Wzmocni organizm i rozprawi się z przeziębieniem lepiej niż rosół. Zrobisz w kwadrans

Szukasz domowego sposobu na wzmocnienie organizmu w okresie wzmożonych infekcji? Odstaw na chwilę herbatę z cytryną i sięgnij po antygrypowego mocarza, czyli chińską zupę jajeczną. Koniecznie wypróbuj.

Zupa chińska jajeczna wzmocni organizmZupa chińska jajeczna wzmocni organizm
Źródło zdjęć: © Canva | Sri Widyowati

Chińskiej zupy jajecznej lepiej nie mylić z zupką chińską, bo to zupełnie dwie różne rzeczy. W tym pierwszym przypadku mamy do czynienia z pożywnym i rozgrzewającym daniem, które doda energii, pobudzi apetyt i wzmocni w okresie ogólnego osłabienia. Zupę tę wykonasz w zaledwie 15 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Domowy sposób na osłabienie w sezonie infekcji: chińska zupa jajeczna

Imbir, cebula i czosnek to baza chińskiej zupy i doskonały początek w drodze po lepsze samopoczucie i silniejszy organizm w okresie wzmożonych przeziębień. Czosnek to naturalny antybiotyk, cebula zwiększa odporność i zwalcza stany zapalne, a imbir świetnie rozgrzewa oraz ziała przeciwbólowo i przeciwzapalnie.

Kolejnym składnikiem jest bulion lub woda. Bulion będzie nieco lepszym rozwiązaniem, gdyż już zawiera pewien "bukiet" witamin i innych związków, które mogą przyczynić się do poprawy stanu zdrowia. Niemniej woda to też dobry pomysł - spożywanie zwiększonej ilości płynów podczas choroby jest bardzo ważne. Curry to kolejny rozgrzewający dodatek, a szpinak to źródło witaminy C. Na tym jednak nie koniec, bo prawdziwą gwiazdą chińskiej zupy są jajka. Dodatek ten podbije wartość energetyczną zupy, a więc sprawi też, że poczujemy więcej siły. To doskonale wzmacniający produkt.

Chińska zupa jajeczna postawi na nogi
Chińska zupa jajeczna postawi na nogi © Canva | JianGang Wang

Chińska zupa jajeczna. Przepis

Składniki:

  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 cm imbiru,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub wody,
  • 2-3 szklanki liści szpinaku,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub dymka.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie w garnku.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz i zetrzyj na drobnym oczku tarki. Składniki dodaj do cebuli i smaż przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie dodaj 1 łyżę curry.
  3. Następnie do mieszanki dodaj bulion i gotuj całość na małym ogniu. Po kilku minutach dodaj szpinak.
  4. Jajka rozkłóć w osobnym naczyniu i wymieszaj je z pieprzem.
  5. Do zupy dodaj rozmieszane jajka, cały czas mieszając całość. Zupa nie musi być gładka i jednolita.
  6. Dopraw na końcu całość solą i pieprzem oraz posyp posiekaną natką pietruszki lub drobno pokrojoną cebulą dymką.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟