Wzmocni organizm i rozprawi się z przeziębieniem lepiej niż rosół. Zrobisz w kwadrans

Szukasz domowego sposobu na wzmocnienie organizmu w okresie wzmożonych infekcji? Odstaw na chwilę herbatę z cytryną i sięgnij po antygrypowego mocarza, czyli chińską zupę jajeczną. Koniecznie wypróbuj.

Zupa chińska jajeczna wzmocni organizmZupa chińska jajeczna wzmocni organizm
Źródło zdjęć: © Canva | Sri Widyowati

Chińskiej zupy jajecznej lepiej nie mylić z zupką chińską, bo to zupełnie dwie różne rzeczy. W tym pierwszym przypadku mamy do czynienia z pożywnym i rozgrzewającym daniem, które doda energii, pobudzi apetyt i wzmocni w okresie ogólnego osłabienia. Zupę tę wykonasz w zaledwie 15 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Domowy sposób na osłabienie w sezonie infekcji: chińska zupa jajeczna

Imbir, cebula i czosnek to baza chińskiej zupy i doskonały początek w drodze po lepsze samopoczucie i silniejszy organizm w okresie wzmożonych przeziębień. Czosnek to naturalny antybiotyk, cebula zwiększa odporność i zwalcza stany zapalne, a imbir świetnie rozgrzewa oraz ziała przeciwbólowo i przeciwzapalnie.

Kolejnym składnikiem jest bulion lub woda. Bulion będzie nieco lepszym rozwiązaniem, gdyż już zawiera pewien "bukiet" witamin i innych związków, które mogą przyczynić się do poprawy stanu zdrowia. Niemniej woda to też dobry pomysł - spożywanie zwiększonej ilości płynów podczas choroby jest bardzo ważne. Curry to kolejny rozgrzewający dodatek, a szpinak to źródło witaminy C. Na tym jednak nie koniec, bo prawdziwą gwiazdą chińskiej zupy są jajka. Dodatek ten podbije wartość energetyczną zupy, a więc sprawi też, że poczujemy więcej siły. To doskonale wzmacniający produkt.

Chińska zupa jajeczna postawi na nogi
Chińska zupa jajeczna postawi na nogi © Canva | JianGang Wang

Chińska zupa jajeczna. Przepis

Składniki:

  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 cm imbiru,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
  • 2-3 szklanki liści szpinaku,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub dymka.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie w garnku.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz i zetrzyj na drobnym oczku tarki. Składniki dodaj do cebuli i smaż przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie dodaj 1 łyżę curry.
  3. Następnie do mieszanki dodaj bulion i gotuj całość na małym ogniu. Po kilku minutach dodaj szpinak.
  4. Jajka rozkłóć w osobnym naczyniu i wymieszaj je z pieprzem.
  5. Do zupy dodaj rozmieszane jajka, cały czas mieszając całość. Zupa nie musi być gładka i jednolita.
  6. Dopraw na końcu całość solą i pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki lub drobno pokrojoną cebulą dymką.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi