Zatrucie pokarmowe masz jak w banku. Technolodzy żywności omijają te produkty szerokim łukiem
Technolodzy żywności mają wgląd w to, co dzieje się w supermarketach. Wiedzą, które produkty są najbardziej narażone na zanieczyszczenia, a które należy unikać, aby nie zachorować. Jeśli chcesz uniknąć zatrucia pokarmowego, lepiej unikaj tych produktów spożywczych.
11.04.2024 | aktual.: 11.04.2024 14:04
Inspektorzy ds. żywności pełnią kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza gdy mówimy o problematycznych produktach spożywczych. Znani również jako menedżerowie ds. bezpieczeństwa żywności i technicy nauk o żywności, ci profesjonaliści są strażnikami przestrzegania wytycznych Agencji Żywności i Leków w różnych firmach. To dzięki nim, zakupy spożywcze nie muszą budzić obaw. Na które produkty powinniśmy uważać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mleko surowe to bomba z opóźnionym zapłonem
Mleko surowe (niepasteryzowane) nie jest poddawane obróbce termicznej, co oznacza, że może zawierać szkodliwe bakterie, takie jak salmonella, E. coli i listeria. Te bakterie mogą powodować zatrucia pokarmowe, które mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym śmierci.
Kiełki surowe to ryzyko, ale niekoniecznie śmiertelne
Kiełki to źródło witamin i minerałów, ale mogą być również źródłem szkodliwych bakterii. Technolodzy żywności zalecają dokładne mycie kiełków przed spożyciem, aby zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego.
Bary z gorącym jedzeniem: Ciepło a bezpieczeństwo
Bary z gorącym jedzeniem w delikatesach muszą przestrzegać odpowiednich norm przechowywania. Kluczowe jest utrzymanie jedzenia w odpowiedniej temperaturze, aby uniknąć wzrostu bakterii. Specjaliści radzą konsumentom, aby zwracali uwagę na te warunki, eliminując tym samym potencjalne ryzyko zatrucia.
Myj swoje torby na zakupy
Aby zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego, należy również regularnie myć torby na zakupy wielokrotnego użytku. Torba na zakupy może przenosić bakterie z jednego produktu na drugi, dlatego ważne jest, aby ją dokładnie umyć po każdym użyciu.