WAŻNE
TERAZ

Stawki za prąd w 2026 r. Jest decyzja URE

Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak

Do smażonej ryby niezbędny jest dodatek, który równoważy jej smak i dodaje całej potrawie lekkości. Warto o to zadbać, planując również kolację wigilijną. Wystarczy kilka prostych składników i chrupiąca porcja witamin jest gotowa.

Surówka z kapusty idealnie się komponuje z wigilijnym karpiemSurówka z kapusty idealnie się komponuje z wigilijnym karpiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nie trzeba daleko szukać – z pomocą przychodzi kiszona kapusta, która nie potrzebuje wielu dodatków, żeby zamienić się w pyszną surówkę do smażonej ryby. Jej kwaśny smak świetnie balansują marchewka i słodkie jabłko, a chrupkość podkreśla wyrazista, aczkolwiek zrównoważona czerwona cebula. Surówkę mieszam z oliwą i doprawiam tak, jak nauczyła mnie moja mama.

Z tym przepisem wigilijny karp skradnie serce największego niejadka

Jak doprawic surówkę z kiszonej kapusty?

Kapusta jest już dostatecznie słona, więc standardowy zestaw, składający się z soli i pieprzu, nie sprawdzi się w tym przypadku. O wiele lepiej zagra świeżo mielony pieprz z dodatkiem cukru – nawet jeśli w innych potrawach rezygnujesz z cukru, tym razem dorzuć chociaż 1 łyżeczkę, a surówka zyska łagodniejszy wydźwięk. Możesz zamienić cukier na miód, ale wpłynie to na smak kapusty.

Jeśli masz ochotę na bardziej kremowy dressing, przygotuj sos winegret z oliwy, soku z cytryny, musztardy i miodu. Niemniej uważam, że w przypadku surówki do obiadu, nie jest to potrzebne – klasyczna oliwa, wymieszana z cukrem i pieprzem, będzie o wiele lżejsza. A jak złagodzić kwasowość kapusty? Przepłucz ją pod bieżącą wodą lub sparz wrzątkiem, a potem dokładniej odciśnij z soków.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty do ryby

Kapustę warto posiekać na krótsze nitki, aby była łatwiejsza do wymieszania i wygodniejsza w jedzeniu. Nie zapomnij o zielonym dodatku w postaci posiekanego koperku lub natki pietruszki.

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 1 czerwona cebula,
  • pół pęczka koperku lub natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Kapsutę przełóż na sitko, przepłucz pod bieżącą wodą i odciśnij. Posiekaj na mniejsze nitki i włóż do miski na surówkę.
  2. Dodaj marchewkę i jabłko starte na grubych oczkach. Od razu wymieszaj – wtedy jabłko nie ściemnieje.
  3. Następnie dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę i świeży koperek.
  4. Polej oliwą, dopraw cukrem i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟