Najlepsze ciasto nie pomoże. Chrupiące gofry lepsze niż nad morzem zrobisz z tym warunkiem

Przerobiłam kilka przepisów i taką samą liczbę urządzeń. Już wiem, że to właśnie sprzęt odgrywa kluczową rolę. Nie zawsze najładniejsza gofrownica zrobi najlepsze gofry, bo kupując, trzeba zwrócić uwagę na jeden parametr. Szczegóły poniżej.

Domowe gofry wymagają odpowiedniego urządzeniaDomowe gofry wymagają odpowiedniego urządzenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ([None] (Photographer) - [None]
Magdalena Pomorska

Chrupiące gofry to przysmak, który kojarzy się z wakacjami nad morzem. Dzięki odpowiedniej gofrownicy i sprawdzonemu przepisowi możesz cieszyć się nimi w domowym zaciszu. Oto jak wybrać najlepsze urządzenie i przygotować gofry lepsze niż z budki.

Wybór odpowiedniej gofrownicy

Aby cieszyć się chrupiącymi goframi, kluczowe jest posiadanie odpowiedniej gofrownicy. Moc urządzenia to jeden z najważniejszych czynników wpływających na jakość gofrów. Modele o mocy powyżej 1000 W zapewniają szybkie nagrzewanie i idealną chrupkość. Zdecydowanie rekomenduję urządzenia, które mają 1400 W. W 7 minut można wyczarować najlepsze przekąski. Warto również zwrócić uwagę na rodzaj powłoki – gofrownica teflonowa lub ceramiczna zapewnia łatwość czyszczenia i zapobiega przywieraniu ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry twarogowe z 5 składników. Nie sposób im się oprzeć

Przepis na idealne gofry

Chrupiące gofry wymagają nie tylko dobrej gofrownicy, ale także sprawdzonego przepisu. Oto proporcje, które zapewnią idealną konsystencję ciasta na gofry - bez dodatku cukru, bo możesz wtedy podać je zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g roztopionego masła (opcjonalnie 1/4 szklanki oleju),
  • szczypta soli.

Wystarczy wszystko połączyć na jednolitą masę, bez grudek. Aby uzyskać jeszcze bardziej chrupiące gofry, dodaj trochę mąki ziemniaczanej. Białka ubij na sztywną pianę – to zapewni lekkość i puszystość ciasta.

Podawanie gofrów

Gofry można podawać na wiele sposobów. Na słodko z bitą śmietaną i owocami, lub na wytrawnie z serem i szynką. Dzięki różnorodnym dodatkom, gofry stają się uniwersalnym daniem na każdą okazję. Podsumowując, aby cieszyć się chrupiącymi goframi w domu, warto zainwestować w dobrą gofrownicę i wypróbować sprawdzony przepis. Dzięki temu, gofry będą smakować lepiej niż te z nadmorskich budek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀