Wzmocni organizm i rozprawi się z przeziębieniem lepiej niż rosół. Zrobisz w kwadrans
Szukasz domowego sposobu na wzmocnienie organizmu w okresie wzmożonych infekcji? Odstaw na chwilę herbatę z cytryną i sięgnij po antygrypowego mocarza, czyli chińską zupę jajeczną. Koniecznie wypróbuj.
07.10.2024 18:16
Chińskiej zupy jajecznej lepiej nie mylić z zupką chińską, bo to zupełnie dwie różne rzeczy. W tym pierwszym przypadku mamy do czynienia z pożywnym i rozgrzewającym daniem, które doda energii, pobudzi apetyt i wzmocni w okresie ogólnego osłabienia. Zupę tę wykonasz w zaledwie 15 minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy sposób na osłabienie w sezonie infekcji: chińska zupa jajeczna
Imbir, cebula i czosnek to baza chińskiej zupy i doskonały początek w drodze po lepsze samopoczucie i silniejszy organizm w okresie wzmożonych przeziębień. Czosnek to naturalny antybiotyk, cebula zwiększa odporność i zwalcza stany zapalne, a imbir świetnie rozgrzewa oraz ziała przeciwbólowo i przeciwzapalnie.
Kolejnym składnikiem jest bulion lub woda. Bulion będzie nieco lepszym rozwiązaniem, gdyż już zawiera pewien "bukiet" witamin i innych związków, które mogą przyczynić się do poprawy stanu zdrowia. Niemniej woda to też dobry pomysł - spożywanie zwiększonej ilości płynów podczas choroby jest bardzo ważne. Curry to kolejny rozgrzewający dodatek, a szpinak to źródło witaminy C. Na tym jednak nie koniec, bo prawdziwą gwiazdą chińskiej zupy są jajka. Dodatek ten podbije wartość energetyczną zupy, a więc sprawi też, że poczujemy więcej siły. To doskonale wzmacniający produkt.
Chińska zupa jajeczna. Przepis
Składniki:
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oliwy,
- 3 ząbki czosnku,
- 2-3 cm imbiru,
- 1 łyżeczka curry,
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
- 2-3 szklanki liści szpinaku,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- natka pietruszki lub dymka.
Przygotowanie:
- Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie w garnku.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz i zetrzyj na drobnym oczku tarki. Składniki dodaj do cebuli i smaż przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie dodaj 1 łyżę curry.
- Następnie do mieszanki dodaj bulion i gotuj całość na małym ogniu. Po kilku minutach dodaj szpinak.
- Jajka rozkłóć w osobnym naczyniu i wymieszaj je z pieprzem.
- Do zupy dodaj rozmieszane jajka, cały czas mieszając całość. Zupa nie musi być gładka i jednolita.
- Dopraw na końcu całość solą i pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki lub drobno pokrojoną cebulą dymką.