Triki kulinarne, które ułatwią wiele czynności

Dziś przychodzę z bogatą porcją genialnych wieści, które pozwolą poznać kolejne triki kulinarne. Na pewno się przydadzą!

Obrazek
Frania

W kuchni dzieje się bardzo wiele rzeczy jednocześnie. Dlatego znajomość faktów, które ułatwiają wiele czynności, jest bardzo cenna. Chyba zdajesz sobie z tego sprawę? ?

#1 Puszyste naleśniki

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Aby przygotować idealne naleśniki w puszystym wydaniu, wystarczy że dodasz do ciasta na naleśniki 2 łyżki kwaśnej śmietany. Proste i skuteczne jednocześnie ?

#2 Chrupiący chleb

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Jak triki kulinarne, to i pomysł na chrupiący chleb, który w takiej formie jest najlepszy pod słońcem.

Aby uzyskać taki efekt podczas pieczenia, umieść w piekarniku miskę z wodą. Powstała para sprawi, że skórka będzie chrupiąca, a środek idealnie wypieczony.

#3 Soczyste mięso za każdym razem

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Aby uzyskać taki efekt, przygotuj solankę (3 szkl. wody, 1/4 szkl. soli oraz 1/4 szkl. cukru). Następnie umieść w mieszance mięso i włóż na 1-2 godziny do lodówki. I to wszystko!

#4 Cukier użyty jako przyprawa

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Tak dobrze czytasz, cukier (w małych ilościach) można stosować jako przyprawę. Dzięki niemu wydobędziesz dodatkowe smaki z potrawy.

#5 Delikatna ryba

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Co zrobić, aby uzyskać idealną rybę z grilla? Przed smażeniem, skrop rybę sokiem z cytryny, po czym pokryj ją majonezem. Delikatna skórka ryby gwarantowana!

#6 Jak smażyć stek na patelni

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Triki kulinarne tym razem obejmą również proces przygotowania idealnego steku. I w tym przypadku musisz pamiętać o jednej, bardzo ważnej kwestii.

Mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego zanim wrzucisz je na patelnię, wyjmij je wcześniej z lodówki. Wystarczy tu 1-2 godziny. Dzięki temu pozbędziesz się całej wilgoci, a mięso będzie smażyć się równomiernie.

#7 Perfekcyjne ziemniaczane puree

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

Przed przygotowaniem puree, dokładnie osusz ziemniaki. Następnie dodaj do nich odrobinę masła i mleka.

A może Ty znasz inne triki kulinarne, które chciałabyś tu dodać?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej