Wzmocni organizm i rozprawi się z przeziębieniem lepiej niż rosół. Zrobisz w kwadrans

Szukasz domowego sposobu na wzmocnienie organizmu w okresie wzmożonych infekcji? Odstaw na chwilę herbatę z cytryną i sięgnij po antygrypowego mocarza, czyli chińską zupę jajeczną. Koniecznie wypróbuj.

Zupa chińska jajeczna wzmocni organizmZupa chińska jajeczna wzmocni organizm
Źródło zdjęć: © Canva | Sri Widyowati

Chińskiej zupy jajecznej lepiej nie mylić z zupką chińską, bo to zupełnie dwie różne rzeczy. W tym pierwszym przypadku mamy do czynienia z pożywnym i rozgrzewającym daniem, które doda energii, pobudzi apetyt i wzmocni w okresie ogólnego osłabienia. Zupę tę wykonasz w zaledwie 15 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Domowy sposób na osłabienie w sezonie infekcji: chińska zupa jajeczna

Imbir, cebula i czosnek to baza chińskiej zupy i doskonały początek w drodze po lepsze samopoczucie i silniejszy organizm w okresie wzmożonych przeziębień. Czosnek to naturalny antybiotyk, cebula zwiększa odporność i zwalcza stany zapalne, a imbir świetnie rozgrzewa oraz ziała przeciwbólowo i przeciwzapalnie.

Kolejnym składnikiem jest bulion lub woda. Bulion będzie nieco lepszym rozwiązaniem, gdyż już zawiera pewien "bukiet" witamin i innych związków, które mogą przyczynić się do poprawy stanu zdrowia. Niemniej woda to też dobry pomysł - spożywanie zwiększonej ilości płynów podczas choroby jest bardzo ważne. Curry to kolejny rozgrzewający dodatek, a szpinak to źródło witaminy C. Na tym jednak nie koniec, bo prawdziwą gwiazdą chińskiej zupy są jajka. Dodatek ten podbije wartość energetyczną zupy, a więc sprawi też, że poczujemy więcej siły. To doskonale wzmacniający produkt.

Chińska zupa jajeczna postawi na nogi
Chińska zupa jajeczna postawi na nogi © Canva | JianGang Wang

Chińska zupa jajeczna. Przepis

Składniki:

  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 cm imbiru,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
  • 2-3 szklanki liści szpinaku,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub dymka.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie w garnku.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz i zetrzyj na drobnym oczku tarki. Składniki dodaj do cebuli i smaż przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie dodaj 1 łyżę curry.
  3. Następnie do mieszanki dodaj bulion i gotuj całość na małym ogniu. Po kilku minutach dodaj szpinak.
  4. Jajka rozkłóć w osobnym naczyniu i wymieszaj je z pieprzem.
  5. Do zupy dodaj rozmieszane jajka, cały czas mieszając całość. Zupa nie musi być gładka i jednolita.
  6. Dopraw na końcu całość solą i pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki lub drobno pokrojoną cebulą dymką.

Wybrane dla Ciebie

Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne