9 prostych patentów na przechowywanie warzyw. Jeszcze dłużej będą świeże!
Odpowiednie przechowywanie potrafi przedłużyć żywotność warzyw i owoców. Te patenty przydadzą Ci się na co dzień!
#1 Seler naciowy
Seler naciowy sprzedawany jest najczęściej w folii. Po powrocie ze sklepu- koniecznie ją usuń, ponieważ może przyspieszyć gnicie. Zamiast tego- zawiń go w folię aluminiową.
#2 Ziemniaki
Nie bez powodu nasze babcie trzymały ziemniaki w piwnicy. Suche i ciemne miejsce to najlepszy wybór dla ziemniaków. Drewniane pudło lub kosz to idealne miejsce!
#3 Banany
Najlepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej. Zawiń końcówki w folię spożywczą, żeby opóźnić ich dojrzewanie
#4 Sałata i zioła
Liście sałaty i świeże przechowuj w pojemniku z nawilżonym ręcznikiem papierowym. Ich żywotność wzrośnie nawet kilkukrotnie!
#5 Awokado
Potrzebujesz tylko połowy awokado, a obawiasz się, że druga za szybko zbrązowieje? Skrop ją cytryną. Możesz również przechowywać plastry awokado z dużymi kawałkami cebuli, co zapobiega utlenianiu się awokado. Dopóki cebula dotyka tylko skórki awokado, nie będzie wyczuwalnego smaku. Tylko nie zapomnij umyć awokado przed użyciem!
#6 Rzodkiewka
Jeśli chcesz żeby Twoje rzodkiewki dłużej pozostały jędrne i spręzyste- wrzuć je do słoika z wodą i wstaw do lodówki.
#7 Marchewka i ogórek
Obrane warzywa dłużej zachowają świeżość jeśli włożysz je do słoika z wodą. Słoiki przydatna rzecz, prawda?
#8 Szparagi
Sezon na szparagi trwa, więc warto go wykorzystać w pełni. A jak je przechowywać, żeby dłużej pozostały jędrne? Włóż je do szklanki z wodą, trochę jak bukiet pysznych kwiatów.
#9 Brokuły i kalafior
Brokuły i kalafior przechowuj tak, jak szparagi. Piękne, zielone drzewko!