotami, nudnościami oraz bólami głowy, dlatego tak ważne jest umiejętne jej rozpoznanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Jak rozpoznać, że kapusta kiszona zepsuła się?

Charakterystyczne dla zepsutej kiszonej kapusty jest to, że staje się ona szara. Ponadto cuchnie - jej zapach zupełnie nie przypomina lekko kwaśnego aromatu kojarzonego z kiszonką. Warto też zwrócić uwagę na wygląd zalewy: obecność pleśni oraz piany i bąbelków w podnoszącym się płynie sugerują, że kiszonka może być zepsuta. Zmiana konsystencji na miękką i rozmoczoną również wskazuje na jej zepsucie.

Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie "nietypowe" symptomy mogą oznaczać, że kapusta kiszona jest zepsuta. Jeśli kapusta jest przekwaszona, można ją odcisnąć z solanki i wypłukać, a do zbyt gorzkiej dodać suszoną śliwkę. Te cechy nie świadczą o jej zepsuciu. Także cienki kożuch na powierzchni kiszonki jest naturalny – wystarczy go zebrać, aby nie wpływał na smak. Jednak brak izolacji takiej kapusty od zanieczyszczeń, wilgoci i wysokiej temperatury może spowodować rozwój pleśni.

Kapusta kiszona również może się zepsuć
Kapusta kiszona również może się zepsuć © Canva | dulezidar

Jak prawidłowo przechowywać kiszoną kapustę?

Kapusta kiszona zachowa swoje właściwości i będzie bezpieczna do spożycia, jeśli jest przechowywana w warunkach sprzyjających dalszej fermentacji, a jednocześnie chroniących przed zepsuciem. Kluczowe jest, aby kiszonki trzymać w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Optymalna temperatura przechowywania wynosi od 4 do 8 st. C. Ważne jest również zachowanie higieny - pojemniki i narzędzia powinny być zawsze czyste i suche, aby zapobiec rozwojowi niepożądanych bakterii.

W lodówce kapusta kiszona powinna być umieszczona w pojemniku i dociążona, na przykład talerzem. Dzięki temu nacisk wyciśnie z niej solankę, która stworzy warstwę ochronną na kapuście, zabezpieczając ją przed psuciem. Równie istotne jest unikanie dostępu światła, zwłaszcza promieni UV, które mogą negatywnie wpłynąć na jakość i smak kiszonki.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥